Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στα Μεταλλεία Κασσάνδρας


Στο το πλαίσιο σειράς ενημερωτικών συναντήσεων για τη δραστηριότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας που πραγματοποίησε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τη Κοινωνία των Πολιτών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", κ. Στρατουδάκη, Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος των Τομέων Βορείου και Νοτίου Ελλάδας της ΕΥΕΠ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά, την Τετάρτη 12 Μαίου 2010, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας για περιβαλλοντικό έλεγχο, με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων του ΙΓΜΕ.........





Προηγήθηκε επίσκεψη στα Γραφεία της Εταιρείας όπου παρέστη και η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ.

Η κα Καραβασίλη ενημέρωσε την εταιρεία, σχετικά με το πνεύμα και το στόχο της επίσκεψής της, μεταφέροντας και τις προθέσεις της Υπουργού ΠΕΚΑ σχετικά με την ανάγκη συμμόρφωσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις πλέον σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Εταρείας, κ. Στρατουδάκης, και επιστήμονες της εταιρείας παρουσίασαν το τρόπο λειτουργίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, από τη στιγμή που το Ελληνικό Κράτος παραχώρησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα στην εταιρεία (2004), στη βάση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εγκρίθηκε το 2005 για την επαναλειτουργία του Μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, με την παραγωγή συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι αρχές του ενιαίου επιχειρηματικού σχεδίου, που υπέβαλε η Εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για τη παράλληλη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, σχέδιο που προβλέπει και τη δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου.

Σημειώθηκε ότι η "Ελληνικός Χρυσός", μετά τη κατ' αρχήν αποδοχή του επιχειρηματικού σχεδίου από την κυβέρνηση (2006), κατέθεσε τον Μάιο του ίδιου χρόνου Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) και ετοιμάζεται να καταθέσει την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η έγκριση της οποίας θα αποτελεί τη τελική περιβαλλοντική αδειοδότηση του επενδυτικού σχεδίου.

Επιβεβαιώθηκε από την Εταιρεία η πρόθεσή της για έναν ανοικτό διάλογο, προκειμένου να ενημερωθεί η Τοπική Κοινωνία και η Πολιτεία για τα σχέδιά της, στη βάση μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενόψει μάλιστα της εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Η Ειδική Γραμματέας επανέλαβε στην Εταιρεία τους πάγιους στόχους του ΥΠΕΚΑ σχετικά με :

* την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας με παράλληλη προστασία του Περιβάλλοντος,
* την ορθολογική διαχείριση του εθνικού φυσικού πλούτου,
* τη προστασία της αειφόρου ανάπτυξης των περιοχών της χώρας,
* τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, με ισότιμο τρόπο, στις αποφάσεις

Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της λογικής μιας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στοχεύουν όχι μόνο στην επιθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, αλλά και των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των νέων δραστηριοτήτων που προτείνονται από την Εταιρεία, με σκοπό την αποσαφήνιση περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από αυτές προκειμένου να συνεκτιμηθούν στη διαμόρφωση της ΜΠΕ και των περιβαλλοντικών όρων.

Το κλιμάκιο συνέχισε (σήμερα Πέμπτη) τον έλεγχο και έλαβε δείγματα από υγρά και στερεά απόβλητα, από τα προϊνόντα που χρησιμοποιούνται κατά τη παραγωγική διαδικασία κλπ. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων η Ειδική Γραμματέας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα και θα συνεχίσει το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :