Ολοκληρώθηκε η μεγάλη διαδήλωση που διοργάνωσαν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με τη συμμετοχή και επαγγελματοβιοτεχνών, δασκάλων, καθηγητών, γιατρών, ενστόλων από την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, εργαζομένων στους δήμους και στις συγκοινωνίες, και άλλων οργανώσεων, παρατάξεων και κομμάτων
Η ηρεμία έχει επιστρέψει στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, μετά τα περιορισμένα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το τέλος της διαδήλωσης.
Μαζική συμμετοχή
Ο όγκος των συγκεντρωμένων ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, ενώ ήταν περί τις 30 χιλιάδες σύμφωνα με την Αστυνομία.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία η οποία, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ξεπέρασε το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καθολική και έφθανε το 100%.
Ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο συμμετείχε το 80%, στον τομέα του μετάλλου το 85%, στην οικοδομή και στα λιμάνια το 90%, ενώ στο 100% έφθασε στα διυλιστήρια, στις μεταφορές και στα ναυπηγεία.
Στα δύο διαδοχικά συλλαλητήρια συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές. Πρώτο ξεκίνησε από την Ομόνοια του ΠΑΜΕ, που ανέβηκε την Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα, ενώ αυτή την ώρα ξεκινά από το Πεδίο του Άρεως και το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
Μάλιστα επικεφαλής των υπολοίπων διαδηλωτών στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ πρότειναν να τεθούν οι ένστολοι διαδηλωτές από τα τρία σώματα ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Χρήστος Φωτόπουλος, ώστε όταν καταλήξουν στο Σύνταγμα οι ένστολοι να βρεθούν μπροστά στο φράκτη μεταξύ των συναδέλφων τους στα ΜΑΤ και των διαδηλωτών.
Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, είχαν γίνει και οι πρώτες προσαγωγές διαδηλωτών οι οποίοι προσέρχονταν από τις γειτονιές της Δάφνης και του Ζωγράφου με σακίδια, που κρίθηκαν «ύποπτα» στα συλλαλητήρια. Ομάδες συλλήψεων της ΕΛΑΣ, που συμμετέχουν στο μέτρα ασφαλείας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ τουλάχιστον εικοσιπέντε νεαρούς, οι οποίοι προσήχθησαν από το σταθμοί του μετρό στη Δάφνη και από την πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου.
Εν τω μεταξύ πίσω από τον γνωστό μεταλλικό φράκτη στα Λουλουδάδικα επί της Βασιλίσσης Σοφίας, παραμένουν σταθμευμένα στο ύψος της Ηρώδου Αττικού ο «Αίαντας» και τα υπόλοιπα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού, που έχει προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. για την καταστολή επεισοδίων, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπεται προσώρας και η χρήση χημικών.
Το πρωί σε ορισμένα σχολεία, όπου οι καθηγητές δεν είχαν κατέβει σε απεργία, εκδηλώθηκαν μαθητικές καταλήψεις.
Συγκρούσεις στο τέλος της πορείας
Τρεις τραυματίες με δύο ασθενοφόρα μεταφέρονται στο ΚΑΤ ενώ σιγά-σιγά αποκαθίσταται η κυκλοφορία πέριξ του Συντάγματος. Συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι όταν μπήκε στην πλατεία Συνταγμάτος από τη Σταδίου ένα ογκώδες μπλοκ αναρχικών που βρισκόταν περίπου στο μέσον της πορείας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αλλες ομάδες αντιεξουσιαστών με κουκούλες και μαντήλια που είχαν φτάσει λίγη ώρα νωρίτερα και περίμενα κάτω από τα δέντρα της πλατείας Συντάγματος.
Οι πρώτες μολότοφ έπεσαν μπροστά στο ξενοδοχείο Athens Plaza, όπου εκδηλώθηκε και μικρή πυρκαγιά, αλλά οι συμμετέχοντες απωθήθηκαν προς την πλατεία με χρήση χημικών από την Αστυνομία.
Οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ συνεχίστηκαν πάνω στην πλατεία, με εφόδους που εκδηλώνονταν εκατέρωθεν - από την Αστυνομία με χρήση χημικών.
Η ένταση με συνεχείς ρίψεις μολότοφ και χημικών επικεντρώθηκε στη συμβολή της Όθωνος με την Φιλελλήνων, όπου συγκρούονταν για ώρα μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν έχοντας ανακαταλάβει τη Γεωργίου Α' μπροστά από τα ξενοδοχεία του Συντάγματος.
Δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν με κυκλωτική κίνηση από την πλευρά των στύλων του Ολυμπίου Διός να εγκλωβίσουν μερίδα διαδηλωτών στην Οθωνος με αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν σε όλη την περιοχή από τον Εθνικό Κήπο - όπου πήραν φωτιά και κάποια δέντρα (έσπευσε η Πυροσβεστική να σβήσει τις φλόγες προτού απειληθεί ο Κήπος) - μέχρι και τα Προπύλαια, όπου εναλλάσονταν μολότοφ με χημικά.
Κοσμοπλημμύρα και στη Θεσσαλονίκη
Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα. Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη. Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων. «Ενας ακόμη «πλούσιος» συνταξιούχος αυτοκτόνησε» και «Πόσοι ακόμα συνταξιούχοι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να σταματήσετε» έγραφαν πάνω από τις κρεμάλες και σε πανό το σύνθημα «εμείς δεν κλέψαμε, δουλέψαμε».
Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.
Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και αυτή η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.
Στις δύο πορείες κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της Τρόϊκας.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Μια Τρίτη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.
«Επιχειρούν να γυρίσουν το βιοτικό επίπεδο 40 έως 50 χρόνια πίσω»
Σε δηλώσεις που έκανε στην αρχή της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και είναι αυτή που συνυπογράφει και ανέχεται τα βάρβαρα μέτρα που οδηγούν την κοινωνία σε ολοκαύτωμα, τον λόγο δε μπορεί παρά να έχει η ίδια η κοινωνία».
Σχολιάζοντας τη σημερινή κινητοποίηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει ορόσημο απέναντι στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο».
«Πραξικοπηματικά κατεβάζουν τα μέτρα με ένα άρθρο», ανέφερε από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Μιχελογιαννάκης και πρόσθεσε:
«Μέτρα που πολλοί θεωρούν ότι είναι μονόδρομος και ότι αν δεν ψηφιστούν θα πέσει η κυβέρνηση. Πεδίο δόξης λαμπρόν για τη Δημοκρατική Αριστερά να χρησιμοποιήσει αυτό τον εκβιασμό, μιας και κανέναν δεν συμφέρουν οι εκλογές, ώστε καλόπιστα να εκβιάσει για τη μη εφαρμογή τους, δηλαδή την απόλυτη καταστροφή της κοινωνίας».
Επιχειρούν να γυρίσουν το βιοτικό επίπεδο 40 έως 50 χρόνια πίσω, τόνισε κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους, ενωμένοι να ανατρέψουν το μνημόνιο και τα μέτρα που απορρέουν από αυτό.
«Οι λογιστικές πρακτικές, οι ισοπεδωτικές λογικές και οι προβλέψεις των Μνημονίων απέτυχαν παταγωδώς, τα αποτελέσματά τους είναι τραγικά για την πραγματική οικονομία και εγκληματικά για την κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης και τόνισε ότι η λύση είναι η ανάκαμψη που δεν πρόκειται να έρθει με τη μετατροπή της αγοράς εργασίας σε κάτεργο.
«Επώδυνα και δυσβάσταχτα» χαρακτήρισε με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ τα μέτρα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς, επισημαίνοντας ότι διαλύουν και κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος και τόνισε ότι τα συνδικάτα της Ελλάδας συντονίζουν τη δράση τους με τα συνδικάτα της Ευρώπης, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, όπου οι λαοί πλήττονται από τη λιτότητα και οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση.
«Για τροχιά καταστροφής» έκανε λόγο το μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης, που σημείωσε την ανάγκη «να κλιμακωθεί ο αγώνας των συνδικάτων να λάβει πολιτικά χαρακτηριστικά και να εκφραστεί με πολιτικά αιτήματα».
http://www.thepressproject.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου