Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Η μαύρη εργασία φτάνει στο 45%-50% στη Χαλκιδική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ακόμη και το 50% αγγίζει το ποσοστό της ανεργίας σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας όπου η αποβιομηχάνιση σε συνδυασμό με τα λουκέτα και την οικονομική κρίση έχουν αφήσει εκτός της παραγωγικής διαδικασίας δεκάδες χιλιάδες άτομα. Μικρή «ανάσα» αποτελούν οι εποχικές εργασίες οι οποίες λόγω της τουριστικής περιόδου βρίσκονται σε άνοδο, αλλά, όπως επισημαίνουν οι πρόεδροι των κατά τόπους εργατικών κέντρων, από το Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν και πάλι στις ουρές του ΟΑΕΔ και στον εφιάλτη της ανεργίας.

Την ίδια ώρα.......


σε τραγική καθημερινότητα εξελίσσεται και η εντατικοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα τα «παραδοσιακά» οκτάωρα και πενθήμερα να έχουν αντικατασταθεί από τετράωρα, εκ περιτροπής εργασία τριών ή τεσσάρων ημερών και κυρίως «μαύρη» απασχόληση.

«Από το Σεπτέμβριο υπολογίζουμε ότι θα αρχίσουν να φαίνονται οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, εκτιμούμε πως η ανεργία θα ξεπεράσει το 27%», τόνισε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Οπως είπε, ο δείκτης ανεργίας, λόγω της θερινής περιόδου, είναι πλασματικός, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας αφορούν ημιαπασχόληση. «Το κλίμα είναι αρνητικό. Ηδη έχουμε διάφορες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προβλήματα και... περιμένουμε να βάλουν λουκέτο», πρόσθεσε.

Το ισχυρότερο πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος των οικοδόμων, αφού το 65% εξ αυτών, περίπου 17.000 άτομα, βρίσκεται σε καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας. «Κάποιοι άλλαξαν δουλειά, ορισμένοι βγάζουν ευκαιριακά μεροκάματα και πολλοί αναζητούν διέξοδο σε άλλες χώρες», είπε ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας.

Ούτε εργαζόμενοι αλλά ούτε άνεργοι

Πολλοί εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία ιδιότυπη κατάσταση -ούτε εργαζόμενοι, αλλά ούτε άνεργοι-, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν αδυνατούν εδώ και μήνες να τους πληρώσουν. «Η επιχείρηση κουφωμάτων στην οποία δούλευα, μας έχει απλήρωτους εδώ κι έξι μήνες με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας. Μας χρωστούν ακόμη και το δώρο του Πάσχα αλλά επειδή δεν έχουμε απολυθεί, δεν μπορούμε να βγούμε ούτε στο ταμείο ανεργίας», περιέγραψε η Ειρήνη Τσακαλίδου. «Μη ρωτάς πώς τα βγάζουμε πέρα. Και ο σύζυγός μου είναι άνεργος και η μία μου κόρη. Εχω πάψει πλέον να πιστεύω ότι κάποιος από εμάς θα καταφέρει να βρει δουλειά...», πρόσθεσε.

Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική, οι τουριστικές επιχειρήσεις δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε χιλιάδες άτομα, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους σε εστιατόρια, καφετερίες και ξενοδοχεία, η αδήλωτη εργασία φτάνει στο 45%-50%. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δηλαδή με μισά μεροκάματα και χωρίς ασφάλιση, η εργασία γίνεται ανεργία», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αγγελος Πράτσας. Στους οικοδόμους της Χαλκιδικής η ανεργία αγγίζει το 55%. «Ασχημη είναι η κατάσταση και κατά τόπους στο νομό, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου η ανεργία αγγίζει και το 30%», τόνισε.

Πιερία

«Μάστιγα» αποτελεί η αδήλωτη εργασία και για έναν ακόμη τουριστικό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας, την Πιερία. Οι εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου ανεβάζουν το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων στον επισιτιστικό κλάδο στο 70%, υπολογίζοντας πως περίπου 6.000 άτομα εργάζονται σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας. «Κόκκινο χτυπάει», όμως, και η ανεργία καθώς υπολογίζεται πως τρεις στους δέκα κατοίκους της Πιερίας έχουν χάσει τη δουλειά τους. «Η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, ενώ διαπιστώνουμε πως ακόμη και υγιείς μέχρι πρότινος επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στην ώρα τους. Μετά το Σεπτέμβριο θα βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βαλάσης Κοτρώνης.

Κοζάνη

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» είναι το σύνθημα που χαρακτηρίζει την κατάσταση και στην Κοζάνη, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών φορέων, η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 10%, αγγίζοντας το 30%, ενώ λουκέτα βάζουν ακόμη και τα περίπτερα στο κέντρο της πόλης. «Ακόμη κι εκεί όπου δεν έχουμε ανεργία, απολύσεις ή ''μαύρη'' απασχόληση, υπάρχουν μονομερείς αλλαγές των εργασιακών σχέσεων», περιέγραψε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σάκης Τολιόπουλος.

Ημαθία

Ούτε μία θέση εργασίας δεν έχει ανοίξει φέτος στην περιοχή της Ημαθίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, ενώ, αντίθετα, πρωτόγνωρη αύξηση, περίπου 18%, σημειώνεται στα ποσοστά της ανεργίας που κυμαίνονται στο 32%. Οπως καταγγέλλουν από το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, με αφορμή την κρίση, δεκάδες επιχειρήσεις μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής, χωρίς καν να ρωτήσουν τους εργαζομένους!

Νάουσα

Ποσοστά - ρεκόρ έχει χτυπήσει η ανεργία και στη Νάουσα, όπου η αποβιομηχάνιση και η οικονομική κρίση εκτιμάται ότι έχουν αφήσει χωρίς δουλειά πέντε στους δέκα κατοίκους. «Στα ύψη βρίσκονται και τα ποσοστά ελαστικής εργασίας με τους εργοδότες να προχωρούν σε μειώσεις των μισθών των εργαζομένων. Η ''μαύρη'' απασχόληση στις εποχικές εργασίες έχει... ''νομιμοποιηθεί''», επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Σάκης Τσίτσης.

Πτολεμαΐδα

Στην κατασκευή της 5ης μονάδας του ΑΗΣ και στο μεγαλεπίβολο έργο δημιουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου εναποθέτουν τις ελπίδες τους για έξοδο από το τέλμα της ανεργίας οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας. Η ανεργία στην περιοχή έχει φτάσει στο 21% και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης τείνουν να αποτελέσουν καθεστώς. Ο κλάδος της οικοδομής είναι αυτός που έχει χτυπηθεί περισσότερο από όλους, καθώς εκτιμάται ότι τον τελευταίο χρόνο περίπου 500 άτομα δεν έχουν κάνει ούτε ένα μεροκάματο. «Μετά τους οικοδόμους, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί αναμφισβήτητα οι εμποροϋπάλληλοι οι οποίοι εξαγκάστηκαν σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεών τους», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάσος Τσιλφίδης.

Εβρος

Στο 30% έχει «σκαρφαλώσει» η πραγματική ανεργία στο νομό Εβρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Περιφερειακού Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. «Το πρόβλημα είναι πιο ορατό στην οικοδομή, όπου η ανεργία αγγίζει το 85%. Ακόμη και στον τουριστικό τομέα, η ανασφάλιστη εργασία έχει φτάσει στο 85%. Πολύ φοβάμαι ότι από το Σεπτέμβριο μας περιμένουν πολύ χειρότερα», ανέφερε ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Γιώργος Ευσταθίου.

Καβάλα

Συνολικά, 16.500 άτομα εκτιμάται ότι βρίσκονται στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ στην Καβάλα. Τραγική είναι η κατάσταση και στον τουρισμό, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτη Τιάκα, μόλις το 10% των θέσεων καλύπτονται από Ελληνες. «Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό στη Θάσο ήταν στο 60%...», ανέφερε.

www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :