Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Φαστ τρακ για την κτηνοτροφία

Ανάκληση όλων των προστίμων και διατάξεις για την ταχύτερη έκδοση αδειών μέσα σε τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις εκμεταλλεύσεων, οι οποίες θα γίνονται αυθημερόν
Τον δρόμο για να νομιμοποιηθούν χιλιάδες μαντριά μικρών βοσκών (κτηνοτροφικές μονάδες εκτατικής εκτροφής), καθώς και μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες, με ανάκληση μάλιστα όλων.....


των προστίμων, ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το "Εθνος" αποκαλύπτει σήμερα τις βασικές ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου που επεξεργάζονται ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Γ. Δριβελέγκας.
Ταυτόχρονα, καθιερώνονται διατάξεις τύπου "φαστ τρακ" για την έκδοση αδειών μέσα σε τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια αφενός να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας αλλά και για να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις εκμεταλλεύσεων. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι γονείς που θέλουν να "γράψουν" στα παιδιά τους τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Οι μεταβιβάσεις θα γίνονται αυθημερόν.
Επίσης, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα νομιμοποιηθούν, υπό προϋποθέσεις, και τα μαντριά που βρίσκονται μέσα στα δάση.
Ειδικότερα οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, προβλέπουν:

• Απλοποιείται ακόμα περισσότερο η διαδικασία αδειοδότησης για τις κτηνοτροφικές μονάδες εκτατικής εκτροφής στη λογική της αρμονικής συνύπαρξης αυτών των μονάδων με το περιβάλλον.
• Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων θα χορηγείται από τις οικείες περιφερειακές ενότητες εντός τριών μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει καμία απάντηση, μετά το πέρας του παραπάνω διαστήματος θα θεωρείται θετική η απόφαση χορήγησης άδειας.
• Θα δοθεί μεταβατική περίοδος προσαρμογής στις διατάξεις του νέου νόμου.
• Επίσης, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις μεταβίβασης της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης μεταβιβάζεται αυθημερόν η άδεια λειτουργίας στον νέο δικαιούχο, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επέλθει ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας της μονάδας. Ετσι λύνεται ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που ανάγκαζε τον νέο δικαιούχο να επαναλαμβάνει μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία.
• Για όλες τις περιπτώσεις υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ανακαλούνται οι διοικητικές πράξεις επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων μέχρι την έκδοση της άδειας.
• Προβλέπεται μεταβολή σε θέματα των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ κτηνοτροφικών μονάδων και χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας (π.χ. οικισμοί, ποτάμια, ακτές κ.λπ.). Η απόσταση πλέον θα μετράται από το όριο της κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέχρι το όριο της εγκατάστασης που θέλουμε να προστατεύσουμε και όχι από το όριο όλου του οικοπέδου της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης μέχρι το αντίστοιχο της προστατευόμενης εγκατάστασης.
* Εμπλουτίζεται το ηλεκτρονικό αρχείο όλων των κτηνοτροφικών μονάδων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων (σχετικές εγκρίσεις, άδειες, αποτελέσματα ελέγχων και διοικητικές κυρώσεις), με σκοπό τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότερη εποπτεία των κτηνοτροφικών μονάδων της χώρας.

Πηγή : Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :