Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΧΥΤΑ καταρρέουν λόγω ανυπαρξίας ελέγχων


Ερωτηματικά γεννά ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος αντιμετωπίζει τον τομέα διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων.


Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, είναι αδιανόητο η υπηρεσία που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του, υπό κατασκευή, ΧΥΤΑ (ή ΧΥΤΥ), να μην εξετάζει εξονυχιστικά την περιοχή, ώστε να πιστοποιήσει την ορθότητα των στοιχείων της μελέτης που υποβάλλει ο ανάδοχος του έργου, αλλά να την αποδέχεται, ως αληθή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα περιστατικά είναι αρκετά και αδιάψευστη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι δεκάδες προβληματικοί ΧΥΤΑ, καταρρέουν λόγω πλημμελούς μελέτης και ανύπαρκτων ελέγχων.

Εκτός αυτού, «ανοιχτή πληγή» παραμένουν οι παράνομες χωματερές, που αν και τυπικά κλείνουν, στην ουσία παραμένουν ενεργές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση το τελευταίο τρίμηνο στην Κερατέα, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Σε ό,τι αφορά τους προβληματικούς ΧΥΤΑ, ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι χωματερές στη Ζάκυνθο και την Άνδρο, όπου τα ιζήματα καταλήγουν στην θάλασσα, καθώς και οι χωματερές σε Λακωνία, Μεσσηνία, Κρανίδι και Μέγαρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελεί και το Γραμματικό, όπου προβλέπεται η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής και κατά τους ελέγχους που διενήργησαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, εντόπισαν 22 «γκρίζα σημεία», που αφορούν στην αδειοδότηση των έργων.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια :