Κατά 70% αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου σε άτομα με κακή στοματο – οδοντική υγιεινή, σε σχέση με εκείνα που βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, όπως αναφέρει μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου από το ειδικευμένο έντυπο British Medical Journal (BMJ ).
Εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, η σχέση ανάμεσα στα καρδιακά προβλήματα και ασθένειες των ούλων αποτελεί αντικείμενο αυξημένου ενδιαφέροντος......
Η ομάδα του Ρίτσαρντ Βατ (University College London), προσπάθησε να δείξει κατά πόσο ο αριθμός των καθημερινών βουρτσισμάτων των δοντιών έχει επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής περισσοτέρων από 11.000 ενηλίκων στη Σκοτία (κάπνισμα, σωματική άσκηση, υγιεινή του στόματος), και πραγματοποίησαν αιμοληψίες για να καθορίσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους στη Σκοτία μέχρι το Δεκέμβριο του 2007. Υπήρχαν συνολικά 555 καρδιαγγειακά περιστατικά, από τα οποία τα 170 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο, σε μια χρονική περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, η στοματική υγιεινή ήταν γενικά ικανοποιητική, με το 62% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι πήγαινε στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, και το 71% να δηλώνει ότι βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Μόλις τα δεδομένα προσαρμόστηκαν για να ληφθούν υπόψη οι γνωστοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κοινωνική τάξη, παχυσαρκία, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό), οι ερευνητές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ημέρα είχαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αυξημένο κατά 70%, σε σύγκριση με εκείνους που τα βούρτσιζαν δύο φορές την ημέρα.
Παράλληλα, τα άτομα με ανεπαρκή στοματική υγιεινή είχαν επίσης δείκτες φλεγμονής στο αίμα (C αντιδρώσας πρωτεΐνης, ινωδογόνου). Συνοψίζοντας ο καθηγητής ΒΑΤ δήλωσε ότι «τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν και μάλιστα ενισχύουν την υπόθεση μιας σχέσης μεταξύ της στοματικής υγιεινής και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
2 σχόλια :
Σίγουρα η στοματική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας, συμπληρωματικά, ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε προϊόντα χωρίς Sodium Lauryl Sulfate η παράγωγα του και κάτω από καμιά συνθήκη πάστες που περιέχουν Fluoride. Θα παρακαλούσα τούς ενδιαφερόμενους να αφιερώσουν λίγο χρόνο αναζητώντας τις επίπτωσης του fluoride στον οργανισμό. ΟΧΙ στο Fluoride!
Όντως, ενδέχεται το φθόριο να έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις στον οργανισμό.
Κάποια στιγμή θα κάνουμε μία εκτενή ενημέρωση.
Παρεπιμπτόντως έκανα προσωπικά μία έρευνα στο Super Market Μασούτης στα Ν.Μουδανιά για να δω αν υπάρχει οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο.
Εκεί που είχα σιγουρευτεί πως έχουν όλες, τελικά βρήκα μία!
Σκεφτόμουν να μην αναφέρω το όνομα της, μήπως θεωρηθεί ως διαφήμιση, παρόλ'αυτά θα το αναφέρω για να μην υπάρχει η απορία.
Bio Repair λέγεται και παρασκευάζεται σε κάποιο Ιταλικό πανεπιστήμιο.
Το παράξενο είναι πως τονίζεται στην συσκευασία η μη χρήση φθορίου κατά τον ίδιο τρόπο που τονίζεται η χρήση του στις κοινές οδοντόκρεμες.
Όλα τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη, καθώς ακόμα δεν έχουμε ολοκληρωμένη άποψη...
Δημοσίευση σχολίου