Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Φόβοι για ντόμινο εξεγέρσεων στη Μ. Ανατολή


Mε ένταση συνεχίζονται οι ταραχές και οι διαδηλώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αιγύπτου, παρά την αποπομπή της κυβέρνησης από το Χ. Μουμπάρακ, που ουδόλως εξευμενισε τα πνεύματα καθώς δεν συνιστα ουσιαστική αλλαγή στο καθεστώς

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία ο αριθμός των νεκρών απο τις συγκρούσεις κυρίως των προηγούμενων ημερών έχει περάσει τους 100, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες, δημιουργώντας προβλήματα στα νοσοκομεία.

Mε ένταση συνεχίζονται οι ταραχές και οι διαδηλώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αιγύπτου, παρά την αποπομπή της κυβέρνησης από το Χ. Μουμπάρακ, που ουδόλως εξευμενισε τα πνεύματα καθώς δεν συνιστα ουσιαστική αλλαγή στο καθεστώς

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία ο αριθμός των νεκρών απο τις συγκρούσεις κυρίως των προηγούμενων ημερών έχει περάσει τους 100, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες, δημιουργώντας προβλήματα στα νοσοκομεία.

Προς το παρόν ο στρατός φαίνεται να κρατά ουδέτερη στάση, παά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές παραβιαζουν και σήμερα την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ απο το προσκήνιο έχουν αποχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις που τις προηγούμενες μέρες είχαν συγκρουστεί άγρια με τους διαδηλωτές, χωρίς όμως να επιτύχουν καταστολή των εξεγέρσεων.

Η αντιπολίτευση ( εκφραζόμενη τόσο απο τον κ. Ελ Μπαραντέι όσο και απο την παράνομη "Μουσουλμανική Αδελφότητα") ζητά απο τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και να διαλύσει τη Βουλή προκειμένου να γίνουν ελέυθερες εκλογές και αλλαγή του καθεστώτος.

Στο μεταξύ σε ορισμένες πόλεις εκδηλώνονται και φαινόμενα λεηλασίας, επιτείνοντας την αναταραχή, ενω παρουσιάζονται και οργανωμένες ομάδες πολιτών που εξοπλίζονται (σ.σ. πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα καταλήφθηκαν χθες απο διαδηλωτές και παραδώθηκαν στη φωτιά αφού προηγουμένως λεηλατήθηκαν). Ταυτόχρονα οπλιζονται με πρόχειρα όπλα και κάτοικοι διαφόρων συνοικιών προκειμένου να προστατεύσουν την περιουσία τους απο λεηλασίες, μεταδίδουν το CNN και το Al Jazzeera.

Στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκεται πλέον και η Υεμένη που συνταράσσεται από διαδηλώσεις κατά του αυταρχικού καθεστώτος και του προέδρου της χώρας, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ. Πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την Αιγυπτιακή πρεσβεία στη πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα, ζητώντας την παραίτηση του Α. Σάλεχ.

Εν τω μεταξύ, ο Χ. Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο της χώρας τον Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και στενό συνεργάτη του. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1981, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Μουμπάρακ, που διορίζεται αντιπρόεδρος.

Επιπροσθέτως ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ διορίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου μετά από διάταγμα του αιγύπτιου προέδρου. Ο Α. Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Αχμαντ Ναζίφ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Nωρίτερα στο Κάιρο περίπου 1.000 Αιγύπτιοι προσπάθησαν να εισβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία η οποία άνοιξε πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις από αυτούς.

Διαδηλωτές, αψηφώντας την παρουσία μεγάλων δυνάμεων του στρατού, επέστρεψαν κατά εκατοντάδες στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, λίγο μετά το πέρας του τηλεοπτικού διαγγέλματος, με το οποίο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την διάλυση της κυβέρνησής του και το σχηματισμό νέας αργότερα σήμερα Σάββατo.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

"Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1070 τραυματίες.

Οι διαδηλωτές, που είχαν προηγουμένως αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πλατεία και να μετακινηθούν σε δρόμους γύρω από την πλατεία από στρατιώτες, φώναζαν συνθήματα όπως "ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς" αμέσως μετά την ομιλία του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα συνεργάτιδα του Reuters.

Η μάρτυρας είπε ότι είδε μικρής έκτασης φωτιά στο κτήριο Μογκάμα, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες στην πλατεία, στην οποία υπάρχουν σύννεφα καπνού και δακρυγόνων.

Λίγο πριν την μετάδοση της ομιλίας του Μουμπάρακ, φαινόταν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο της πλατείας, από όπου νωρίτερα χιλιάδες διαδηλωτές αποπειράθηκαν να πάνε μαζικά προς το κτίριο της βουλής, αλλά αποκρούστηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και βλημάτων από καουτσούκ.

Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οι στρατιώτες χαιρετούσαν με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές που αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνέρρευσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο με ανησυχία. Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, βαρόνη Κάθριν Άστον, κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν "αμέσως και άνευ όρων" όλους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν. Ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε ήδη μια σύσκεψη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Αίγυπτο και πρόκειται να ακολουθήσει και δεύτερη.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία.

Στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών πραγματοποίησε απόψε αναγκαστική προσγείωση, μετά από απειλητικό τηλεφώνημα.Το αεροσκάφος που έκανε το δρομολόγιο Κάτιγουικ - Κάιρο, μετέφερε 251 επιβάτες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο και το αεροσκάφος θα ελεγχθεί από ειδικούς.

Kομβικός ο ρόλος του στρατού

Η θέση και ο ρόλος του στρατού είναι πιθανό να γύρουν την πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη πλευρά εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στη χώρα των Φαραώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, υπογραμμίζουν οι ίδιοι, ότι οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι της χώρας (μαζί με τον Μουμπάρακ) προέρχονται από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι ένοπλες δυνάμεις στην Αίγυπτο αναλαμβάνουν την κατασκευή δημόσιων έργων, ενώ πολλοί απόστρατοι αξωματικοί αναλαμβάνουν υψηλόβαθμες κρατικές θέσεις σε οργανισμούς ή διπλωματικά πόστα.
in2life.gr Τελ. Ενημ.: 00:05 - 30/01/11

Δεν υπάρχουν σχόλια :