Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Συζήτηση στη Χαλκιδική για το μέλλον του αγροτικού κόσμου


Συνάντηση-συζήτηση με αγρότες και κυρίως με όσους έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα, για «το μέλλον του αγροτικού κόσμου» οργανώνουν την Κυριακή 16 Μαΐου, στις 12:00, στο ξενοδοχείο Aegean Melathron στην Καλλιθέα Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής στην αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ παράλληλα και στα πλαίσια της AGRO TOURISM, 14-16/5/2010.

Στην συνάντηση........

που θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (συνεργάτης του ΑγρΟραμα) προσκαλούνται να συμμετάσχουν όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, ενώ έχουν προσκληθεί ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος (Πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας), ο κ. Στέλιος Βογιατζής (Πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης & πρόεδρος Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Αν. Θεσσαλονίκης), ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (Πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών & Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΝΑ) και ο κ. Χρυσάφης Δασκαλάκης (Μέλος της Επιτροπής Νέων Συνεταιρισμένων Αγροτών).

Παράλληλα με την αντιμετώπιση των χρεών, και την ανάγκη να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών υποστήριξης από το κράτος, η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη να ΠΑΡΑΓΕΙ κάτι και να το πουλήσει, για να ξεκινήσει να μειώνει και το διαχρονικό χρέος της, που άρχισε μετά το 1980.

Η Ελλάδα αποκτά το 20% περίπου του ΑΕΠ της εξ αιτίας της αγροτικής της παραγωγής (απ ευθείας ~4%) και το 18% περίπου του ΑΕΠ της εξ αιτίας του τουρισμού της (απ ευθείας ~8%). Είναι και τα ποιο σταθερά σημεία που μπορεί να στηριχθεί για την μελλοντική της ανάπτυξη. Η Ναυτιλία έχει την ευελιξία της ανάκλησης μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Άλλη βαριά βιομηχανία δεν έχουμε.

Και από όλες της διαθέσιμες πηγές ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να παράγει πραγματικό πλούτο γρηγορότερα, μέσα σε ένα χρόνο.

Αντί για αναγνώριση και ενίσχυση, ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει μια περίεργη απαξίωση του ρόλου του και έλλειψη προβολής της συμβολής του στην εθνική οικονομία, ενώ παρατηρεί

- όλο και δυσμενέστερες αποφάσεις για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών,

- τέσσερα χρόνια μετά το 2007 (θεωρητικά πρώτο έτος εφαρμογής του Αλ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 2007-2013) η ανίκανη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί ακόμα να διαθέσει τις αναγκαίες ενισχύσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης

- με έκπληξη ακούμε ότι κάποιο επάγγελμα καθορίζεται από το ποσοστό των εσόδων του (πχ 35%! …) και μάλιστα για παραγωγή χρηματιστηριακών αγροτικών προϊόντων που δεν προσφέρουν σταθερό εισόδημα.

Την Κυριακή, 16/5/2010, στις 12.00, στην AGRO TOURISM, στην Καλλιθέα Κασσάνδρας, στο ξενοδοχείο Aegean Melathron η συνάντηση-συζήτηση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.



http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :