Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αυτοκίνητα μολυσμένα με ραδιενέργεια


Με... τέσσερις τροχούς ταξίδεψε η ραδιενέργεια του Φουκουσίμα στον κόσμο. Περίπου πενήντα αυτοκίνητα που εξέπεμπαν υψηλό ποσοστό ραδιενέργειας κατασχέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη ρωσική Απω Ανατολή. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των τελωνείων στο Βλαδιβοστόκ τα οχήματα ήταν μολυσμένα από καίσιο 127 και ουράνιο 238 σε επίπεδα διπλάσια έως και εξαπλάσια υψηλότερα από τα φυσιολογικά.


Την ίδια ώρα υψηλά είναι τα ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων που ανιχνεύθηκαν ξανά σε ψάρια και λαχανικά που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές προσκείμενες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Χθες δε ξεκίνησαν στην περιοχή οι εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από περίπου 300 αξιωματικούς, σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή από τις 11 Μαρτίου, καθώς μέχρι τώρα τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδιζαν την περισυλλογή των θυμάτων. Ο αριθμός των αγνοουμένων σε αυτήν την περιοχή υπολογίζεται στους 10.000.

Προσωποποίηση της απελπισίας των κατοίκων της περιοχής αποτελεί ένας υπέργηρος άντρας 102 ετών, ο οποίος σύμφωνα με τους συγγενείς του αυτοκτόνησε επειδή δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σπίτι του. Ο άντρας ήταν ο γηραιότερος κάτοικος του χωριού Ιιτάτε, που βρίσκεται στη διευρυμένη ζώνη αποκλεισμού.

Στο επίπεδο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης ο επικεφαλής της υπηρεσίας βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας δήλωσε ότι ίσως πρέπει να αλλάξει το σχέδιο καθώς αυτό που εφαρμόζεται δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Πάντως, στέλεχος εταιρείας με αντλίες που βοηθούν στην ψύξη των αντιδραστήρων δήλωσε ότι η ταφή των αντιδραστήρων α λα Τσέρνομπιλ δεν θα είναι τόσο απλή υπόθεση.

Οπως εξήγησε ο Τζέραλντ Καρς, το πρόβλημα είναι οι πολλοί αντιδραστήρες που θα πρέπει να ταφούν στη Φουκουσίμα. «Στο Τσέρνομπιλ υπήρχε ένας αντιδραστήρας και 11 φορτηγά ενεργούσαν για πολλούς μήνες. Στη Φουκουσίμα, όπου υπάρχουν τέσσερις αντιδραστήρες, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος καιρός» επισήμανε.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :