Κυριακή 16 Μαΐου 2010

«Στοπ» στα ανεξέλεγκτα πειράματα σε ζώα


Αυστηρότερα μέτρα για τα πειράματα που γίνονται σε ζώα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που προωθείται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οργάνωση «ΖΩΦΟΡΟΣ», 900.000 ζώα χρησιμοποιούνται για πειράματα.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν τη μείωση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικά πειράματα, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρησιμοποιούνται........


12 εκατομμύρια ζώα ετησίως γι' αυτούς τους σκοπούς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχέδιο νόμου θα απαγορεύει τα πειράματα στους πιθήκους, χιμπατζήδες, γορίλες και ουρακοτάγκους με την επισήμανση ότι πειράματα θα γίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα, αν πρόκειται για την επιβίωση του είδους του συγκεκριμένου ζώου ή αν πρόκειται για την εμφάνιση μιας αρρώστιας που απειλεί τον άνθρωπο. Παράλληλα, προβλέπονται η αντικατάσταση των πειραμάτων που γίνονται σε ζώα με νέα επιστημονική μέθοδο και με στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο ο πόνος που προκαλείται στα ζώα.

Απαγορεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 η ΕΕ απαγόρευσε τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, με εξαίρεση τους ελέγχους τοξικότητας μακράς διαρκείας, οι οποίοι θα απαγορευτούν το 2013. «Κάθε χρόνο δηλητηριάζονται, καίγονται, τυφλώνονται, δέχονται γενετικές μετατροπές, αλείφονται με φυτοφάρμακα, απολυμαντικά, κόβονται σε κομμάτια και επανακολλούνται, γίνονται εξαρτώμενα από ναρκωτικά κ.λπ. περίπου 12 εκατομμύρια ζώα. Ακόμη και στην Ελλάδα, που τα ποσοστά ερευνών είναι μικρά, εντούτοις χρησιμοποιούνται 900.000 ζώα, σύμφωνα με δήλωση του πρώην κοινοτικού επιτρόπου για το περιβάλλον, Σταύρου Δήμα», υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή της με αφορμή την 24η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πειραμάτων στα Ζώα η οργάνωση «ΖΩΦΟΡΟΣ».


http://www.agelioforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :