ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ βούρτσισµα των δοντιών την ηµέρα το έµφραγµα το κάνει πέρα. Σε αυτό το συµπέρασµα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήµιο του Λονδίνου (UCL) έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν και στην οποία έλαβαν µέρος περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι ηλικίας περίπου 50 ετών. Είναι επιστηµονικά τεκµηριωµένο πως όσοι παραµελούν τη στοµατική υγιεινή και παρουσιάζουν ουλίτιδα είναι περισσότερο επιρρεπείς σε εµφράγµατα. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που τα καρδιαγγειακά νοσήµατα συνδέονται µε το καθηµερινό βούρτσισµα.
Οι συµµετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο συχνά επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους, καθώς και πόσο συχνά πλένουν τα δόντια τους. Επιπλέον, έδωσαν το ιατρικό ιστορικό τους. Οπως προέκυψε από τις απαντήσεις τους, το 62% είχε ραντεβού µε τον οδοντίατρο κάθε έξι µήνες και το 71% έπλενε τα δόντια δύο φορές την ηµέρα. Οι ειδικοί παρατήρησαν πως όσοι δεν πλένουν καθόλου τα δόντια τους ή το κάνουν πολύ σπάνια έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εµφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσηµα συγκριτικά µε εκείνους που απαραιτήτως βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ηµέρα. Μάλιστα, παράγοντες όπως η παχυσαρκία ή το κάπνισµα δεν επηρεάζουν το αποτέλεσµα αυτό.
Ειδικότερα, οι επιστήµονες ανακάλυψαν πως 700 είδη βακτηρίων είναι δυνατό να εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό σύστηµα εάν δεν τηρούνται οι κανόνες της στοµατικής υγιεινής ή λόγω της ουλίτιδας, δηµιουργώντας στένωση των αρτηριών και αυξάνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο εµφράγµατος, ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι κάποιος.
Ο δρ Ντάµιεν Γουόλµσλεϊ, επιστηµονικός σύµβουλος στη Βρετανική Οδοντιατρική Εταιρεία, επισήµανε πως «πολλές έρευνες συνδέουν τη στοµατική υγιεινή και µε άλλες παθήσεις, όπως π.χ. µε τον διαβήτη, χωρίς όµως να έχει αποδειχθεί». «Το βέβαιο είναι», προσθέτει, «πως µε το καθηµερινό βούρτσισµα δύο φορές την ηµέρα, την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο και µε το να αποφεύγουµε τα τσιµπολογήµατα ανάµεσα στα γεύµατα εξασφαλίζουµε γερά δόντια και ούλα».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου