Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Σε τροχιά … «ρυθμιστικού» σχεδιασμού η Χαλκιδική

Απέναντι σε νέες προκλήσεις και σχεδιασμούς θα βρεθούν οι νέοι αιρετοί άρχοντες. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο που έχει ολοκληρωθεί και προχωρά άμεσα στην επικαιροποίηση του στις αρχές Γενάρη οπότε και θα παρουσιαστεί στους νέους αιρετούς άρχοντες, για να καταθέσουν με τη σειρά τους τις απόψεις και τις προτάσεις τους και να ξεκινήσει η διαβούλευση, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Το νέο Ρυθμιστικό καλύπτει τις περιοχές των σημερινών νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής και ένα μέρος των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας και θα ορίζει τι επιτρέπεται να γίνει και πού λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καθεμιάς περιοχής ενώ κοινός παρονομαστής θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση του τουρισμού και του πολιτισμού για κάθε περιοχή......



Η Θεσσαλονίκη ανάγεται σε μητροπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με τις ανατολικές της παρυφές να φιλοξενούν τριτογενή τομέα (υπηρεσίες) και εκθεσιακές δραστηριότητες και τις δυτικές να εξελίσσονται σε κέντρο δευτερογενούς τομέα (βιομηχανία). Η ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά θα ενισχυθεί ως προς τον πρωτογενή τομέα (γεωργία) και οι ακτές Στρυμονικού θα αναπτυχθούν τουριστικά.

Για την βορειοανατολική Χαλκιδική προβλέπονται επενδύσεις στις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τον εναλλακτικό τουρισμό και στη νότια-νοτιοδυτική στον τουρισμό, με παράλληλη δημιουργία οργανωμένων παραγωγικών χώρων.

Συγκεκριμένα στη βορειοανατολική περιοχή (Ζερβοχώρια, Αρναία, Στάγειρα) προωθείται η οργάνωση χρήσεων γης, με κυρίαρχο στόχο την ανάπτυξη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Στη νότια-νοτιοδυτική περιοχή, που εντάσσεται στις προτεραιότητες του θερινού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, στόχος είναι η οργάνωση των χρήσεων γης για την ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού, την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων, την οργάνωση Βιοτεχνικών Πάρκων (ΒΙ.ΠΑ.) (Μουδανιά, Πολύγυρος, Λάκκωμα) και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιωάννα Δανδέλια

www.halkidikiplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :