Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Ανύπαντροι και υγιείς

Έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς από τους ανύπαντρους

Μέχρι σήμερα ένα ήταν το σίγουρο για τους ειδικούς και αυτό δεν είναι άλλο από την υγεία των παντρεμένων, που είχε προβάδισμα έναντι των ανύπαντρων. Και όμως η «εκδίκηση» φαίνεται να έχει έρθει, αφού οι singles έχουν περάσει στην αντεπίθεση. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, φανερώνουν πως όσο τα χρόνια περνούν το χάσμα μειώνεται. Η ευτυχία και η ψυχική ηρεμία είναι ταυτόσημα με την υγεία. Αυτό μέχρι πρόσφατα ήταν προνόμιο όσων είχαν ανταλλάξει όρκους αιώνιας αγάπης ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Οι κοινωνικές αλλαγές και οι διαφορετικές προτεραιότητες των ανθρώπων, έχουν οδηγήσει τους ανύπαντρους στο να κατακτήσουν δύο πεδία. Το πρώτο είναι οι κοινωνικές επαφές.

Δεν χρειάζεται πλέον να είσαι παντρεμένος για να μπορείς να συμμετέχεις σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες. Ο δεύτερος είναι ο παράγοντας του χωρισμού που κάνει κακό στην υγειά, κάτι που επίσης έχει αλλάξει, αφού οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά έναν ενδεχόμενο χωρισμό. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Χούι Λίου, από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αναφέρει: «Έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς από τους ανύπαντρους. Όμως, αυτό χάσμα μειώνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες».

Οι καιροί αλλάζουν

Στην εποχή μας είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι το θέμα του γάμου. Δεν είναι τυχαίο που επιλέγουν να παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Το στοιχείο αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους ανύπαντρους. Έχουν δηλαδή σταματήσει οι ανύπαντροι ηλικίας από 25 και άνω να θεωρούνται μειονότητα. Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατέληξε στα συμπεράσματά της, μελετώντας τα δεδομένα 32 ετών, που αφορούσαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο Αμερικανούς.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν, είχαν ηλικία από 25 έως 80 ετών και για την κατάσταση της υγείας τους έδωσαν στους ερευνητές προσωπικές συνεντεύξεις. Η έρευνα έδειξε πως το χάσμα ανάμεσα σε παντρεμένους και ανύπαντρους άνδρες, όσον αφορά την υγεία, με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται, αντίθετα στις γυναίκες παραμένει σταθερό. Όσον αφορά άνδρες και γυναίκες που υπήρξαν παντρεμένοι αλλά έμειναν μόνοι τους, είτε γιατί χήρεψαν είτε γιατί χώρισαν, κατατάσσονται στην κατηγορία των λιγότερο υγιών ανθρώπων. Αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετά άτομα νιώθουν πίεση στη σκέψη και μόνο της δέσμευσης, κάτι που βέβαια τους προκαλεί άγχος και αυτομάτως τους φέρνει μπροστά από ενδεχόμενα προβλήματα υγείας.

Παρελθόν τα ταμπού

Αν και η Κύπρος είναι ομολογουμένως μια κλειστή κοινωνία και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αργούν να καθιερωθούν, φαίνεται πως στο θέμα του γάμου έχει περάσει σε μια άλλη εποχή. Ο κοινωνιολόγος-ψυχολόγος, κ. Αντώνης Ράφτης, μιλώντας στην «Α» για την εν λόγω έρευνα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η οικογένεια σε παλαιότερα χρόνια ήταν ένας ισχυρός θεσμός. Ο ελεύθερος άνθρωπος ήταν αυτομάτως και αγχωμένος. Ένιωθε ανασφάλεια και πίεση ότι πρέπει να παντρευτεί. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ο ανύπαντρος χαρακτηριζόταν και ως προβληματικός». Σύμφωνα με τον κ. Ράφτη, πλέον στις μέρες μας ο γάμος είναι μια συνειδητή ελεύθερη επιλογή χωρίς κανένα άγχος ή πίεση, μακριά από ταμπού και προκαταλήψεις. Δεν είναι πλέον ένας θεσμός που αναγκαστικά κάποιος πρέπει να πραγματοποιήσει. Πολλοί προτιμούν να μένουν μόνοι τους, χωρίς ευθύνες και ένταση. Θέλουν να κινούνται και να λειτουργούν ελεύθερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :