Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Συμμετοχή του Δήμου Αριστοτέλη στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Αριστοτέλης» για την υλοποίηση του Σχεδίου με τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ»

Ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ), τους λοιπούς Δήμους της Χαλκιδικής, καθώς και Φορείς της περιοχής συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη με τίτλο «Αριστοτέλης», με σκοπό την υλοποίηση Σχεδίου Τοπικών Δράσεων για την κοινωνική ένταξη και απασχόληση ευάλωτων ομάδων στη Χαλκιδική.
Το Σχέδιο που κατατέθηκε με τίτλο «Ενίσχυση της απασχόλησης των μεταναστών στη Χαλκιδική», στο πλαίσιο της Δράσης 3 «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του... κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», αξιολογήθηκε θετικά από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και χρηματοδοτείται με το ποσό των 500.000 €.
Οι παρεμβάσεις των Τοπικών Δράσεων αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελούμενων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση τους, τουλάχιστον για τρεις μήνες.
Μέσα από τα Σχέδια Δράσης εξασφαλίζεται ότι α) οι ωφελούμενοι που θα συστήσουν τη δική τους επιχείρηση, θα προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε οι επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν, να καλύπτουν διαπιστωμένες ανάγκες της περιοχής παρέμβασης και να βασίζονται στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, β) οι ωφελούμενοι που θα προωθηθούν για επιδότηση/ επιχορήγηση από άλλα προγράμματα, θα προετοιμαστούν κατάλληλα για την ένταξη στους στο αντίστοιχο πρόγραμμα και γ) οι ωφελούμενοι που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να καλύπτουν πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες των επιχειρήσεων.
Για την Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας, ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 7.000.000 € και ο μέγιστος προϋπολογισμός κάθε πράξης αντιστοιχεί στο ποσό των 800.000 €.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Με τη συμμετοχή μας στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Αριστοτέλης» και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την κοινωνική ένταξη και την ενίσχυση της απασχόλησης των μεταναστών έχουμε ως στόχο να υποστηρίξουμε – στη βάση των ίσων ευκαιριών - κάθε συνάνθρωπο μας, που έχει ανάγκη τη βοήθεια μας.
Μέσω της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων για τη δημιουργία των υποδομών και των προϋποθέσεων για την κοινωνική ένταξη και εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τους μετανάστες που ζουν στην περιοχή μας, συμβάλλουμε αφενός στην διασφάλιση της νόμιμης εργασίας και αφετέρου στην αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά το μεταναστευτικό, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα ύπαρξης των προϋποθέσεων αναφορικά με την κοινωνικο- οικονομική ένταξη των μεταναστών.
Εμείς, ως Δημοτική Αρχή επιθυμούμε να δώσουμε την ευκαιρία στους μετανάστες να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να εργαστούν νόμιμα στον τόπο μας και να προσφέρουν. Υπό την έννοια αυτή, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την εκπαίδευση, τη νομιμοποίηση και την εργασία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια :