Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Ξεκινά η απογραφή ακινήτων του Δημοσίου-και η Χαλκιδική μέσα
Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει καταγράψει 72.000 ακίνητα, ενώ σε 41.000 υπολογίζονται τα ανταλλάξιμα κτήματα από ανταλλαγές ελληνοτουρκικών πληθυσμών. Θα καταγραφούν ηλεκτρονικά από ιδιωτική εταιρεία που θα επιλεγεί έπειτα από διαγωνισμό.
Σιθωνία και Τορώνη "παραδίδουν" στρέμματα (βλ. εικόνα)
Η ενεργοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ ξεκινά με την άμεση καταγραφή της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Κι αυτό καθώς το πρόγραμμα είναι επικεντρωμένο στα ακίνητα. Η αξιοποίησή τους μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή και πώλησης υπολογίζεται ότι θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και θα συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συνολική αξία των ακινήτων του Δημοσίου από κτίρια μέχρι παραλίες ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) έχει καταγράψει περίπου 72.000 δημόσια ακίνητα, με την αντικειμενική αξία τους να εκτιμάται στα 272 δισ. ευρώ, ενώ σε 41.000 υπολογίζονται τα ανταλλάξιμα κτήματα, τα ακίνητα δηλαδή που προέκυψαν από ανταλλαγές ελληνοτουρκικών πληθυσμών.
Η ΚΕΔ διαχειρίζεται περίπου το 90% των ακινήτων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Το 8% ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, σε διάφορα υπουργεία και σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, 370 ακίνητα «φιλέτα», 70.000 στρεμμάτων, αποτίμησης 30 δισ. ευρώ υπολογίζονται ως περιουσία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑ, ενώ η Εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ διαχειρίζεται συνολικά 15 τίτλους σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Από την άλλη, σε περίπου 34.000 ακίνητα υπολογίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που είναι καταπατημένα. Τα τελευταία χρόνια το 24% των ακινήτων έχει παραχωρηθεί σε δήμους και κοινότητες, ενώ το 22% θεωρούνται «άγνωστα», δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν καταγραφεί. Την ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία που θα επιλεγεί από ανοιχτό διαγωνισμό, ενώ ομάδα συμβούλων θα καταστρώσει το σχέδιο για την αξιοποίησή τους.
Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. «Με την ολοκλήρωση της καταγραφής της δημόσιας περιουσίας ξεκινά η εκτίμηση» είχε αναφέρει ο υπουργός.
Επειτα από 184 χρόνια το ελληνικό κράτος δρομολογεί τώρα την καταγραφή, την παρακολούθηση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Η καθυστέρηση αυτή κόστισε σε απώλειες τεράστιων εκτάσεων, οι οποίες καταπατήθηκαν, αφού προηγουμένως κάηκαν προκειμένου να διεκδικηθούν αργότερα ως οικόπεδα.
Η αποσαφήνιση της δημόσιας περιουσίας θα γίνει με την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», ενός φιλόδοξου έργου που δημοπρατείται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα μετατρέψει σε ψηφιακό το σημερινό χάρτινο αρχείο.
Οι στόχοι του προγράμματος, προϋπολογισμού 3,89 εκατ. ευρώ, είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που θα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή και τεκμηρίωση της πληροφορίας των φακέλων των δημόσιων κτημάτων και λοιπών αντικειμένων της δημόσιας περιουσίας, καθώς και η ψηφιοποίηση και εισαγωγή υπάρχοντος αρχειακού υλικού (φάκελοι, χάρτες, διαγράμματα κ.λπ.) σε βάση δεδομένων που θα αναπτυχθεί.
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο του Δημοσίου θα περιλαμβάνει:
1. Δημόσια κτήματα: Θα ψηφιοποιηθούν τα όριά τους, καταπατήσεις, διεκδικήσεις, παραχωρήσεις. Δημόσια κτήματα είναι τα ακίνητα που περιήλθαν στο Δημόσιο από τη διαδοχή του οθωμανικού κράτους, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου (6 Ιουλίου 1827) και τα Πρωτόκολλα των εγγυητριών Δυνάμεων (4 Απριλίου 1826 και 22 Μαρτίου 1829).
2. Αιγιαλός: Θα ψηφιοποιηθούν οι οριογραμμές αιγιαλού παραλίας, παλαιού αιγιαλού ως δημόσια κτήματα, καταπατήσεις, παραχωρήσεις, έργα.
3. Ανταλλάξιμα κτήματα: Θα γίνει καταγραφή των ορίων τους, των καταπατήσεων, διεκδικήσεων και παραχωρήσεων.
4. Απαλλοτριώσεις: Θα καταγραφούν το περίγραμμα της απαλλοτριούμενης έκτασης για την έρευνα των τίτλων, τα μέτρα προστασίας και τα εναπομείναντα της απαλλοτρίωσης ως δημόσια κτήματα. Θα γίνει πλήρης και σαφής καταγραφή των 40.000 φακέλων απαλλοτριώσεων.
5. Χάρτες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων: Απαιτούνται η σάρωση περίπου 2.000 χαρτών και γεωαναφορά αυτών και η ψηφιοποίηση 80.000 οικοδομικών τετραγώνων και 8.000 ζωνών.
Η υπηρεσία αυτή θα χρησιμοποιείται από τους ενδιαφερομένους (πολίτες, φορείς), προκειμένου να ενημερώνονται για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
ethnos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου