Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με ανώτερο μισθό 3.065 ευρώ


Μέτρα 1,8 δισ. για να κλείσει την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, που μπορεί να βάζει φόρους και να κάνει περικοπές αλλά τα έσοδα δεν βγαίνουν.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προ των πυλών είναι η νέα έκτακτη εισφορά την οποία δεν θα γλιτώσουν ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, περαιτέρω «ψαλίδισμα» των λειτουργικών δαπανών, ένταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (23%) και εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο εντός του έτους!

Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει το να εφαρμοστούν νωρίτερα ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2012, όπως για παράδειγμα η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς και η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από το 13% του ΦΠΑ στο 23%.

Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο έχει κατατεθεί και πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που -μέχρι στιγμής- ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει αποκλείσει.

Στο μεταξύ, παρά τις ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ και τα διάφορα νομικά εμπόδια, η κυβέρνηση φαίνεται πως βάζει στο φουλ της μηχανές για το νέο μισθολόγιο, που θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Μάλιστα, στο γραφείο του πρωθυπουργού φαίνεται να έχει φτάσει και πρόταση σύμφωνα με την οποία ο μισθός του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο δεν θα ξεπερνά τα 970 ευρώ στην κατηγορία της βασικής εκπαίδευσης, ενώ ο ανώτατος μισθός για έναν υπάλληλο θα είναι τα 3.065 ευρώ.

Η λήψη των πρόσθετων μέτρων, την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, συμπίπτει χρονικά με την άφιξη της τρόικας (στις αρχές του Απρίλη), η οποία κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη είναι με τα νούμερα που βλέπει στα έσοδα...

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :