Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιοποικιλότητα κρούει ο ΟΗΕ



Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιοποικιλότητα κρούει ο ΟΗΕ, τονίζοντας πως όσο αυτή συρρικνώνεται τόσο απειλεί τη ζωή στον πλανήτη.

Τα συστήματα που στηρίζουν τη ζωή στον πλανήτη, από τα δάση του Αμαζονίου ως τους κοραλλιογενείς υφάλους, βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο κατάρρευσης εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με νέα μελέτη, που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σχετικά με την παγκόσμια βιοποικιλότητα. Παρά τις προσπάθειες που.......

λαμβάνουν χώρα για την επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο εξαφανίζονται οι ποικιλίες της ζωής στον πλανήτη, η ανθρωπότητα όχι μόνο δεν τα έχει καταφέρει, αλλά έχει οδηγήσει ουσιαστικά το παγκόσμιο οικοσύστημα σε «οριακό σημείο».

Όπως επισημαίνεται στην τρίτη έκδοση του Global Biodiversity Outlook «το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) προειδοποίησε πως θα υπάρξει "σημαντική μείωση πολλών ουσιαστικών υπηρεσιών στις ανθρώπινες κοινωνίες καθώς πλησιάζουμε σε "οριακά σημεία" όπου τα οικοσυστήματα περνούν σε άλλη λιγότερο παραγωγική κατάσταση από την οποία είναι πολύ δύσκολο ακόμα και αδύνατον να επανέλθουν».
Παραδείγματα της κατάστασης που επικρατεί είναι οι τεράστιες εκτάσεις του Αμαζονίου που «πεθαίνουν» καθημερινά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης και των πυρκαγιών και αναμένονται να επηρεάζουν τις παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες, τις τοπικές βροχοπτώσεις αλλά και προκαλούν την εξαφάνιση πολλών ειδών, ενώ παρόμοια είναι και η κατάσταση όσον αφορά τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων, τα οποία καταρρέουν εξαιτίας της οξέωσης των ωκεανών, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης, με αποτέλεσμα να απειλούνται εκατομμύρια είδη που ζουν στους υφάλους αυτούς.

«Η ανθρωπότητα δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι με κάποιο τρόπο θα τα καταφέρουμε και χωρίς βιοποικιλότητα ή ότι αυτή παίζει έναν συμπληρωματικό ρόλο στον σύγχρονο κόσμο. Η αλήθεια είναι πως την χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, σε αυτόν τον κόσμο των 6,8 δισεκατομμυρίων κατοίκων που μέχρι το 2050 θα έχουν φτάσει τα εννιά δισεκατομμύρια», καταλήγει η έκθεση.


http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :