Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ασφαλιστικά προβλήματα των επιχειρήσεων

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και προς τον διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκικδικής, Γιώργος Γκιλής, εκθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες / μέλη του Επιμελητηρίου, όσον αφορά τη λειτουργία του Ο.Α.Ε.Ε., υποβάλλοντας προτάσεις για την επίλυσή τους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:


Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες (μείωση τζίρου, έκτακτοι φόροι, αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.) τον τελευταίο καιρό, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, που ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό τους οργανισμό, τον Ο.Α.Ε.Ε.
Η συνεχόμενη συσσώρευση των χρεών στον Ο.Α.Ε.Ε. εξαιτίας της μη καταβολής των εισφορών τους, τους θέτει ουσιαστικά από τη μία μεριά σε αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από την άλλη μεριά δημιουργεί στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό τον Ο.Α.Ε.Ε., έντονα οικονομικά προβλήματα θέτοντας σε κίνδυνο στο μέλλον, την δυνατότητα καταβολής των συντάξεων και παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Κάτω από τις νέες αυτές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί προτείνουμε :
α) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους το επιθυμούν για μια τριετία, με παράλληλη μετάταξη σε χαμηλότερο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Μετά το πέρας της τριετίας θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο και θα διατηρεί το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύναξής του καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
β) Εφαρμογή νέας περαίωσης / ρύθμισης των κεφαλαιοποιημένων οφειλών του Ο.Α.Ε.Ε. ως εξής:
1. Αποπληρωμή οφειλών σε τρεις (3) διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών και προστίμων.
2. Για ποσό οφειλής έως 25.000 € (χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις) η αποπληρωμή να γίνεται σε περισσότερες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προστίμων.
3. Για ποσό οφειλής άνω των 25.000 € να παραμείνει σε ισχύ η πάγια ρύθμιση του Ν. 3863/2010.
γ) Την παροχή έκπτωσης επί των εισφορών για τους επιχειρηματίες που είναι συνεπείς στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά την τελευταία πενταετία, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους.
δ) Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα οικονομικά του Οργανισμού είναι σε αρκετά άσχημη κατάσταση. Η μέθοδος που ακολουθείται από την Διοίκηση τα τελευταία χρόνια, με συνεχείς και αλόγιστες αυξήσεις των εισφορών δεν είναι η ενδεδειγμένη. Προκαλεί το μένος των ασφαλισμένων και αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε, ότι υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ της προσφερόμενης ιατρικής περίθαλψης από τον Οργανισμό και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει. Θα πρέπει να διεκδικεί η εκάστοτε Διοίκηση του Οργανισμού, αύξηση της χρηματοδότησής του από τον Κρατικό προϋπολογισμό και αναζήτηση νέων ασφαλισμένων.
ε) Προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε ο Οργανισμός να επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση σε επιχειρηματίες που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων με ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο και θέσπιση επιπλέον ουσιαστικών και αντικειμενικών κριτηρίων, όπως πχ το ύψος του ετήσιου τζίρου αντί του καθαρού εισοδήματος. Είναι καιρός πλέον ο Νόμος 3050/2002 σε αρκετά σημεία του να αναθεωρηθεί.
στ) Σωστή διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων (παρ. 2 άρθρου 44 ν. 3986/2011). Να υπάρξει μέριμνα για τη σωστή κατανομή των κεφαλαίων που ειδικού λογαριασμού προς τους επιχειρηματίες που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν θα ξοδεύονται για άλλους σκοπούς.
ζ) Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.
η) Καθιέρωση του απογευματινού επισκεπτηρίου τρεις ημέρες την εβδομάδα και όχι μόνο πρωινού επισκεπτηρίου, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται το δυνατόν περισσότεροι ασφαλισμένοι με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία, δεδομένου ότι σε μια επίσκεψη για εξέταση σε γιατρό, να χάνετε όχι μόνο η μέρα, αλλά να επαναλαμβάνεται η επίσκεψη σε επόμενη ή και μεθεπόμενη ημέρα, λόγω της πληθώρας του αριθμού των επισκεπτών / ασθενών.
θ) Άμεση αντιμετώπιση του σημαντικού ελλείμματος ελεγκτών ιατρών και φαρμακοποιών και γενικότερη βελτίωση των ανεπαρκών παροχών υγείας του Ο.Α.Ε.Ε.
Παραμένουμε αμέριστα στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις επί των ανωτέρω αναφερθέντων.

http://www.gnomihalkidikis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :