Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΙΡΑΝ ΚΑΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


Το Ιράν ζητεί αποζημίωση 300.000 δολαρίων από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου επειδή αρνήθηκε να του δανείσει, παρά την αρχική του υπόσχεση, τον «Κύλινδρο του Κύρου», έναν περσικό αρχαιολογικό θησαυρό πρώτου μεγέθους, για να εκτεθεί σε μεγάλη έκθεση στην Τεχεράνη. Το Εθνικό Μουσείο του Ιράν δαπάνησε περίπου 300.000 δολάρια για την έκθεση αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού και θα ζητήσει να αποζημιωθεί για τη ζημία αυτή από το Βρετανικό Μουσείο», ανέφερε ο Χαμίντ Μπαγκαΐ, αξιωματούχος του ιρανικού Οργανισμού Τουρισμού, Χειροτεχνίας και Πολιτιστικής


Τον Φεβρουάριο ο Μπαγκαΐ είχε ανακοινώσει ότι το Ιράν διακόπτει τις σχέσεις του με το Βρετανικό Μουσείο σε διαμαρτυρία για τις επανειλημμένες αναβολές του δανεισμού αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού των 2.500 ετών στο Ιράν. Το Βρετανικό Μουσείο είχε εκφράσει τότε την έκπληξή του για την ιρανική αυτή απόφαση και είχε διευκρινίσει ότι σχεδιάζει να μεταφέρει τον «Κύλινδρο του Κύρου» στην Τεχεράνη «κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου».


Πολλοί ιστορικοί θεωρούν τον «Κύλινδρο του Κύρου», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1879 και κατά την αποικιοκρατική αντίληψη των Βρετανών αφαιρέθηκε από τη χώρα που το γέννησε και ανήκει και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, ως την αρχαιότερη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.


Πρόκειται για μια διακήρυξη που έκανε ο Πέρσης Βασιλιάς Κύρος το 539 π.Χ., αφού κατέλαβε τη Βαβυλώνα, το σημερινό Ιράκ, το 539 π.Χ. και ελευθέρωσε τους Εβραίους φυλακισμένους εκεί. Ο Κύρος θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές προσωπικότητες της αρχαίας Περσίας, ο οποίος δημιούργησε μία από τις πρώτες αυτοκρατορίες του κόσμου δύο αιώνες πριν ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτήσει την περιοχή.


Η διαμάχη για τον «Κύλινδρο του Κύρου» είναι ακόμη ένα σημάδι της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Λονδίνο. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Λονδίνο ότι αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :