Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων


Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Διαδικασίες-εξπρές προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει 30 δισ. ευρώ.

Σε ομαδικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου θα προχωρεί πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από τη Βουλή δίνει πλέον τη δυνατότητα εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, όπως για παράδειγμα το ομαδικό κατασχετήριο τραπεζικών καταθέσεων.......


Παρελθόν η προσωποκράτηση για χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς το δημόσιο.
Σε ομαδικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου θα προχωρεί πλέον το υπουργείο Οικονομικών, σε μια ύστατη προσπάθεια να εισπράξει μεγάλο μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, τα οποία ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

Ο νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από τη Βουλή δίνει πλέον τη δυνατότητα εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, όπως για παράδειγμα το ομαδικό κατασχετήριο τραπεζικών καταθέσεων.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σε κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες, με τον νέο φορολογικό νόμο “παρέχεται η δυνατότητα επιβολής, σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του δημοσίου, του αναγκαστικού μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας του πιστωτικού ιδρύματος με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο. Στο κατασχετήριο έγγραφο επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά πίνακας, στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της”.

Έτσι, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν με ένα έγγραφο να κατάσχουν τις καταθέσεις περισσοτέρων του ενός οφειλετών και μάλιστα με αποστολή του εγγράφου σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της τράπεζας, στην οποία βρίσκονται οι καταθέσεις, χωρίς να απαιτούνται οι πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις του νόμου περί ειδικών διατάξεων ανωνύμων εταιρειών, που ορίζει ότι η κατάσχεση στα χέρια τρίτου επιτρέπεται να γίνεται μόνο στο κατάστημα ή υποκατάστημα, όπου υπάρχει η κατάθεση ή άλλη οφειλή προς τον καθ’ ου η κατάσχεση. Η απόδοση των κατασχεθέντων ποσών θα πρέπει να γίνεται από το πιστωτικό ίδρυμα εντός 10 ημερών.

Παράλληλα με τις κατασχέσεις καταθέσεων, θα προχωρούν πλέον με πιο σύντομους ρυθμούς οι πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους οποίους όμως θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία κάθε οφειλέτη, εφόσον η αξία βρίσκεται πολύ κοντά στα αφορολόγητα όρια που προβλέπει η νομοθεσία για τον φόρο μεταβίβασης (100.000 ευρώ για τον άγαμο, 200.000 ευρώ για τον έγγαμο).

Από την άλλη πλευρά, με τον νέο φορολογικό νόμο αποτελεί πλέον παρελθόν η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, μετά και τις σχετικές αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων.

Ρύθμιση χρεών

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών, με τον νέο νόμο, δίνει μια ακόμη ευκαιρία στους οφειλέτες του δημοσίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους, καθώς αλλάζουν ριζικά οι διαδικασίες αποπληρωμής τους με διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με το νέο καθεστώς από 24-5-2010, ενώ μέχρι τις 31-5-2010 είναι ανοικτή και η μεταβατική ρύθμιση.
Με το νέο καθεστώς τα χρέη θα είναι δυνατό να ρυθμίζονται μέχρι και σε 48 δόσεις.

Ειδικότερα, για τα θέματα των πλειστηριασμών και των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο η επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι:

- Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ έχει την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση. Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

- Αν συντρέχει σπουδαίος λόγος και ειδικότερα όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, και η αξία της δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης, τότε δεν προχωράει ο πλειστηριασμός.

- Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας τόσο κατά το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης όσο και κατά το χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.

- Για την εξέταση του αιτήματος χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση, στην οποία περιγράφει τους λόγους για τους οποίους ζητεί τη διευκόλυνση και καταβάλλει παράβολο υπέρ του δημοσίου σε ποσοστό πέντε τοις χιλίοις (5‰) επί της βασικής οφειλής, για την οποία ζητείται η διευκόλυνση. Το ύψος του παραβόλου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

- Στη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής υπάγεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει διευκόλυνση έως τρεις φορές. Στην πρώτη διευκόλυνση οι δόσεις φτάνουν τις 48. Η δεύτερη διευκόλυνση μπορεί να χορηγηθεί μετά την απώλεια της πρώτης, αλλά η πρώτη δόση θα πρέπει να είναι ίση με το 15% της οφειλής και η τρίτη διευκόλυνση μπορεί να χορηγηθεί μετά την απώλεια της δεύτερης, με προϋπόθεση όμως την κατάθεση εγγυητικής επιστολής πιστωτικού ιδρύματος, αορίστου διάρκειας, με την οποία θα διασφαλίζεται η πληρωμή των δόσεων αυτής και θα προβλέπεται ότι θα καταπίπτει υπέρ του δημοσίου για την εξόφληση του συνόλου του οφειλόμενου ποσού της διευκόλυνσης σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής έστω μίας δόσης της διευκόλυνσης.

- Απώλεια των ευεργετημάτων της διευκόλυνσης επέρχεται και σε περίπτωση μη καταβολής της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης, εφόσον παρέλθει αντίστοιχο χρονικό διάστημα (ήτοι καθυστέρηση καταβολής της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης πέραν των τριών συνεχών μηνών).

- Ληξιπρόθεσμη οφειλή, η οποία θα εξοφληθεί εφάπαξ στο σύνολό της απαλλάσσεται ποσοστού 40% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης (και της εφάπαξ εξόφλησης).
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου περιορίζεται από τα 500 στα 250 ευρώ το όριο των οφειλών των επιτηδευματιών προς το δημόσιο μέχρι το οποίο θα είναι δυνατή η πληρωμή με μετρητά. Για να εξοφλήσουν ποσά οφειλών άνω των 250 ευρώ, οι επιτηδευματίες θα πρέπει πλέον να προσκομίζουν τραπεζικές επιταγές. Το αντίστοιχο όριο για τους υπόλοιπους φορολογούμενους περιορίζεται από 1.000 σε 500 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :