Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο Καλλικράτης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Την εφαρμογή σχεδίου «Καλλικράτης» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, οι πανεπιστημιακοί, μέσω ΠΟΣΔΕΠ, κατακρίνουν τον τρόπο διάθεσης κονδυλίων για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ενώ λιγότερους επιτηρητές στις Πανελλήνιες ζητά το υπουργείο.......

Συγχωνεύσεις τμημάτων γειτονικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και εξορθολογισμό της χωροταξικής κατανομής των ιδρυμάτων, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της διαφθοράς ανά την περιφέρεια χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Η χωροταξική αναδιάρθρωση θα βασιστεί σε ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και κριτήρια που έχουν σχέση με τις περιφερειακές δομές της χώρας, ώστε να διασφαλίσουμε πανεπιστημιακά ιδρύματα ισχυρά. Σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών- και εδώ αξίζει τον κόπο να εξαντλήσουμε στα όρια του Συντάγματος τη δυνατότητα συμμετοχής και των τοπικών κοινωνιών- στόχος είναι να μπορέσουμε να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για παραγωγή γνώσης, έρευνα, αριστεία και εφαρμογή της γνώσης προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», ανακοίνωσε η κα Διαμαντοπούλου στα πλαίσια της χθεσινής διεθνούς διάσκεψης για τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα πανεπιστήμια και τους τοπικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι της λήψης των σχετικών μέτρων θα προηγηθεί διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, εξάλλου, αρκετές φορές στο παρελθόν έχει προβάλλει το αίτημα της αναδιάρθρωσης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, με συγχωνεύσεις ομοειδών τμημάτων γειτονικών ιδρυμάτων είτε και με ενσωμάτωση ολόκληρων ΤΕΙ στα κοντινά πανεπιστήμια, προκειμένου αυτά να γίνουν πιο αποτελεσματικά αλλά και ελκυστικά για τους υποψηφίους. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή σε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία, η Ήπειρος, αλλά και η Κρήτη, λειτουργούν παράλληλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε κοντινές ή ακόμη και στις ίδιες πόλεις.

ΠΟΣΔΕΠ εναντίον Υπ. Παιδείας για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Για το ζήτημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών κατηγόρησε χθες η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για «φωτογραφικές πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές», καθώς και για «άκρως συνοπτικές διαδικασίες σε καιρούς εξαιρετικής λιτότητας.»

Ο λόγος για τη διάθεση από το υπουργείο 155 εκατ. ευρώ για την επιμόρφωση 150.000 εκπαιδευτικών προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα επόμενα πέντε χρόνια. Η επιμόρφωση αυτή θα επικεντρώνεται στην εκμάθηση τεχνολογιών πληροφορικής και τεχνολογιών από τους εκπαιδευτικούς.

Η ΠΟΣΔΕΠ, λοιπόν, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου για ανευθυνότητα στον τρόπο εφαρμογής της όλης διαδικασίας και τη διάθεση των σχετικών κονδυλίων και ζητά την ανάκληση της απόφασης και την ένταξη του κονδυλίου στο έργο του σχεδιασμού και της υλοποίησης μιας ουσιαστικής και καλά προγραμματισμένης εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.

«Ποιοι φορείς και ποιοι επιμορφωτές θα αναλάβουν το επιμορφωτικό έργο, με δεδομένη την προβληματική λειτουργία των Περιφερειακών Κέντρων, αλλά και τις μεγάλες αδυναμίες υλοποίησης των προγραμμάτων επιμόρφωσης Π1 και Π2» αναρωτάται, μεταξύ άλλων η ΠΟΣΔΕΠ. Η συνδικαλιστική οργάνωση κάνει ακόμη λόγο για αμφισβητούμενες μεθόδους εφαρμογής, όπως αυτή της εξ αποστάσεως μάθησης, και, τέλος, υπογραμμίζει ότι στην επιμόρφωση αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται «τα δυο σημαντικότερα πρόσφατα εγχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου: τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και το «Νέο Σχολείο.»

Λιγότεροι επιτηρητές στις Πανελλήνιες λόγω οικονομικών προβλημάτων

Τον περιορισμό των επιτηρητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν την Παρασκευή 14 Μαϊου, ζητά με σχετική οδηγία το Υπ. Παιδείας, κάνοντας λόγο για «δημοσιονομικές δυσκολίες».

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος ζήτησε τη «χρησιμοποίηση κατά προτεραιότητα των μεγάλων αιθουσών σε κάθε εξεταστικό κέντρο» με στόχο την «απασχόληση του απολύτως απαραίτητου αριθμού επιτηρητών.» Το ίδιο ισχύει και για την εξέταση ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι της οδηγίας αυτής είχε προηγηθεί το κλείσιμο εξεταστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να μειωθεί από 1.240 σε μόλις 60, καθώς και εγκύκλιοι για ορθολογική οικονομική διαχείριση του μηχανισμού διεξαγωγής των εξετάσεων.


http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :