Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ανάστατη η Χαλκιδική για τα Μεταλλεία Χρυσού

Γράφει ο Σίμος Οφλίδης

Η υπόθεση της εκμετάλλευσης του χρυσού στη θέση Κάκκαβος της Μεγάλης Παναγίας έχει διχάσει τον κόσμο του δήμου Αριστοτέλη, που τον συναποτελούν οι καποδιστριακοί δήμοι Αρναίας, Σταγείρων – Ακάνθου και Μεγάλης Παναγίας. Οι δύο τελευταίοι έχουν σαφέστατα τοποθετηθεί ενάντια στο έργο, καταγγέλλοντας σε τοπικές συγκεντρώσεις τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις και σηκώνοντας πανό με κυρίαρχο σύνθημα «Χρυσός για μας είναι τα δάση, τα νερά και οι θάλασσές μας». Ο δήμος Αρναίας δείχνει πως διακριτικά είναι υπέρ του έργου, όπως και ο νεοεκλεγής δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας.

Οι θιασώτες της άρνησης επιμένουν πως η 4000 σελίδων Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με τα σχέδια και τους 100 χάρτες που τη συνοδεύουν, αποτελεί το συγχωροχάρτι ενός προσχεδιασμένου εγκλήματος. Θεωρούν πως το θέατρο του παραλόγου παίχτηκε στην υποτιθέμενη «διαβούλευση» στον Πολύγυρο την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου με πρωταγωνιστές την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, τον αντιπρόσωπο της Υπουργού Κας Μπιρμπίλη, το Βουλευτή Κο Αργύρη Λαφαζάνη, το Νομάρχη, το ΙΓΜΕ, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, διάφορους παράγοντες και «παράγοντες» και τους «όμηρους» εργαζόμενους με τις οικογένειές τους. Υποστηρίζουν πως κανένα Χαλκιδικιώτη με στοιχειώδη νοημοσύνη δεν πείθουν πως δεν θα καταστρέψουν το περιβάλλον «τόσο πολύ», όταν θα έχουν εξαφανίσει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, θα έχουν εξαντλήσει κάθε ίχνος νερού καταστρέφοντας τους υδροφόρους ορίζοντες και δηλητηριάζοντάς τους με αποτέλεσμα κυριολεχτικά να μην μείνει πόσιμο νερό, θα έχουν σβήσει από τη φυτογεωγραφία της Βόρειας Χαλκιδικής ένα πανέμορφο δάσος, χωρίς ποτέ ξανά να μπορεί να αποκατασταθεί. Ούτε μπορούν να μιλάνε για ανάπτυξη, που θα φέρει έσοδα στο κράτος, όταν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της επένδυσης, ποιοι τελικά θα τα «οικονομήσουν» και πόσα έχει να πάρει τελικά το κράτος απ’ αυτούς, για να μπορούν να λυμαίνονται 317000 στρέμματα δασικής έκτασης!

Αντίθετα οι θιασώτες του έργου επιμένουν πως όλα θα γίνουν «καλά και άγια», πως δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί το περιβάλλον (αυτό το εγγυάται η μελέτη) και το κυριότερο πως θα ανοίξουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας.

Πολύ φοβάμαι πως το παιχνίδι είναι καλά στημένο. Το έργο φαίνεται πως «πάσει θυσία» θα γίνει, γιατί το επιθυμούν οι από πάνω, όλοι οι από πάνω. Και σε μια πενταετία ένας Θεός ξέρει πόσες θέσεις εργασίας επιπλέον θα έχουμε (αν θα έχουμε) και τι θα ‘χει απομείνει από την ομορφιά του τόπου. Μακάρι να βγω ψεύτης…

Γι’ αυτό θα σας σύστηνα, όσο είναι ακόμα καιρός, κάντε μια εκδρομή στα μέρη αυτά, να είστε από τους τελευταίους θα τα χαρούνε. Θα περπατήσετε στα μονοπάτια τους, θα χαρείτε το πράσινο σε όλες του τις διαφαθμήσεις και θα δροσιστείτε από τις πηγές τους. Θα έχετε να λέτε στα παιδιά σας «πως ήταν κάποτε ένας Κάκκαβος». Βιαστείτε, προτού η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αρχίσει να περιφράσει τα εργοτάξια της. Τι κρίμα!...


αναρτήθηκε από Ρεσπέντζα

Δεν υπάρχουν σχόλια :