Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Αντιδιαβρωτικές οι γόπες των τσιγάρων


Kινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ιδιαίτερα αποδοτικό τρόπο χρήσης των υπολειμμάτων των τσιγάρων, της κατά κόσμον «γόπας». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν, τα χημικά κατάλοιπα από τις άκρες των τσιγάρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ατσάλινων σωλήνων από τη σκουριά.

Οι ερευνητές........


βύθισαν γόπες από τσιγάρα σε νερό και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το απόσταγμα στην επικάλυψη ατσαλιού, το οποίο χρησιμοποιείται για σωλήνες διέλευσης πετρελαίου. Αποτέλεσμα ήταν, να προστατευθούν οι σωλήνες από τη διάβρωση, γεγονός που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο και κερδοφόρο για τη βιομηχανία πετρελαίου, αφού κάθε χρόνο, η επισκευή ή αντικατάσταση των σκουριασμένων σωλήνων κοστίζει εκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Industrial & Engineering Chemistry Research, της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών και έχει, πλέον, ως στόχο να αξιοποιήσει τον τεράστιο αριθμό των άκρων των τσιγάρων που πετούν οι καπνιστές, όχι μόνο στους κάδους απορριμμάτων, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχουν άνθρωποι.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες πετούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον, ημερησίως. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χημικά κατάλοιπα είναι τόσο τοξικά, ώστε να σκοτώνουν τα ψάρια, όσο και ανθεκτικά, αφού για να αποσυντεθούν χρειάζεται διάστημα 15 ετών.

Η έρευνα, πάντως, δεν έγινε συμπτωματικά στην Κίνα, αφού, αποτελεί τη χώρα με τους περισσότερους καπνιστές και καταναλώνει ένα τρίτο του παγκόσμιου αριθμού τσιγάρων. Σχεδόν το 60% των ανδρών στην Κίνα καπνίζουν κατά μέσο όρο 15 τσιγάρα ημερησίως.


http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :