Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΙ ΖΗΤΑ ΕΚΕΙ;

Τα στοιχεία σοκάρουν: καθημερινά δύο παιδιά χάνουν την ζωή τους στο Αφγανιστάν εξαιτίας των συγκρούσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής κατοχής του ΝΑΤΟ. Οι εκατόμβες των νεκρών, συνήθως αμάχων, πολλαπλασιάζονται, ενώ βαριές είναι και οι απώλειες μεταξύ των Μισθοφορικών στρατευμάτων της Συμμαχίας.

Πόσο μακρινή φαντάζει η 11η Σεπτέμβρη 2001, που αποτέλεσε όπως φάνηκε, την αφορμή για τη βίαιη εισβολή και κατοχή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με προβαλλόμενο ως στόχο την εξολόθρευση του Οσάμα Μπι Λάντεν, αλλοτινού συμμάχου των ΗΠΑ και αναγορευμένου ως «απόλυτου εχθρού».

Ο πρόεδρος Μπους και οι νεοσυντηρητικοί του αποχώρησαν από τον Λευκό Οίκο, συμπαρασύροντας και τους πιστούς Ευρωπαίους συμμάχους τους Μπλερ και Αθνάρ, για να τον διαδεχτεί ο Δημοκρατικός Ομπάμα, που επανδρώνει το στρατιωτικό και οικονομικό του επιτελείο με τους ρεπουμπλικάνους συμβούλους του προκατόχου του, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εξαπλώνοντας τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Πακιστάν.



Ενδιάμεσα, η βάρβαρη Αμερικανοβρετανική επιδρομή στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε στο όνομα της δήθεν υποστήριξης του Σαντάμ στην Αλ Κάιντα, της ανύπαρκτης όπως αποδείχτηκε, και από την αρχή καταγγέλλονταν ως προσχηματική, ιρακινής κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής και της επιβολής ενός «Δημοκρατικού καθεστώτος». Βεβαίως, σήμερα οι Αμερικανοί, καθώς βρίσκονται απέναντι στις εξεγέρσεις των λαών της Βόρειας Αφρικής αναρωτιούνται τι είναι πιο πρόσφορο για τα συμφέροντα τους: δημοκρατία και πολιτική αστάθεια ή σταθερότητα που επιβάλλει ένα σύμμαχο αντιδραστικό δικτατορικό καθεστώς;

Όμως σήμερα μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η εισβολή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν άλλους στόχους ικανοποιούσε. Σαφώς και οι Ταλιμπάν δεν είναι ένα αρεστό καθεστώς, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσαν την αιτία της εισβολής. Εξάλλου, τα αδιέξοδα των πολεμικών επιχειρήσεων της συμμαχίας κάνουν πολλούς να σκέφτονται την συνδιαλλαγή με τους αντιδραστικούς φονταμενταλιστές. Γιατί άλλες είναι προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής.

Καθώς η αμερικανική κοινή γνώμη γυρνά την πλάτη της στον πόλεμο και επιθυμεί την αποχώρηση των στρατευμάτων από τις εμπόλεμες ζώνες, φαίνεται ότι το αμερικανικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο έχει άλλα σχέδια. Μπορεί η πίεση των Αμερικανών πολιτών να ωθούν την κυβέρνηση να δηλώνει κατά διαστήματα σχέδια αποχώρησης από το Αφγανιστάν, αλλά όπως φαίνεται οι ιμπεριαλιστές ήρθαν για να μείνουν. Από την πρώτη στιγμή η απόφαση της αποστολής αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είχε ως γνώμονα την τεράστια σύγκρουση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, τα συμφέροντα της αμερικανικής πολεμικής και ενεργειακής βιομηχανίας: ο έλεγχος των πηγών και δρόμων ενέργειας, ειδικά του πετρελαίου και φυσικού αερίου των χωρών της Κεντρικής Ασίας, η σύγκρουση με τον ρωσικό παράγοντα με επίδικο εκτός των άλλων τον εφοδιασμό της Ευρώπης και την αμερικανική επιδίωξη για εναλλακτικούς δρόμους ενέργειας με κατεύθυνση τον Ινδικό ωκεανό που θα διέρχονται από το Αφγανιστάν, ο κλιμακούμενος ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, με την τελευταία να πρέπει να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες της κλιμακούμενης ανάπτυξης της, ενώ αντιμετωπίζει σημαντικά μειονοτικά προβλήματα με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στα Δυτικά της, η επικίνδυνη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν και η σοβαρή πολιτική αστάθεια του τελευταίου, η αντιμετώπιση του Ιράν, με το ολοένα αναβαθμισμένο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες που ωθούν τους Αμερικανούς είτε με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, είτε με εξασφάλιση στρατιωτικών βάσεων να βάλουν μόνιμα πόδι στην περιοχή. Αυτούς εξάλλου τους σχεδιασμούς, μαζί με τις δικαιολογίες, αποκάλυψε ο Αφγανός Κούισλινγκ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, που επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εγκαταστήσουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν για επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το οχυρωμένο προεδρικό μέγαρο, ο Καρζάι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με αμερικανούς αξιωματούχους τις νομικές και στρατηγικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

"Πιστεύουμε ότι μία μακροπρόθεσμη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι επωφελής για το Αφγανιστάν", δήλωσε ο Καρζάι, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η σχέση αυτή "θα φέρει ασφάλεια στο Αφγανιστάν, θα φέρει ευημερία και τερματισμό της βίας".

Κρατώντας τα προσχήματα, επεσήμανε ότι οι μόνιμες αμερικανικές βάσεις που θα προκύψουν από τη συμφωνία δεν θα χρησιμοποιηθούν "εναντίον άλλων χωρών και ότι το Αφγανιστάν δεν είναι ένας τόπος από τον οποίο θα μπορούν να απειληθούν οι γείτονές μας".

Είχε προηγηθεί ο αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θέλει να εξετάσει το ενδεχόμενο της δημιουργίας μόνιμων αμερικανικών βάσεων στο Αφγανιστάν μετά την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στον τομέα της ασφάλειας από τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στις αφγανικές, περί το τέλος του 2014.

Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ που παρατείνουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν. Και η Γερμανία ενέκρινε την επέκταση της παραμονής των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν. Το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την νέα εντολή για την επέκταση της περιόδου παραμονής των 4.900 Γερμανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012, οπότε και αναμένεται να ανανεωθεί η εντολή για δύο ακόμα χρόνια.

Η επέκταση της περιόδου παραμονής των γερμανικών στρατευμάτων θα κοστίσει στο γερμανικό προϋπολογισμό συνολικά 1,43 δις δολάρια λόγω της αύξησης του αριθμού της γερμανικής δύναμης κατά 450 άνδρες και γυναίκες. Από αυτά τα 450 άτομα τα 350 θα ανήκουν στην ειδική ομάδα της «ευέλικτης εφεδρείας» όπως την ονομάζουν οι Γερμανοί.

Αν συνδυάσουμε και τις τελευταίες εξαγγελίες για τις σημαντικές αλλαγές στον γερμανικό στρατό με την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης, καταλαβαίνουμε ότι η Γερμανία διεκδικεί παντού και ιδιαίτερα σε Αφρική, Βαλκάνια και Ασία έναν αναβαθμισμένο παρεμβατικό, ιμπεριαλιστικό ρόλο, που για να μπορέσει να τον εξυπηρετήσει προβαίνει σε αντιδραστική ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της, μετατρέποντας τες σε Μισθοφορικές.

Κοιτώντας αυτές τις εξελίξεις δε μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι επίσης οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όχι μόνο αυξάνουν τη δράση τους σε διεθνείς ιμπεριαλιστικές αποστολές, δηλώνοντας τη διάθεση αύξησης της παρουσίας τους σε Αφγανιστάν, Κόσσοβο και Σομαλία, αλλά έχοντας πλήρη συνείδηση του κατοχικού τους ρόλου και των εχθρικών αισθημάτων που τρέφουν οι κατακτημένοι λαοί, κινούνται ανάλογα.

Από αυτή την σκοπιά πρέπει να εξετάσουμε την εκπαίδευση της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στην Καταστολή Πλήθους, με στρατιωτικούς να εκτελούν χρέη Ματατζήδων απέναντι σε διαδηλωτές που διεκδικούν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αλλά και την πρόσφατη παραλαβή των 5 οχημάτων MRAP (Ανθεκτικών σε Νάρκες, Προστατευμένων από Ενέδρες / Mine Resistant Ambush Protected) από το ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν), δωρεάν από τα αμερικάνικα αποθέματα. Οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις ασφαλείς κινήσεις του προσωπικού του ΤΕΣΑΦ στην περιοχή της Καμπούλ και ήδη τα πληρώματα που θα τα χειρίζονται, έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους από προσωπικό της ISAF.

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις γνωρίζοντας ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της Αντίστασης οχυρώνονται .

Πιστεύουν ότι με την απόκτηση των οχημάτων ικανοποιούνται οι ανάγκες για την ασφαλή μετακίνηση τους.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ


αναρτήθηκε από activistis.gr






1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην Ελλάδα που βοηθάει στη διατήρηση της μεγαλύτερης καλλιέργειας οπίου στον κόσμο.

Κρίμα για τους Έλληνες στρατιώτες που δεν το γνωρίζουν.

Όχι στον Ελληνικό στρατό.

omhroi.gr