Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Eνα γραμμα του αλφαβητου ενοχο για τη χθεσινη ιστορικη πτωση του Dow Jones


Με τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Απρίλιο του 2009 έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς και οι τρεις μεγάλοι δείκτες υποχώρησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, προκαλώντας εφιαλτικές ανησυχίες σε χρηματιστηριακούς και πολιτικούς κύκλους. Όπως αποκαλύφθηκε σύντομα, όμως, δεν ήταν οι κερδοκοπία των τραπεζών, ούτε η ελληνική κρίση που τάραξε τις αγορές και προκάλεσε τις σημαντικές αυτές απώλειες, αλλά ένα απλό ανθρώπινο λάθος...Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έφτασε να χάνει περίπου 1000 μονάδες (ποσοστό άνω του 8%) αλλά τελικά περιόρισε τις απώλειες στο -3,20%, και έκλεισε στις 10.520,32 μονάδες, χάνοντας 347,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 2.319,64 μονάδες, χάνοντας 82,65 μονάδες ή -3,44%. Τέλος, ο δείκτης Standard % Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, ακολούθησε στην πτώση (-3,24%) για να κλείσει στις 1.128,15 μονάδες, με απώλειες 37,75 μονάδων.

Η ελεύθερη πτώση στην Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης προκάλεσε σοκ ειδικά αφού δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος για τέτοια πτώση. Πολλοί έσπευσαν αν αποδόσουν αμέσως τις απώλειες στην ελληνική κρίση που ταρακουνά την ευρωζώνη, αλλά το τραβηγμένο από τα μαλλιά σενάριο σύντομα παραμερίστηκε, όταν έγινε γνωστό ότι η ιστορία όλη ξεκίνησε από το λάθος ενός υπαλλήλου της αμερικανικής τράπεζας Citigroup, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μπέρδεψε τα «εκατομμύρια» με τα «δισεκατομμύρια» (million/billion), κάτι που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια CNBC και Fox Business News.

Σύμφωνα με το CNBC, λοιπόν, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, ένας χρηματιστής της Citigroup πληκτρολόγησε κατά λάθος «δισεκατομμύρια» αντί για «εκατομμύρια» δίνοντας εντολή που αφορούσε τις μετοχές της εταιρείας Procter & Gamble. Την υπόθεση πάντως ερευνά και η ίδια η Citigroup.

Ο δημοσιογράφος Κεν Σουίτ, του Fox Business News, ανέφερε ότι ο εν λόγω χρηματιστής δεν ήθελε καν να πουλήσει μετοχές της Procter & Gamble αλλά να δώσει εντολή για μετοχές του δείκτη Standard & Poor’s 500.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε επιβεβαίωση από την τράπεζα, η οποία προς το παρόν ομως δεν επιβεβαιώνει το γεγονός. «Προς το παρόν δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η Citigroup εμπλέκεται σε μια λανθασμένη συναλλαγή», ανέφερε στο ΓΠ. Ήταν γύρω στις 21:40 ώρα Ελλάδας όταν ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας του, χάνοντας μέσα σε ένα τέταρτο 998,50 μονάδες. Αργότερα όμως ανέκαμψε και περιόρισε τις απώλειες στο -3,20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :