Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ





1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Λίγο ανιστόρητο το ιστορικό της ημέρας αλλά δε πειράζει!
Για να αποκαταστήσουμε όμως την ιστορική αλήθεια!

α) Επικεφαλής του Ουλαμού που εισήλθε στην Αρναία ΔΕΝ ήταν ο ανθυπολοχαγός τότε Ι. Αλεξάκης αλλά ο Υπολοχαγός του ο Λυμπέρης Καλοπόθος. Ο Αλεξάκης έγραψε τα απομνημονεύματά του που μας πρόσφεραν πολλές ιστορικές πληροφορίες και γι αυτό έγινε η παρεξήγηση. Όμως θα πρέπει να τις επιβεβαιώνουμε όσο μπορούμε και να μη τις παίρνουμε ως τις μόνες αλήθειες.

β) Η εντολή που είχε ο Ουλαμός ήταν να φτάσει το γρηγορότερο στην Ιερισσό και στον ισθμό του Άθω για να αποκόψει έναν λόχο του Βουλγαρικού στρατού που κινιόταν προς τα εκεί (σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Ειρηναίος).
«Ρεσετνίκια 2-XI-12, VII Μεραρχίαν... Τέλος εντεύθεν αποστέλλω εις Άγιον Όρος ένα ουλαμόν με 2 Αξιωματικούς... Τάγμα Κρητών. Κολοκοτρώνης», Αρχείο Δ.Ι.Σ, Φ. 1699α/Β/1368.
Το σούρουπο ο Ουλαμός έφτασε στην Αρναία όπου και κατέλυσε.

γ) Το Άγιο Όρος όμως καταλήφθηκε γύρω στις 11:00 π.μ της ίδιας ημέρας (δηλ. 2 Νοεμβρίου 1912 π.η.) από άγημα πεζοναυτών του αντιτορπιλικού Θύελλα υπό τις διαταγές του σημαιοφόρου Γεωργίου Παπαγεωργίου και γύρω στις 14:00 καταλήφθηκε η Ιερισσός από λόχο πεζοναυτών του θωρηκτού Αβέρωφ με μοίρα πολυβόλων υπό τις διαταγές του ανθυποπλοίαρχου Τηλέμαχου Κορμούλη.
«Αρχηγόν Στόλου.
Ανάγκη εθνική απολύτος όπως καταληφθή Άγιον Όρος αμέσως... Τόπος αποβάσεως συνιστώμεν τον Ισθμόν διά του όρμου Αμουλιανής ή του της Ιερισσού προς αποκοπήν απειλουμένης προελάσεως. Ωσαύτως διά μικρού είτα αποσπάσματος εις Δάφνην, όπερ θέλει μεταβή εις Καρυάς, έδραν της Συνάξεως των Μοναχών. Αθήναι 1-XI-1912, Στράτος» (Αρχείο Δ.Ι.Σ., Φ. 1699α /Β/1367).>>
Ο Καλοπόθος και ο Αλεξάκης έφτασαν στην Αρναία το σούρουπο της αυτής ημέρας, όταν δηλ. ο στόχος είχε επιτευχθεί.
Οπότε δεν είχαν καμιά σχέση με την κατάληψη της υπόλοιπης ΒΑ Χαλκιδικής στην παρούσα φάση εκτός από το χωριό του Γοματίου!

Υ.Γ: Ίδια διαταγή για την ταχεία κατάλυψη της Ιερισσού και του Αγίου Όρους πήρε την 1η Νοεμβρίου και το 1ο Τάγμα του 20ου Συντάγματος υπό της διαταγές του ταγματάρχη Καρέκλη . Το βράδυ στις 2 Νοεμβρίου με το ατμόπλοιο "Αίολος" το τάγμα φτάνει στον όρμο της Δάφνης και στις 3 Νοεμβρίου αποβιβάζεται ο λόχος του Μιχάλη Μιχάλου στην Ιερισσό όπου βρίσκει και τον Ουλαμό του Καλοπόθου.
Λαδιαβίτης