Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Πλήρης δικαίωση των θέσεων του Γιώργου Τριανταφυλλίδη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κυάνιο

Προς το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Φίλοι,

Μετά την πρόσφατη θριαμβευτική απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για τις εφαρμογές του κυανίου στη μεταλλευτική νομίζω ότι το θέμα πρέπει να προχωρήσει με επώνυμη κατάδειξη και ανθρώπων που είτε συντέλεσαν θετικά στην αντιμετώπιση της κυάνωσης στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια, είτε αρνητικά, ως υπάλληλοι του κρατικού μηχανισμού, που οδήγησαν στην ΚΥΑ Σουφλιά της 25ης Σεπτεμβρίου 2009 για άκρατη εφαρμογή της μεθόδου στη χώρα χωρίς έλεος.

Επειδή δέχθηκα πολλά πυρά σε προσωπικό επίπεδο...........

(έχω πληροφορηθεί ότι στους διοικητικούς κύκλους του ΙΓΜΕ θεωρούμαι κυριολεκτικά εχθρός της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα!!!!) με λίγα λόγια θα επιδιώξω στην επιστολή αυτή να αποκαταστήσω και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησα όλα αυτά τα χρόνια. Τονίζω ότι όποια αναφορά γίνεται σε προσωπικό επίπεδο σε άτομα αφορά και μόνον τη συνεισφορά τους στην υπόθεση «κυάνιο» και δεν επεκτείνεται με κανένα τρόπο στην εν γένει προσωπικότητά τους την οποία τιμώ.

Το Νοέμβριο του 1999 σε ιστορική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης στην οποία συζητήθηκε το θέμα της πρότασης για μεταλλεία χρυσού με κυάνωση στην περιοχή Σαππών. Ο τότε Νομάρχης Στέργιος Σταυρόπουλος ζήτησε από το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ τεκμηριωμένη θέση για το ζήτημα. Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ με κάλεσε ως Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό με καταγωγή από την Κομοτηνή, να εκφράσω τις απόψεις του για την κυάνωση. Είχα ήδη επισκεφθεί δύο περιοχές της Αυστραλίας με μεταλλεία χρυσού. Ειδικά η περιοχή Charters Towers στο Queensland με έπεισε για τις καταστροφικές συνέπειες εφαρμογής της μεθόδου στη γη. Αμετάκλητη θέση μου η απόρριψη εφαρμογής της μεθόδου στη Θράκη και κατ’ επέκταση στη Μακεδονία. Η ΔΕ μου ζήτησε και έκτοτε συμμετείχα ενεργά σε Ομάδες Εργασίας του ΤΕΕ Θράκης για κριτική της μεθόδου. Παράλληλα με πολιτική τοποθέτηση η ΔΕ τοποθετήθηκε αρνητικά στην πρόταση εφαρμογής της μεθόδου. Η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη μέχρι σήμερα.

Στην προσπάθειά μου για συλλογή στοιχείων ζήτησα τη συνδρομή του γνωστού αγωνιστή κατά της μεταλλουργίας χρυσού Τόλη Παπαγεωργίου. Ο Τόλης Παπαγεωργίου μου έδωσε στοιχεία διεθνών προσωπικοτήτων που δραστηριοποιήθηκαν μέχρι τότε στην Τουρκία κατά της κυάνωσης. Διοργανώθηκε μία διημερίδα στην Κομοτηνή με θέμα “Εκμεταλλεύσεις Χρυσοφόρων Κοιτασμάτων στη Θράκη – Προβληματισμοί και Ερωτηματικά” στις 14-15 Οκτωβρίου 2000 από το ΤΕΕ Θράκης, στη διοργάνωση της οποίας συμμετείχα μέσω της επιστημονικης επιτροπής . Στη διημερίδα, πέραν των απόψεων των εταιριών χρυσού, κλήθηκαν και εξέφρασαν γνώμη Καθηγητές ΑΕΙ αλλά και οι επώνυμοι επιστήμονες κ.κ. Ismail Duman, F. Korte, R. Moran, M. Spiteller, Κ. Αρίκας, Σ. Χατζησπύρου, Μ. Δεκλερής οι οποίοι ανέλυσαν τις συνέπειες της κυάνωσης. Στην εναρκτήρια ομιλία μου αποκάλεσα το Ν. 210/1973 (Μεταλλευτικό Κώδικα) “νόμο της Βικτωρίας και του Αλβέρτου” για τον τρόπο προώθησης της μεταλλειοκτησίας στην Ελλάδα. Εκτιμώ ότι σε δύο μέρες τότε «ειπώθηκαν ΟΛΑ» και γι’ αυτό και δεν επιχειρήθηκε στα δέκα χρόνια να γίνει και άλλη ημερίδα με το ίδιο αντικείμενο.

Η δράση μου σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο συνεχίσθηκε με πολεμική εναντίον της κυάνωσης με έγγραφες εισηγήσεις σε ημερίδες περιβαλλοντικού χαρακτήρα ανά τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη / Χαλκιδική. Οι θέσεις μου για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές αρνητικές συνέπειες της κυάνωσης βρήκαν ανταπόκριση στους απλούς ανθρώπους αλλά και στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ το οποίο μετά από αίτημά μου με τοποθέτησή του κατέδειξε το 2006 το αρνητικό πλαίσιο εφαρμογής της μεθόδου.

Στον αγώνα μου αυτό είχα την αδιάκοπη και αμέριστη στήριξη του Τόλη Παπαγεωργίου ο οποίος μου παρείχε πολύτιμα στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα. Πάντως η συνεισφορά του Κυριάκου Αρίκα (ο οποίος ανέδειξε τα ψεύδη περί εξαφάνισης των θειούχων πετρωμάτων στην περιοχή Πετρωτών – Σαππών) και του Σπύρου Χατζησπύρου (πάντοτε έδινε αξιόπιστα στοιχεία κριτικής της χημείας της κυάνωσης όπως πχ για τις μεθόδους αποτοξικοκοποίησης του κυανίου και πρόσφατα για τη χημεία της λιθογόμωσης στο Στρατώνι)) επιβάλλεται να τονισθεί με κεφαλαία γράμματα. Σε κοινωνικό επίπεδο η συνεισφορά του Τόλη Παπαγεωργίου κρίνεται αδιαμφισβήτητη.

Με πρωτοβουλία Βουλευτών της Ροδόπης το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής το 2003 όπου ανέπτυξα το θέμα κριτικής της κυάνωσης για παραγωγή χρυσού. Για τη διεργασία αυτή οι 30 βουλευτές που συμμετείχαν δεν είχαν ιδέα!!!!!!! Τότε το πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά. Μάλιστα επειδή η τοποθέτησή μου έγινε λίγο αργά (προς το μεσημέρι) και το Τμήμα έκλεινε μας κάλεσαν άλλη μία μέρα για να αναπτύξουμε ….το κυάνιο!!!!!

Μετά την ημερίδα του κεντρικού ΤΕΕ της 13/01/2010 στην Αθήνα με τίτλο “Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες”, όπου πια έγινε καταφανές ότι σύσσωμη όλη η (διοικητική) Αθήνα προωθεί την καταστροφή της Θράκης και της Μακεδονίας μέσω της μεταλλουργίας του χρυσού, με πρωτοβουλία των Καθηγητών του ΑΠΘ κ.κ. Αυγολούπη, Κατσιφαράκη, Κρεστενίτη και Ελευθεριάδη και με τεχνική μου στήριξη το Μάρτιο του 2010 συντάχθηκε κείμενο διακήρυξης κατά της εφαρμογής του κυανίου στην Ελλάδα το οποίο υπέγραψαν μέχρι σήμερα πάνω από 200 Καθηγητές του ΑΠΘ. Το κείμενο προωθείται προς την Κυβέρνηση μέσω του συμβουλίου Περιβάλλοντος άσχετα με την απόφαση του ΕΚ.

Από το 2006 με ημερίδα στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής στο παιχνίδι της κριτικής μπήκαν και οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (Μεγάλης Παναγιάς και Στρατονίκης) οι οποίες συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι σήμερα. Με ιδιαίτερη εκτίμηση χαιρετίζεται η κάθε πρωτοβουλία τους. Ο Δημήτρης Λουζικιώτης μετά από σχετική συνεννόηση ανάρτησε πρόσφατα στο blog της Στρατονίκης πέντε άρθρα μου με τίτλο “Αξιοπιστία” (1 έως 5) στα οποία αναλύθηκαν οι αρνητικές συνέπειες της κυάνωσης για τον τόπο και χρησιμοποιήθηκαν από πολλά μέλη του ΑΠΘ για σχετική τους πληροφόρηση.

Σε περιορισμένο χώρο δεν είναι δυνατόν να παρουσιασθούν όλες οι δράσεις των ανθρώπων που εναντιώθηκαν στην κεντρική διοίκηση της χώρας για εφαρμογή της κυάνωσης. Ας δούμε όμως τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία 10 χρόνια:

1. Επιδίωξε με κάθε τρόπο την αδειοδότηση της κυάνωσης. Προωθήθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις με πρωτοφανές για την περιβαλλοντική αξιοπρέπεια της χώρας περιεχόμενο. Πρωτοστάτες υψηλά ιστάμενοι διευθυντές στα ΥΠΑΝΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως πχ ο κ. Τολέρης ο οποίος μετέχοντας σε όλες τις επιτροπές χρυσού του ΥΠΕΧΩΔΕ για πάνω από 10 χρόνια έκλεισε προκλητικά τις πόρτες σε κάθε φωνή κριτικής. Την 13.01.2010 η κα Μπατμάνογλου ούτε λίγο ούτε πολύ υπεραμύνθηκε των εφαρμογών του κυανίου με τη λογική της ΚΥΑ Σουφλιά “πετάξτε το όπου στη γη υπάρχει τρύπα ανοικτή”. Αυτά συμφώνησαν με τους κ.κ. Δήμα και Verheugen για το χρυσό (μεταλλευτικό ΔΝΤ δηλαδή).

2. Προωθούν αδιάντροπα μέχρι σήμερα την αποστράγγιση του όρους Κάκκαβος στη Χαλκιδική όπως και των βουνών στην Ολυμπιάδα προκειμένου να γίνει η μεταλλουργία του χρυσού. Ο Τριανταφυλλίδης λέει με κυάνωση………..αλλά η εταιρία λέει……με μέθοδο χωρίς κυάνωση!!! Είτε έτσι είτε αλλοιώς τέρμα το υπόγειο νερό σ’ όλη τη Χαλκιδική. Συγκινητική η ολοσέλιδη καταχώρηση στην “Αυγή” της Κυριακής 12 Μαίου της “Ελληνικός Χρυσός”!!!!! Θα αποστραγγίσουν τον Κάκκαβο αλλά ……με περιβαλλοντική ευαισθησία!!!!!! Δείτε λοιπόν το παρελθόν:

Μόλις στη Θράκη είδαν τις αντιδράσεις για την κυάνωση στα τέλη του 2000 η εταιρία έφερε ΜΠΕ με μία μέθοδο χωρίς κυάνωση……παραγωγή χρυσού με συμπυκνώματα!!!! Σε Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ οι Τριανταφυλλίδης και Αρίκας κατέδειξαν την απάτη παραγωγής ενός συμπυκνώματος το οποίο στην ορυκτολογική του σύσταση περιέχει 30% χαλαζία και στη χημική του καθόλου πυρίτιο!!!!! Υπεβλήθη σχετική έκθεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και οι περί τον κ. Τολέρη την πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Οπως έπραξαν και με όλες τις εκθέσεις μέσω του ΤΕΕ Θράκης. Τα ίδια έκαναν και με την έκθεση των εξι Καθηγητών ΑΕΙ για τη μέθοδο παραγωγής χρυσού με κυάνωση του κοιτάσματος αρσενο/σιδηροπυρίτη της TVX (1996). Την πήραμε με τον Τόλη Παπαγεωργίου κυριολεκτικά από τα σκουπίδια τους και την πήγαμε στο ΣτΕ με αποτέλεσμα τη γνωστή ιστορική απόφαση.

Για τη σημερινή πρόταση για συμπυκνώματα παραγωγής χρυσού στον Κάκκαβο (νέα μέθοδος χωρίς κυάνιο!!!!) μήπως θα κάνει κριτική ο κ. Τολέρης ή ο κ. Σκαρπέλης;

3. Αδρά πληρωνόμενοι από τον Ελληνικό Λαό (πολυάριθμοι ανάλογοι λιμοκοντόροι της κυανολαγνείας) προωθούσαν την κυάνωση έχοντας την επιστημονική στήριξη Καθηγητών του ΕΜΠ με επικεφαλής τον κ. Σκαρπέλη ο οποίος μου επιτέθηκε προσωπικά στην ημερίδα της 13.01.2010 στην Αθήνα και ζήτησε επιστημονική καταξίωση των θέσεων κριτικής της κυάνωσης …..με δημοσιεύσεις μου σε διεθνή έγκριτα περιοδικά!!!!!!

Του απαντώ σήμερα και τον παραπέμπω στην αιτιολόγηση της Απόφασης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την κυάνωση. Πρόκειται για 100% αποδοχή και αναγνώριση των θέσεών μου και καλά θα κάνει ο κ. Σκαρπέλης να απομακρυνθεί από ανάλογα φόρα διότι εκθέτει και το ελληνικό κράτος εν ολίγοις. Και από σύμβουλος των Υπουργείων, όπως ένας άλλος Καθηγητής του ΕΜΠ (ο κ. Ζευγώλης) ο οποίος στη Βουλή το 2003 υποστήριξε ότι το κυάνιο θα το αποτοξικοποιήσει μέσα στα τέλματα της μεταλλουργίας του χρυσού…..η τεχνολογία!!!!!

4. Ο ρόλος του ΙΓΜΕ στο θέμα αυτό κρίνεται από ανεπαρκής έως απαράδεκτος. Δεν είχαν το θάρρος ούτε την αθλιότητα με τα συμπυκνώματα των Σαππών να κριτικάρουν. Φαίνεται ότι τους γυάλιζαν τα «εκτός έδρας» και περίμεναν να δρέψουν προσωπικές (οικονομικές βέβαια) δάφνες εντοπίζοντας «ψύλλους στ’ άχυρα (δηλαδή γραμμάρια χρυσού στον τόνο πετρωμάτων)» στη Μακεδονία και τη Θράκη!!!!!!

Επεσε έξω και ο φίλος μου Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος πριν χρόνια μου έλεγε ότι δεν έχουν τύχη οι θέσεις μου για το κυάνιο. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι πολιτικοί …..θα με αδειάσουν και με πολιτική απόφαση στη Βουλή θα δώσουν περιβαλλοντικούς όρους στην κυάνωση. Θυμάμαι πολύ καλά πως τοποθετήθηκα….πρόβλεψα αυτό που έγινε προχθές στο ΕΚ!!!!!! Πάντως Γιάννη με τους ντόπιους πολιτικούς ποτέ δεν είχα νταλαβέρι. Δεν με γουστάρουν γιατί τους έκοψα τη σπέκουλα. Φωτεινό παράδειγμα όμως θετικής στάσης ο Γιώργος Βαγιωνάς.

Για να τελειώσω με τον κ. Τσουτρέλη ο οποίος στις 13.01.2010 «καθάρισε» ότι με τέτοια τιμή του χρυσού θα το «πάρει» το κοίτασμα στις Σκουριές. Ο άνθρωπος ζει στην εποχή της αποικιοκρατίας. Να πάει στο σπίτι του και να αλλάξει ρότα όλο το ΙΓΜΕ διότι κυνηγώντας χρυσό και ουράνιο και αφήνοντας τα νερά να δηλητηριάζονται «αλά Στρατώνι» θέτουν εαυτόν….στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!!!!!

5. Ολα αυτά σε καθεστώς “κεκλεισμένων θυρών” στο νυν ΥΠΕΚΑ. Μούγκα στη Στρούγκα. Τους μισθούς τους όμως τους εισπράττουν. Κάλεσαν και το ΔΝΤ για να τους εξασφαλίσουν. Και σύμφωνα με την Απόφαση του ΕΚ οι άνθρωποι αυτοί……θα απομακρύνουν το κυάνιο μέχρι τα τέλη του 2011 από τη χώρα.

Δηλαδή και από το Στρατώνι όπου παρέα με τη Νομαρχία Χαλκιδικής το πετούν ασύστολα στη λιθογόμωση και περί άλλων τυρβάζουν!!!!! Και θα συνεχίζουν να μισθοδοτούνται από τον ελληνικό λαό μέσω του ΔΝΤ. Ποιός πολιτικός θα τους στείλει στα σπίτια τους; Ποιός θα τους χρεώσει τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της χώρας; 50 δις € η επαπειλούμενη αρπαχτή εις βάρος του ελληνικού λαού με τη στάση τους (χώρια η περιβαλλοντική καταστροφή) και ακόμη κάθονται στις καρέκλες τους;

Θα πρέπει λοιπόν να απομακρυνθούν ΟΛΟΙ από τις θέσεις τους και να ανοίξει η κλεισμένη πόρτα του ΥΠΕΚΑ σε όσους άδολα κριτικάρισαν την κυάνωση τα τελευταία δέκα χρόνια. Θα ωφεληθεί πολλαπλά οικονομικά o ελληνικός λαός από τις θέσεις τους, και με την ευρωπαική καταξίωση πια!!!!

Γιώργος Κ. Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :