Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ

Στην ΠΕ Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του επιζημίου οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte που προσβάλλει τον αραβόσιτο. Σύμφωνα με τη λήψη εκτάκτων μέτρων οριοθετήθηκαν Ζώνες που περιλαμβάνουν τις μολυσμένες περιοχές καθώς και Ζώνες Περιστολής για τον περιορισμό εξάπλωσης του εντόμου που εκτείνονται και στο Νομό Χαλκιδικής.

Το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte είναι ένα κολεόπτερο. Τα ενήλικα τρέφονται στο υπέργειο τμήμα , ενώ οι προνύμφες του.......


προσβάλλουν τις ρίζες ορύσσοντας στοές. Κατά συνέπεια καταστρέφεται το ριζικό σύστημα προκαλώντας πλάγιασμα του φυτού και σημαντικές οικονομικές ζημιές. Το D. virgifera έχει 1 γενεά το χρόνο και διαχειμάζει στο έδαφος ως αυγό. Μετά από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα παύει η διάπαυση του αυγού και η εκκόλαψη των προνυμφών γίνεται στις αρχές της άνοιξης. Τα ακμαία εμφανίζονται αρχές καλοκαιριού με το μέγιστο των πτήσεων από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου.
Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου παρακολουθεί με φερομονικές παγίδες την εξάπλωση του εντόμου σύμφωνα με το Πρόγραμμα Επισκοπήσεων. Τόσο το 2010 όσο και το 2011 και δεν διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου στην ΠΕ Χαλκιδικής. Παρόλα αυτά κατά την οριοθέτηση Ζωνών από την ΠΕ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται και ένα τμήμα του Νομού Χαλκιδικής στη Ζώνη περιστολής. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τους ορεινούς όγκους και το γεωγραφικό ανάγλυφο της Χαλκιδικής ορίστηκαν με Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη τρεις περιοχές στη Ζώνη Περιστολής της ΠΕ Χαλκιδικής:
α) τα αγροκτήματα βόρεια των ορεινών όγκων του Χολομώντα και συγκεκριμένα τα Δ.Δ. Μαραθούσας, Κρήμνης, Δουμπιών, Σανών και Πλατανοχωρίου
β) τη λεκάνη του Ανθεμούντα με τα Δ.Δ. Γαλαρινού και Γαλάτιστας
γ) τη Δυτική περιοχή του Νομού από τα όρια με το Νομό Θεσ/νίκης μέχρι και τα ΔΔ Τρίγλιας, Τενέδου και Ν. Πλαγίων
Η Ζώνη Περιστολής είναι περιοχή απαλλαγμένη από το D. virgifera και εκτείνεται γύρω από την Προσβεβλημένη Ζώνη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στη Ζώνη Περιστολής θα πρέπει:
1. Στους αγρούς με αραβόσιτο να πραγματοποιείται αμειψισπορά με καλλιέργεια του αραβόσιτου μιας περιόδου κατά 2 διαδοχικά έτη (1:2)
2. Ο αραβόσιτος να μη συγκομίζεται πριν την 1η Οκτωβρίου
3. Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών ή μερών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο σε προσβεβλημένη ζώνη γειτονικού νομού
4. να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου D. virgifera (χρήση επικαλυμμένου σπόρου, χρήση εντομοκτόνου εδάφους, ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα Φ.Π.Π.)
5. Τα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στους σπαρμένους με αραβόσιτο αγρούς να καθαρίζονται από χώματα και άλλα υλικά πριν την έξοδό τους από τη ζώνη
6. Να γίνεται εντατική παρακολούθηση της παρουσίας του οργανισμού με τη χρήση κατάλληλων παγίδων φερομόνης
Το Τμήμα μας θα εντείνει τους ελέγχους το 2012 στις περιοχές της Ζώνης Περιστολής. Επίσης, στις αρχές του έτους θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις στους αγρότες.
Παρακαλούμε πολύ να ενημερώνετε την Υπηρεσία μας σε περίπτωση που εντοπίσετε αγρούς με ύποπτα συμπτώματα, όπως ομάδες πλαγιασμένων φυτών, στοές στις ρίζες ή φαγώματα σε σπάδικες και φύλλα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΕΡΤΙΒΑΝΙΔΗΣ Κ., ΝΟΜΙΚΟΥ Μ., ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ Μ. & ΧΑΛΚΙΑΣ Τ.
ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ, ΤΚ 63100, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλ.: 2371351282 / 2371351270 Φαξ: 2371039270 email: agro12@halkidiki.gov.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :