Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στην Ημερίδα Υγείας για εκπαιδευτικούς


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Με απόλυτη επτιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Εμπορικού και Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμα (ΕΠΟΚΑΜ) η επιστημονική ημερίδα του Γραφείου Δευτεροβάθιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής με θέμα “Η Υγεία στην Εκπαίδευση: Χρόνια νοσήματα και οξείες καταστάσεις (συμβάματα) στο χώρο του Σχολείου”, την οποία παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί σχολείων αρμοδιότητας του Γραφείου.
Ακούστηκαν εισηγήσεις από διακεκριμένους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και......


ειδικευμένους επιστήμονες γιατρούς, σε μιά προσπάθεια να καλυφθούν ιατρικά θέματα που άπτονται πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων, δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες μιά εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη ενημέρωση πάνω στα θέματα αυτά.
Καλωσορίζοντας τους επισήμους και τους παριστάμενους εκπαιδευτικούς, η Προϊσταμένη του Γραφείου κ. Μαρία Ναουμίδου επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη Ημερίδα συνιστά υλοποίηση ενός αιτήματος των σχολείων αρμοδιότητας του Γραφείου για ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που άπτονται χρόνιων νοσημάτων και οξέων περιστατικών / ατυχημάτων στο χώρο του σχολείου, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και γνώση, όταν συμβαίνουν στο σχολικό περιβάλλον.
«Με δεδομένο ότι το Σχολείο δεν πρέπει να είναι ένας κλειστός χώρος, όπου μόνο παρέχονται ξερές γνώσεις, αλλά ανοικτό στην κοινωνία, ο εκπαιδευτικός, προκειμένου να ανταπεξέλθει στους ποικίλους ρόλους που καλείται να επιτελέσει, πρέπει να είναι καταρτισμένος πάνω σε πολλά αντικείμενα γνώσης πέρα από τις αυστηρά πάνω στην ειδικότητά του γνώσεις.
HMERIDA_2Επειδή τα περιστατικά υγείας είναι κι αυτά μέρος της σχολικής πραγματικότητας, με τα οποία έρχεται ο εκπαιδευτικός αντιμέτωπος σχεδόν σε καθημερινή βάση στο Σχολείο, θεωρούμε ότι η ημερίδα αυτή θα συμβάλει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Να σημειωθεί ότι η άγνοια και η ημιμάθεια σε ιατρικά θέματα δεν καθιστά μόνο δύσκολο το έργο του εκπαιδευτικού, αλλά μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις», τόνισε η κ. Ναουμίδου, η οποία ευχαρίστησε, τόσο τους εισηγητές, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γραφείου, όσο και τους συνεργάτες της, οι οποίοι διεκπεραίωσαν με επιτυχία τις υποχρεώσεις μιάς τέτοιας διοργάνωσης, αλλά και τους χορηγούς που ενίσχυσαν οικονομικά και επικοινωνιακά την Ημερίδα.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος (ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος μητροπολίτη Κασσανδρείας), ο οποίος ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας, και ο δήμαρχος Μουδανιών Ανδρέας Παπαγιάννης, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία του Γραφείου και εξέφρασε τη λύπη του, επειδή η οικονομική στενότητα του Δήμου δεν επέτρεψε τη στήριξη αυτής της προσπάθειας.

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων κατά ειδικότητα εξελίχθηκε ως εξής:
A’ Κύκλος
Συντονιστές: Γουλής Δημήτριος, Δαλκιράνης Αναστάσιος

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ
Εισηγητής: Μυλωνάς Αργύριος, Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ.
Θέμα: “Οξέα συμβάματα πεπτικού συστήματος στο χώρο του σχολείου”
Ο ομιλητής τόνισε ότι το πεπτικό σύστημα είναι μονότονο στις εκδηλώσεις του, όταν πάσχει: εμφανίζονται ναυτία, έμετοι, πόνος, διάρροια, δυσκοιλιότητα και αποβολή αίματος ως συνέπεια πολλών παθήσεων που αφορούν, όμως, όχι μόνο το πεπτικό αλλά και άλλα συστήματα του οργανισμού και, επιπλέον, σχετίζονται και με το φύλο.
Μίλησε για τα τα αίτια, για τον τρόπο ενημερωτικής (διαγνωστικής) προσεγγίσεως από τον εκπαιδευτικό στο Σχολείο και για την επί τόπου αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΟΡΘΟΠEΔΙΚΑ
Εισηγητής: Νάτσης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Α.Π.Θ.
Θέμα: “Αθλητικές κακώσεις στο σχολείο”
Ο ομιλητής επεσήμανε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες αθλουμένων: 1) αυτοί που κάνουν πρωταθλητισμό, 2) οι ερασιτέχνες αθλητές και 3) αυτοί που ασχολούνται με το μαζικό αθλητισμό, δηλαδή που αθλούνται για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης ή της σωματικής τους διάπλασης και παρατήρησε ότι στις μέρες μας η οργανωμένη άσκηση αντικατέστησε το παραδοσιακό παιχνίδι των παιδιών, που αποτελούσε, όχι μόνον ένα μέσο σωματικής δραστηριότητας, αλλά και ένα μέσον ψυχαγωγίας.
Διέκρινε τις κακώσεις σε τυχαίες και τυπικές και στο “σύνδρομο της υπέρχρησης”, το οποίο προέρχεται από υπερπροπόνηση, ανεπαρκή προθέρμανση, κακή προπονητική τεχνική, ακατάλληλο εξοπλισμό κ.λπ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ
Εισηγητής: Πετρίδης Δημήτριος, Παθολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Γ.Ν. Ν. Χαλκιδικής
Θέμα: “Διαιτητικές συνήθειες και προβλήματα υγείας στους μαθητές”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα κύρια χαρακτηριστικά των σημερινών παιδιών (παχυσαρκία και έλλειψη σωματικής άσκησης), δίνοντας έμφαση στην κακή διατροφή, η οποία ευθύνεται για πολλές διαταραχές της υγείας τους, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, η αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η αυξημένη κατακράτηση νατρίου, το λιπώδες ήπαρ, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος κ.ά.

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ
Εισηγητής: Γρηγορίου Παναγιώτης, Νευρολόγος / Ψυχίατρος, Δ/ντής του Ψυχιατρικού Τομέα του Γ.Ν.Ν. Χαλκιδικής
Θέμα: “Χρόνια προβλήματα και οξέα συμβάματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα στα παιδιά σχολικής ηλικίας”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο "κεντρικό" και στο "περιφερικό" νευρικό σύστημα και στην αλληλεξάρτησή τους ως συνιστουσών του νευρικού συστήματος και επεσήμανε τα κυριότερα νευρολογικά προβλήματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπως οι διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές (καθυστέρηση της φυσιολογικής εξέλιξης του παιδιού στους τομείς της κίνησης, της αντίληψης, της ομιλίας, της συναισθηματικής και κοινωνικής του ωρίμανσης) και οι διαταραχές της συμπεριφοράς (διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα κ.λπ.).

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ
Εισηγητής: Νανάσης Κίμων, Dr med / Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής, Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Θέμα: “Επείγουσες νευροχειρουργικές καταστάσεις δυσλειτουργίας του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, οι οποίες δύνανται να προκύψουν κατά τη διάρκεια των σχολικών δραστηριοτήτων”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην παθογένεση των νευροχειρουργικών καταστάσεων (μηχανική διαταραχή, υποξία, διαταραχή του μεταβολισμού, φλεγμονή και δηλητηρίαση), στην καρδιοαναπνευστική ανακοπή κεντρικής αιτιολογίας (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αιμορραγία κεντρικού νευρικού συστήματος, σπασμοί, φάρμακα κ.λπ.) περιέγραψε τη συμπτωματολογία και έδωσε με παραστατικό τρόπο οδηγίες για την αντιμετώπισής τους.

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ
Εισηγητής: Γουλής Γ. Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής του Α.Π.Θ.
Θέμα: “Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα: τι πρέπει να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός”.
Ο ομιλητής μίλησε για τη δομή και τη λειτουργία του θυρεοειδούς, την παθολογική φυσιολογία (διαταραχή λειτουργίας, υπερλειτουργία, υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό, βρογχοκήλη, καρκίνο), τονίζοντας ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι αντιμετωπίσιμες με αποτελεσματικό τρόπο είτε εγχειρητικά είτε φαρμακευτικά.

Β’ Κύκλος
Συντονιστές: Σιώκος Απόστολος, Σάγγου Αναστασία

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ
Εισηγητής: Καρδιτσάς Δ. Στυλιανός, Χειρουργός οφθαλμίατρος, Δρ. Πανεπιστημίου Γλασκώβης
Θέμα: “Οφθαλμολογικές παθήσεις: τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις σημαντικότερες οξείες και χρόνιες οφθαλμολογικές παθήσεις που αφορούν το μαθητικό πληθυσμό (οφθαλμολογικά τραύματα, διαθλαστικές ανωμαλίες / μυωπία / υπερμετρωπία ­αστιγματισμός, αμβλυωπία, στραβισμός, παθήσεις βλεφάρων, δακρυϊκού συστήματος, επιπεφυκότα, κερατοειδή, φακού, αμφιβληστροειδή κλπ), καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισή τους.

Η ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Παπαδοπούλου Μαρία, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Χαλκιδικής
Θέμα: “Η Αγωγή Υγείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο σκοπό της Αγωγής Υγείας, που είναι η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής υγείας των μαθητών και μαθητριών, απαρίθμησε τους στόχους και τη μεθοδολογία του μαθήματος και εξέφρασε την προσδοκία ότι, μέσα από τις δραστηριότητες και την αξιολόγηση των ομάδων, θα αυξηθεί η συμμετοχή των παιδιών στο συγκεκριμένο μάθημα και θα επιδειχθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους φορείς της Εκπαίδευσης.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Εισηγητής: Σιώκος Απόστολος, Χειρουργός - Μαιευτήρ, Γυναικολόγος
Θέμα: “Οξέα γυναικολογικά συμβάματα στην εφηβική ηλικία. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα HPV”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σεξουαλική κακοποίηση, με ή χωρίς σωματική επαφή, και στις κατηγορίες ανθρώπων όπου αυτή εκδηλώνεται περισσότερο, στις ψυχοσωματικές επιπτώσεις και στην ανάγκη να ενημερώνονται τα παιδιά μέχρι την προεφηβική ηλικία.
Υπογράμμισε τους κινδύνους από τα σεξουαλικώς μεαδιδόμενα νοσήματα και τις πιθανές μεσομακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες των παθήσεων αυτών γενικότερα στην υγεία τους αλλά και τις σχετικές επιπτώσεις στους συζύγους και στην οικογένειά τους.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις λοιμώξεις με τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων-HPV-και στα σωτήρια εμβόλια, που προφυλάσσουν τους εφήβους και των δύο φύλων από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και (σε μεγάλο ποσοστό) του πέους.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ
Εισηγητής: Μπουντούρης Γεώργιος, Παθολόγος / Επιμελητής Β’ Κ.Υ. Ν. Μουδανιών, Δ’ Πανεπιστημιακή Κλινική του “Ιπποκρατείου” Νοσοκομείου Θεσ/νίκης
Θέμα: “Αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων στους μαθητές”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, οι οποίοι εμφανίζονται κυρίως σε παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών και σε συνδυασμό με την υπέρταση και την δυσλιπιδαιμία (συμπτώματα ενηλίκων) οδηγούν μακροπρόθεσμα σε καρδιοπάθεια.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ
Εισηγητής: Αγγέλου Δημήτριος, Νευρολόγος / Ψυχίατρος, Διευθυντής του Ηλεκτροεγκεφαλογραφικού Κέντρου Θεσ/νίκης, Διευθυντής του Π. Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος / Ινστιτούτο Αναπτυξιακής αποκατάστασης
Θέμα: “Ψυχοπαθολογικά προβλήματα στην εφηβική ηλικία”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον ορισμό των ψυχικών νοσημάτων, στη δάκρισή τους σε ψυχονευρώσεις, ψυχώσεις και σε οξύ ή χρόνιο οργανικό ψυχοσύνδρομο, γνωστοποίησε τις αιτίες εμφάνισής τους και υπέδειξε τις θεραπευτικές μεθόδους.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ
Εισηγητής: Γ. Ηλονίδης Καθηγητής Παθολογίας Α.Π.Θ., Δ/ντής της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του "Ιπποκρατείου" Νοσοκομείου Θεσ/νίκης
Θέμα: “Οξέα συμβάματα σε νεαρό πληθυσμό στο χώρο του σχολείου”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε περιστατικά που είναι συνηθισμένα στην παιδική ηλικία, όπως η απώλεια συνείδησης, η λιποθυμία, φαινόμενα συγκοπής διαφόρων λειτουγιών, ο σακχαρώδης διαβήτης, το βρογχικό άσθμα, και τόνισε τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισή τους.

Στο τέλος της Ημερίδας ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με την παρουσία του συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής “Ιχνηλάτες της Παράδοσης”.


http://www.gnomihalkidikis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :