Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε.Χ.

Έναρξη Χρηματοδοτούμενου Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής 2011

Ξεκίνησε στις 12 Μάιου 2011 το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2011.
Το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στη Χαλκιδική εκτελέστηκε για πρώτη φορά το 1999. Με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής και σε συνεργασία με την ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε. η καταπολέμηση εστιάστηκε τότε σε τέσσερα από τα μεγαλύτερα υγροτοπικά συστήματα του νομού (Σάνη, Αγ. Μάμας, Ψακούδια, Βουρβουρού). Από τότε, τα τελευταία χρόνια το έργο σταθερά αυξάνεται συμπεριλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο συνολικό δίκτυο παρακολούθησης.

Μόνιμος στόχος......

του έργου είναι τα οφέλη που προκύπτουν για τον τουρισμό της Χαλκιδικής από την καταπολέμηση των κουνουπιών, τη μείωση σε μεγάλο βαθμό της όχλησης και την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που δημιουργούν σε κατοίκους και τουρίστες. Το έργο για πρώτη φορά φέτος εκτελείται με ιδία μεσα από την ΑΝ. ΕΤ. ΧΑ. ΑΕ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Υποστηρίζεται επίσης διοικητικά και διαχειριστικά από την ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε

Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία (καταπολέμηση του κουνουπιού στο στάδιο της προνύμφης μέσα στο νερό). Σύμφωνα και με τα διεθνή κριτήρια είναι σήμερα η πλέον αποτελεσματική, οικονομική και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδος, που παράλληλα λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες του τουριστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Οι εστίες των προνυμφών παρακολουθούνται σε εβδομαδιαία βάση από εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Οι επιφάνειες για ψεκασμό οριοθετούνται, εμβαδομετρούνται και ακολουθεί ο ψεκασμός των προνυμφών. Ο ψεκασμός πραγματοποιείται στον κατάλληλο χρόνο (κατά τη διάρκεια των πρώτων προνυμφικών σταδίων) με τα κατάλληλα σκευάσματα (εγκεκριμένης τοξικότητας προνυμφοκτόνα κουνουπιών Δημόσιας Υγείας).

Η καταπολέμηση αφορά τα μεγάλα φυσικά συστήματα του νομού, όπως τα έλη Αγίου Μάμα, Σάνης, Τορώνης και Τριστινίκας, τις λιμνοθάλασσες Βουρβουρούς, Τριπόταμου και Πόρτο Κουφό και τα υγροτοπικά συστήματα Ορμύλιας, Γλαρόκαβου, Διονυσίου, Ν. Ρόδων, Σωζόπολης και Ιερισσού. Τα συστήματα έχουν χαρτογραφηθεί και γίνονται σε αυτά εβδομαδιαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Παράλληλα, σε εβδομαδιαία βάση παρακολουθούνται οι εστίες αναπαραγωγής στο περιαστιακό σύστημα οι οποίες είναι επίσης χαρτογραφημένες και στις οποίες γίνεται η καταπολέμηση στο βαθμό που χρειάζεται και με βάση τα δεδομένα της προηγηθείσας δειγματοληψίας.

Στις χιλιάδες παραγωγικές αστικές εστίες που έχουν καταγραφεί (κυρίως βόθροι, άνω των 8.000 συνολικά) ξεκινούν επίσης σταδιακές παρεμβάσεις. Η αστική καταπολέμηση γίνεται σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και στις Δημοτικές Κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιφοράς των συνεργείων θα ανακοινώνεται από πριν με ευθύνη της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε. και θα αποστέλλεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Π.Ε. Χαλκιδικής στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, στην Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και σ’ άλλους συναρμόδιους φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων όχλησης σας ενημερώνουμε ότι λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης κοινού χωρίς χρέωση 800 11 70 400, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Χαλκιδικής μπορούν να καλούν στην περίπτωση που διαπιστώνουν σημαντική όχληση κουνουπιών. Εξειδικευμένα συνεργεία, χωρίς χρέωση, θα διερευνούν την περιοχή και θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, οι εκπρόσωποι των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Χαλκιδικής , μπορούν να επικοινωνούν με την ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε. στα τηλέφωνα 2371024407 και 24507 (υπεύθυνοι επικοινωνίας κα Μπούγια Αργυρώ και κ. Καστρέτσιος Γιώργος).

Δεν υπάρχουν σχόλια :