Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ηλεκτρονικά όπλα για την ΣΔΟΕ!


Οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα χρησιμοποιούν 3.300 προσωπικούς και 1.800 φορητούς υπολογιστές, μέσω των οποίων θα μπορούν ακόμα και από το γραφείο τους να προχωρούν σε έλεγχο επιχειρήσεων και επιτηδευματιών Φορολογικούς ελέγχους... από το γραφείο τους θα μπορούν να διενεργούν οι φορο-ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των Ελεγκτικών Κέντρων από το 2011.
Το Elenxis, το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλάζει ριζικά τον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων και αναμένεται να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες, όπως έχει ζητήσει ήδη..........


από την κυβέρνηση η τρόικα διαπιστώνοντας τις αδυναμίες στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Με το νέο σύστημα, που δοκιμάζεται την περίοδο αυτή στο ΣΔΟΕ, συντομεύονται οι διαδικασίες του φορολογικού ελέγχου καθώς θα είναι δυνατή η επιλογή και στόχευση των ελέγχων, με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων. Με ηλεκτρονικό τρόπο θα διενεργούνται όλες οι διαδικασίες των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων.

Οι φορο-ελεγκτές θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 5.100 σύγχρονους υπολογιστές γραφείου και φορητούς υπολογιστές, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για την αυτοματοποίηση και αντικειμενικοποίηση των ελέγχων. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα χρησιμοποιούν 3.300 προσωπικούς και 1.800 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μέσω του Elenxis οι έλεγχοι των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών θα είναι δυνατό να διενεργούνται και εξ αποστάσεως, από τα γραφεία των ελεγκτών, με αντικειμενικά κριτήρια και με αυτοματισμούς που δεν θα επιτρέπουν πλέον καμία δυνατότητα συναλλαγής «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων. Κυρίαρχο ρόλο στις ελεγκτικές διαδικασίες θα έχουν οι διασταυρώσεις στοιχείων για τα οικονομικά δεδομένα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, καθώς επίσης οι διασταυρώσεις στοιχείων για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών προσώπων.

Οι διασταυρώσεις θα γίνονται σε πολύ σύντομους χρόνους με «σάρωση» όλων των ηλεκτρονικών αρχείων των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (ΤΑΧΙS, ICIS κ.λπ.).

Ανά πάσα στιγμή θα είναι δυνατή η παραγωγή «δειγμάτων» υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και η επιλογή υποθέσεων με αυξημένες πιθανότητες εντοπισμού φορολογικών αδικημάτων. Σημαντική θα είναι και η καινοτομία της ασύρματης πρόσβασης: οι ελεγκτές θα χρησιμοποιούν τους φορητούς υπολογιστές για να διασυνδέονται μέσω ασύρματης σύνδεσης με το Taxis κατά τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων.

Με το Elenxis θα διενεργούνται με ηλεκτρονικό τρόπο όλες οι διαδικασίες των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων. Θα διεκπεραιώνονται, δηλαδή, με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα τα ακόλουθα «βήματα»:

Συλλογή κι επεξεργασία πληροφοριών.
Επιλογή στόχου προς έλεγχο.
Συλλογή πληροφοριών περί του στόχου.
Πραγματοποίηση ελέγχου.
Καταγραφή αποτελεσμάτων ελέγχου.
Ανατροφοδότηση αποτελεσμάτων ελέγχου / εμπλουτισμός Ταμείου Γνώσης με τα αποτελέσματα του βασικού ελεγκτικού κύκλου.
Παρακολούθηση των υποθέσεων μέχρι τελεσιδικίας.


Σε κέντρο διασκέδασης στη Μύκονο
«Καμπάνα» 4 εκ. ευρώ από την εφορία


"Βαριά καμπάνα" ύψους 4 εκατ. ευρώ έριξε η εφορία σε κέντρο της Μυκόνου το οποίο είχε βρεθεί πέρυσι τον Αύγουστο στην επικαιρότητα ύστερα από καταγγελίες ότι κατά τη διάρκεια συναυλίας δημοφιλούς τραγουδιστή δεν είχε εκδώσει θεωρημένα εισιτήρια.

Το πρόστιμο αυτό, το οποίο κοινοποιείται εντός των ημερών στην επιχείρηση, είναι αποτέλεσμα τακτικών ελέγχων που έγιναν από το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών και δεν σχετίζεται με τη συναυλία.

Για τη συναυλία, όπως μετέδωσε χθες το "Mega", θα υπάρξει και νέο βαρύ πρόστιμο αφού ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έχει ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο των 4 εκατ. ευρώ προέκυψε έπειτα από τακτικό έλεγχο πέντε χρήσεων από το 2004 έως και το 2009. Βεβαιώθηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις και εντός των ημερών κοινοποιείται η... λυπητερή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ελέγξει και τους... ελεγκτές της Μυκόνου, δηλαδή τους εφοριακούς του νησιού για τυχόν εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο είναι έντονος ο προβληματισμός για τις επιδόσεις 10 εφοριών σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι εννιά στην επαρχία και η μία στην Αθήνα.

Πέρα από τα πολύ χαμηλά έσοδα που εμφανίζουν έχουν υπάρξει και καταγγελίες για συναλλαγές με τους φορολογουμένους.

Αλλωστε, πρόσφατα δόθηκε εντολή για άμεσες μεταθέσεις 74 υπαλλήλων επαρχιακής ΔΟΥ.


Μαρία Βουργάνα


Δεν υπάρχουν σχόλια :