Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Κίνητρα για τη βιομηχανία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Κίνητρα για την ανάπτυξη της βιοµηχανίας αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών προωθεί η κυβέρνηση µε πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κ. Σκανδαλίδη και του υφυπουργού Γ. Δριβελέγκα.
Η χώρα µας έχει µοναδικές και ποιοτικές ποικιλίες βοτάνων, τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως πρώτες ύλες κυρίως σε καλλυντικά, απορρυπαντικά, τρόφιµα, συµπληρώµατα διατροφής, φυτοθεραπευτικά και κλασικά φάρµακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 5.500 διαφορετικά βότανα, εκ των οποίων 1.300 είναι ενδηµικά.
Ωστόσο.....


το πρόβληµα στην ελληνική βιοµηχανία είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο καθαρό οινόπνευµα που χρησιµοποιούν οι µονάδες εκχύλισης βοτάνων για την παραγωγή τροφίµων, συµπληρωµάτων διατροφής, φυτοθεραπευτικών φαρµάκων και κλασικών φαρµάκων. Ετσι, ενώ η εµπορική αξία του καθαρού οινοπνεύµατος είναι ένα ευρώ ανά κιλό, µε τον ΕΦΚ ανέρχεται σε 39 ευρώ το κιλό. Επιπλέον η διεθνής τιµή ενός κιλού εκχυλισµένου βοτάνου κυµαίνεται µεταξύ 8 και 15 ευρώ, µε αποτέλεσµα η ελληνική παραγωγή να τίθεται εκτός αγοράς.
Ο κ. Δριβελέγκας, σύµφωνα µε πληροφορίες, ζητεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Π. Οικονόµου την εξαίρεση της επιβολής ΕΦΚ στο καθαρό οινόπνευµα που χρησιµοποιείται από τη βιοµηχανία αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών, ώστε να δοθεί κίνητρο για τη δυναµικότερη διείσδυσή της στο εξωτερικό αλλά και για την ενασχόληση του αγροτικού κόσµου µε τα βότανα.
Ταυτόχρονα έχει ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη την ένταξη του κλάδου στον επενδυτικό νόµο.


Πηγη : Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :