Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΙΝΑ- ΚΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ





ΠΕΚΙΝΟ Σε αναθεώρηση της πολιτικής «ένα παιδί ανά οικογένεια» προσανατολίζεται για πρώτη φορά τα τελευταία 31 χρόνια η Κίνα. Ο λόγος είναι κατά βάση οικονομικός: ο πληθυσμός γερνάει και δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι για να στηρίξουν ασφαλιστικά τη διογκούμενη «ανθρωποθάλασσα» των συνταξιούχων.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, το σοβαρό αυτό θέμα βρίσκεται υπό επανεξέταση στην κρατική Επιτροπή Πληθυσμού και Οικογενειακού Προγραμματισμού, απ΄ όπου έχει διαρρεύσει ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σε τρεις βορειοανατολικές (Χεϊλονγκτζιάνγκ, Τζιλίν, Λιαονίνγκ) και σε δύο νότιες (Ζετζιάνγκ και Τζιανγκσού) επαρχίες. Ο ειδικός σε θέματα πληθυσμού Λιανγκ Ζονγκτάνγκ αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες επαρχίες κρίνονται πιο κατάλληλες από άλλες επειδή διαθέτουν ισχυρή οικονομία και επειδή το πρόγραμμα εφαρμόστηκε εκεί με ιδιαίτερη επιτυχία.


Το πρόγραμμα «ένα ζευγάρι, ένα παιδί» άρχισε να εφαρμόζεται για πρώτη φορά πριν από 31 χρόνια, επί Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των γεννήσεων σε 1,7 παιδιά ανά οικογένεια. Ηταν η εποχή που ο πληθυσμός της Κίνας αυξανόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και το καθεστώς φοβόταν ότι τα μέσα που διέθετε η χώρα δεν θα επαρκούσαν για να θρέψουν όλους τους Κινέζους. Στην αρχή το πρόγραμμα εφαρμόστηκε μόνο με μέτρα επιμόρφωσης και με την προπαγάνδα, αλλά στην πορεία ήρθαν πιο σκληρά μέτρα. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 άρχισε να εφαρμόζεται και ένα ευρύτατο πρόγραμμα στειρώσεων, ειδικά σε γυναίκες αγροτικών περιοχών. Υπολογίζεται ότι συνολικά αποφεύχθηκαν τουλάχιστον 400 εκατομμύρια γεννήσεις.


Αυτό όμως πρόκειται σύντομα να αλλάξει, καθώς οι ειδικοί υπολογίζουν ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης ο ενεργός πληθυσμός της Κίνας θα μειώνεται κατά 10 εκατομμύρια τον χρόνο μετά το έτος 2025 και ο αριθμός των νέων ανθρώπων ηλικίας 20-24 ετών θα μειωθεί κατά 25% την επόμενη δεκαετία.


Η χώρα έχει πρόβλημα με την έλλειψη ειδικευμένων εργατών και το φάσμα του γηράσκοντος πληθυσμού είναι ιδιαίτερα απειλητικό. Ως το 2050 η Κίνα έχει πάνω από 438 εκατομμύρια κατοίκους ηλικίας άνω των 60 και περισσότερους από 100 εκατομμύρια άνω των 80. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός της Κίνας θα φθάσει το 1,5 δισεκατομμύριο ως το 2032.


Ηδη ισχύουν αρκετές εξαιρέσεις από την πολιτική του ενός παιδιού. Οι αγρότες μπορούν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί αν το πρώτο είναι κορίτσι και στις μεγαλύτερες πόλεις ζευγάρια που αποτελούνται από μοναχοπαίδια ενθαρρύνονται να αποκτήσουν δύο παιδιά. Επίσης οι περισσότερες μειονότητες (εθνοτικές ή θρησκευτικές, όπως οι μουσουλμάνοι) μπορούν να κάνουν όσα παιδιά θέλουν.


Ο κινέζος ειδικός σε θέματα πληθυσμού Χε Γιαφού εκτιμά ότι από τη γενική απογραφή του πληθυσμού (ξεκίνησε τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο) θα εξαρτηθεί η αναθεώρηση της σχετικής πολιτικής.


ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :