Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Όταν το χάος συνάντησε την Υγεία (Κ. Μπετινάκης)

Που ΄σαι Ιπποκράτη, να δεις τα χάλια μας.

H επίσημη πρόβα της ενιαίας πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας ήταν ένα παρανοϊκό ξύπνημα, για όλους.

Πρώτα για τους ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους, που περίμεναν πρωί-πρωί τη λύτρωση, σχηματίζοντας όπως πάντα, ουρές στα γραφεία του ΙΚΑ.

Ύστερα για τους γιατρούς, που βρέθηκαν απροειδοποίητα σε κάποιες λίστες για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Περιλαμβανόμενων και κάποιων που είχαν εγκαταλείψει τα εγκόσμια… Ω πόση προχειρότητα!!!

Αλλά και για τους τηλεθεατές των πρωινάδικων, που έκπληκτοι παρακολουθούσαν ένα θέατρο του παράλογου.

Παπαδάκηδες και Αυτιάδες προσπαθούσαν να .. επιλύσουν το πρόβλημα με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στους αρμόδιους, τους συνδικαλιστές γιατρών και φαρμακοποιών, και τους ταλαιπωρημένους πολίτες. Οι τελευταίοι μάταια περίμεναν να αναρτηθούν οι λίστες, που κάποιοι φρόντιζαν να τις έχουν εξαφανίσει.

Το πλέον παρανοϊκό, είναι πως στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ είπαν πως «µπορούν να απευθύνονται σε συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς µε το Ταµείο του ?ηµοσίου (ΟΠΑ?) και του Οργανισµού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ). Η λίστα µε τα στοιχεία των γιατρών είχε ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr) ». (Τ΄ακούς θεία Ευτέρπη;)

Οι γιατροί για κάθε πρώτη επίσκεψη θα λαµβάνουν 20 ευρώ από το ΙΚΑ και για τη δεύτερη 10 ευρώ. Για την Τρίτη; Σιωπή….

Εδώ όμως αρχίζουν τα πράγματα από για γέλια να γίνονται για κλάματα: Ας υποθέσουμε πως βρέθηκαν γιατροί, που για λόγους του όρκου τους δεχτούν να εξετάσουν ασθενείς του ΙΚΑ. Συνταγογραφούν φάρμακα, που όμως, οι φαρμακοποιοί δεν αποδέχονται με τους όρους του ΙΚΑ. Το πλήρες αλλαλούμ.

Η ανυποχώρητη στάση των συναρµόδιων υπουργείων Υγείας και Εργασίας για τη λήψη έκτακτων µέτρων µετά τις πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιείς των γιατρών του ΙΚΑ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κλάδο και αφήνει τους ασφαλισμένους στο περιθώριο.

Τη σύγχυση εντείνει η πανιατρική απεργία από σήµερα έως και την Πέµπτη που κήρυξαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά για τους γιατρούς των νοσοκοµείων, των ιδιωτικών ιατρείων και των ασφαλιστικών ταµείων. Ενώ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής απειλεί µε πειθαρχικές διαδικασίες εκείνα τα µέλη που δεν θα τηρήσουν την ιατρική δεοντολογία.

Το πιο τρελό; Γιατροί καλούν τους ασθενείς να εξυπηρετηθούν από τους απεργούς γιατρούς στον χώρο κατάληψης του υπουργείου Υγείας για επείγουσες περιπτώσεις συνταγογράφησης.

Κι οι συνταγές αυτές, που παίρνουν οι ασθενείς είναι παλιόχαρτα, επειδή ακόμα και αν βρουν φαρμακείο διημερεύον, δεν εκτελούνται από τους φαρμακοποιούς που δεν τις δέχονται αν πληρωθούν με την συμμετοχή του ΙΚΑ, αλλά μόνο αν πληρωθούν όλο το ποσό.

Οι φαρμακοποιοί προβάλλουν ότι δεν έχει καθοριστεί το νομικό πλαίσιο των συνταγών από ιατρούς που δεν είναι του ΙΚΑ.

Σ΄όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιµότητες», δεδοµένου πως το πολυνοµοσχέδιο –λέει- δεν θίγει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, επιµένοντας πως είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά όχι στην απόσυρση του νοµοσχεδίου. Αλλά οι απεργοί γιατροί δεν πείθονται…

Για να καταλάβω τι γίνεται, τηλεφώνησα σε φίλο γιατρό που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε από το ΙΚΑ.

«Φεύγοντας από το ιατρείο είχα την εντύπωση πως στάθηκα τυχερός, επειδή δεν έγινα απεργοσπάστης η επίορκος . Δεν έτυχε να μπω στο δίλημμα…»

Μου είπε ο φίλος γιατρός, που παραδέχτηκε πως

«πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν υφίσταται».

Για να προσθέσει πως «αμελέτητοι οι συνδικαλιστές κατέβασαν τα ρολά και προχώρησαν σε θεατρική κατάληψη επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ακολουθούν έτσι την κομματική ταμπέλα της ΝΔ, και παπαγαλίζουν πως πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Αντί να προβάλλεται πως πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό. Στο ΙΚΑ Νίκαιας –για παράδειγμα- έχουν κόψει τις συμβάσεις σε έντεκα κι έχουν μείνει τρεις.

Αν ερχόταν κάποιος ασθενής στο ιδιωτικό μου ιατρείο θα του έλεγα αφού τον εξέταζα φυσικά, πως τα χρήματα που έχει αποφασίσει ο ΟΠΑΔ, να πάνε στο χαμόγελο του Παιδιού.

Λύση είναι ο θεσμός του γιατρού της γειτονιάς.

Όσο γι’ αυτούς που κατηγορούν ότι συνταγογραφούν σε συνεργασία με εταιρίες, τους γνωρίζουν πολύ καλά, μια και οι ίδιοι τους διορίζουν σε επιτροπές».

Ό,τι και να γράψω δεν θα πάψει αυτός ο τόπος να μας πληγώνει, αρχίζοντας από τα μικρά καθημερινά. Τα τόσο αναγκαία…

http://www.styx.gr/

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

είναι τραγικό ότι στην Ελλάδα φοβόμαστε να πάμε στο γιατρό ακόμη και για ένα κρύωμα..τι α/βάθμια φροντίδα, τι ασφαλιστικές, τι γιατροί...από που να το πιάσεις το σύστημα...