Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό στην καρδιά


Ευεργετικός για την καρδιά αποδεικνύεται ένας σύντομος υπνάκος ή λίγη ώρα χαλάρωσης κατά τις μεσημβρινές ώρες. Η γνωστή... σιέστα, διάρκειας από 30 έως 45 λεπτά την ημέρα, δρα προστατευτικά στην καρδιά, καθώς όχι μόνο μειώνει το έντονο στρες, αλλά ελαττώνει και τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.......


Ταυτόχρονα, ξεκουράζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, ενώ θωρακίζει την καρδιά και των υγιών ατόμων, τα οποία επίσης κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα σε περιπτώσεις έντονου στρες.

“Ο μεσημεριανός ύπνος ή η μεσημεριανή χαλάρωση ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Άλλωστε, όπως προκύπτει από έρευνες που έγιναν σε Ελλάδα και ΗΠΑ, το οξύ στρες μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία επεισόδια ακόμη και σε υγιή άτομα. Αιτία είναι το γεγονός ότι προκαλεί υπερπαραγωγή των κατεχολαμινών, δηλαδή ουσιών που σχετίζονται με την πρόκληση αγγειοσπασμού και αρρυθμιών”, επισήμανε ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ Παράσχος Γκελερής, κατά τη διάρκεια του 9ου βορειοελλαδικού καρδιολογικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο αγγειοσπασμός οδηγεί σε σπάσιμο της αθηρωματικής πλάκας στα άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε άτομα στα οποία η βλάβη δεν είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή σε άτομα στα οποία η αθηρωματική πλάκα έχει προκαλέσει στένωση των αρτηριών της τάξης του 40%-50%. Όταν σπάει η αθηρωματική πλάκα, το περιεχόμενό της έρχεται σε επαφή με αίμα, γεμίζει αιμοπετάλια και ο ασθενής κάνει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γκελερή, μελέτη που έγινε πριν, κατά τη διάρκεια και ύστερα από τον μεγάλο σεισμό στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έδειξε ότι κατά την εβδομάδα του σεισμού, λόγω του στρες, αυξήθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σχετικά με το στρες και τα εμφράγματα κατά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας.

Σωτήρια η έγκαιρη αντιμετώπιση

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γκελερής και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του εμφράγματος, με άμεση στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική μέσα στις πρώτες 1-2 ώρες μετά την εκδήλωσή του. Όπως είπε, αυτή μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή του ασθενούς, ο οποίος οφείλει να είναι ενημερωμένος και να παρακολουθεί κάποια ύποπτα συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, σφίξιμο και δυσφορία.

“Δυστυχώς, για να γίνει στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική χρειάζονται αιμοδυναμικά κέντρα που να λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε τέτοια κέντρα μόνο σε τρία νοσοκομεία, αλλά κι αυτά, εξαιτίας των προβλημάτων του προσωπικού και του ωραρίου, δεν λειτουργούν 24 ώρες. Όσο για το Ιπποκράτειο, αυτό δεν διαθέτει καν αιμοδυναμικό εργαστήριο”, είπε ο κ. Γκελερής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :