Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής «ο Φάρος»

αναρτήθηκε από moudania.com

Ο πολιτιστικός Σύλλογος νέων Μουδανιών Χαλκιδικής «ο Φάρος» ιδρύθηκε το 1979 από μια παρέα κατοίκων των Νέων Μουδανιών, με αγάπη και μεράκι για τον πολιτισμό και την έκφραση μέσα από αυτόν. Το πρώτο διάστημα ξεκίνησε με δύο μόνο τμήματα: τετράφωνης μικτής χορωδίας και παραδοσιακού χορευτικού.

Ιθύνων οργανωτικός νους υπήρξε ο αείμνηστος Πρόδρομος Θωμόπουλος, μαέστρος της χορωδίας ο ιατρός Λωζάνης Γεωργιάδης και χοροδιδάσκαλος του χορευτικού ο γυμναστής Γιάννης Αρβανίτης.

Η χορωδία αποτελούνταν από ερασιτέχνες χορωδούς, άντρες και γυναίκες όλων των επαγγελμάτων, ενώ το χορευτικό κυρίως από μαθητές και μαθήτριες των Νέων Μουδανιών. Σύντομα ο σύλλογος πλαισιώθηκε από νέα τμήματα, με κυριότερο αυτό της Θεατρικής Ομάδας υπό τη διδασκαλία και σκηνοθεσία της φιλολόγου Έλενας Καλαϊτζή-Οφλίδου. Αξιοσημείωτο είναι πως όλοι οι πρωτοπόροι συντελεστές, αυτοί που «γέννησαν» και στήριξαν το Φάρο στα πρώτα του βήματα υπήρξαν άμισθοι εθελοντές, ενώ ο κόσμος που τον πλαισίωσε και τον αγάπησε προερχόταν από όλα τα επαγγέλματα, χωρίς διαχωρισμούς.
 

Το όνομα του συλλόγου αποτέλεσε επιτυχημένη σύλληψη, διότι απέδωσε παραστατικά το τηλαυγές των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και συνδυάστηκε με το ναυτικό χαρακτήρα της κωμόπολης των Νέων Μουδανιών. Χαρακτηριστικό και αξέχαστο είναι το μεράκι και το κλίμα όρεξης που δόθηκε εξαρχής στο σύλλογο και συνεχίζεται έως σήμερα. Ο Φάρος αποτέλεσε πρωτοπόρο σύλλογο, αφού την εποχή δημιουργίας του ήταν ένας από τους ελάχιστους πολιτιστικούς συλλόγους στο νομό Χαλκιδικής. Κατόρθωσε μέσα από τις προσπάθειες των μελών του, από όποια θέση και αν αυτά βρίσκονταν, σύντομα να έχει πανελλήνια, αλλά και διεθνή, παρουσία και καταξίωση σε χορωδιακά, χορευτικά και θεατρικά φεστιβάλ, καθώς και να κατακτήσει διακρίσεις σε ανάλογους διαγωνισμούς. Αποδείχτηκε, εκτός των άλλων και χώρος γόνιμων συζητήσεων και κοινωνικό συνεκτικό κύτταρο για τη μικρή κοινωνία των Νέων Μουδανιών.
 

Μέσα από πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για την εποχή, γρήγορα ξεπερνά τα όρια του Δήμου. Είναι ο σύλλογος που σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή (1982), διοργανώνει για αρκετά χρόνια το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με αξιόλογες παρουσίες πανεπιστημιακών και πολιτικών. Είναι ο σύλλογος που ξεκινάει και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, που άντεξαν στο χρόνο και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι σκοποί και οι στόχοι του παραμένουν αναλλοίωτα οι ίδιοι και είναι:
«η μελέτη και η συνειδητοποίηση των προβλημάτων που αφορούν την κοινωνία του Δήμου Μουδανιών, σε άμεση συνάρτηση με τα γενικότερα προβλήματα του τόπου, η ανάπτυξη του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των μελών του και η συμβολή του στην πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτιστική ανάπτυξη των Μουδανιών, η συλλογή, διαφύλαξη και προβολή των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων και η τουριστική προβολή των Μουδανιών, η συμμετοχή του σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, η ψυχαγωγία των μελών του και η καλλιέργεια του πνεύματος της φυσιολατρείας στο πλαίσιο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».
Είναι απορίας άξια η δυναμική που απέκτησε, για σύλλογο προερχόμενο από «επαρχιακή» κωμόπολη, η οποία τη δεκαετία του 1980 μετά βίας ξεπερνούσε τις 6000 κατοίκους. Από τη δεκαετία του 1990 και έως σήμερα παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη με πλήθος τμημάτων και μελών, με συμμετοχές σε πολυάριθμες πολιτιστικές συναντήσεις, πρώτα στον Δήμο Μουδανιών και το νομό Χαλκιδικής και έπειτα ανά στην επικράτεια, αλλά και διεθνώς.



Δεν υπάρχουν σχόλια :