Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σταγίρων - Ακάνθου - Δελτίο Τύπου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΣΗ ΠΥΡ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑΓΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Δημοκρατίας 1
Τηλ: 2377021197, 2377021099
Fax: 2377021198

Ιερισσός 01/11/2010

1. Με την περάτωση της φετινής Αντιπυρικής Περιόδου..........





η διάρκεια της οποίας ήταν από την 01-05-2010 μέχρι και την 31-10-2010, η Υπηρεσία μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει αλλά και να συγχαρεί όλους όσους ενεπλάκησαν και βοήθησαν άμεσα ή έμμεσα στην αντιμετώπιση των αγροτοδασικών πυρκαγιών στην περιοχή ευθύνης μας.

2. Ο έγκαιρος εντοπισμός, ο άριστος συντονισμός των ενεργειών κατάσβεσης, το υψηλό αίσθημα ευθύνης του προσωπικού της Π.Υ. Σταγίρων – Ακάνθου (μόνιμοι και συμβασιούχοι) σε συνάρτηση με τους Οικείους Δήμους (Σταγείρων –Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας), το Δασαρχείο Αρναίας, τις Εθελοντικές Ομάδες, συνετέλεσαν στην ελαχιστοποίηση των ζημιών, αν και κάποιες από τις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας.

3. Επιπλέον στα προαναφερθέντα θα ήταν λάθος να μην υπογραμμίσουμε και την αμέριστη συμπαράσταση αλλά και έμπρακτο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας η οποία δεν έμεινε αμέτοχη στην εξέλιξη των γεγονότων, αλλά σε κάθε περίπτωση, σε κάθε συμβάν αγροτοδασικής πυρκαγιάς συνέβαλε ενεργά με το δικό της μικρό ή και μεγαλύτερο τρόπο.

4. Ενδεικτικά παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα από όπου προκύπτει ο αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών για το χρονικό διάστημα από 01-05-2010 μέχρι και την 31-10-2010:

Αριθμός Αγροτοδασικών πυρκαγιών Έκταση Ζημιών σε στρέμματα Αριθμός Αγροτοδασικών πυρκαγιών ανά Δήμο
11 52,865 5 (Σταγείρων-Ακάνθου)
4 (Παναγίας)
2 (Αρναίας)


5. Από την 1-11-2010 μέχρι και την 30-04-2011 επιτρέπεται, η χρήση φλόγας (άναμμα φωτιάς) στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση ειδικής άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών εργασιών ή άλλων εργασιών μικρής έκτασης, αλλά συμβουλεύουμε όλους τους ενδιαφερομένους όπως ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

- Δεν καίμε υπολείμματα καλλιεργειών (π.χ. ελαιόκλαδα, σιτοκαλαμιές) σε ημέρες και ώρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι και ιδιαίτερα εντός δασικής έκτασης όμορης του αγροκτήματος, αλλά τουλάχιστον 300 μέτρων απ΄ αυτή.
- Εφ΄ όσον επιλέγουμε την καύση για την καταστροφή των ελαιοκλάδων εντός του αγρού, περιμετρικά του χώρου που πραγματοποιείται αυτή, φροντίζουμε ο αγρός να είναι οργωμένος και να υπάρχει αποψιλωμένη ζώνη πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων.
- Μεριμνούμε ώστε η καύση να μην γίνεται σε σωρούς μεγάλου όγκου, αλλά να καίγονται διαδοχικά μικρές ποσότητες, ώστε να μην δημιουργείται υψηλό πυροθερμικό φορτίο και μεγάλη ακτινοβολία, που ευνοούν την επέκταση της πυρκαγιάς.
- Προβλέπουμε για την ύπαρξη γεωργικού ελκυστήρα με βυτίο ραντίσματος, για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτη αιτία.
- Δεν αποχωρούμε από τον αγρό, αλλά παραμένουμε για φύλαξη μέχρι την πλήρη καύση των υπολειμμάτων και εφ΄ όσον σιγουρευτούμε ότι αυτή δεν θα αναζωπυρωθεί κατά την διάρκεια της νύχτας, εφ΄ όσον επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες

6. Σε περίπτωση που διαφύγει του ελέγχου μας η φωτιά τηλεφωνούμε αμέσως στο 199 ή στο 2377021199 και ταυτόχρονα:

- Δίνουμε πληροφορίες συγκεκριμένες για το ακριβές σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ώστε οι πυροσβέστες να την εντοπίσουν έγκαιρα.
- Αναφέρουμε τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία που θα σας ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Ο Διοικητής


Ταραζάς Β. Διαμαντής
Πυραγός

Δεν υπάρχουν σχόλια :