Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Στα σκαριά νομιμοποίηση για 100.000 καταπατητές


Το τελευταίο δέντρο που
θα μείνει κρατήστε το
να κρεμαστείτε!



Την παροχή της δυνατότητας σε αυθαίρετους κατόχους δημοσίων εκτάσεων να εξαγοράσουν τις εκτάσεις και να λάβουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2011......

Περίπου 2.000.000 στρέμματα 100.000 καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου προβλέπεται να αποδοθούν στους αυθαιρέτους κατόχους τους με νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών ώς το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι κάτοχοι των εκτάσεων θα κληθούν να καταβάλουν τιμήματα που θα προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα μειώνονται κατά συγκεκριμένο ποσοστό για κάθε έτος κατοχής των εκτάσεων μέχρι τις 31-12-2010.
Όσοι έχουν ανεγείρει σε καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου οικοδομές, τις οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις καταβάλλοντας στο κράτος τα προβλεπόμενα τιμήματα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως 30%! Από την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου το δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου που θα προωθήσει η κυβέρνηση προβλέπουν τα εξής:

1. Οποιοσδήποτε κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο, καταγραμμένο ή μη (με ή χωρίς κτίσματα), το οποίο ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, είτε έχει τίτλους είτε όχι, δικαιούται να ζητήσει από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία την εξαγορά αυτού μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον το ακίνητο κατέχεται αυθαίρετα πριν από τη 1 Ιανουαρίου 2011 τουλάχιστο για 20 έτη που συμπληρώνονται στις 31-12-2010 και η κατοχή του συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και την έναρξη της ισχύος του νόμου.

2. Η εξαγορά δημοσίου ή ανταλλαξίμου κτήματος, επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα, σε καμιά περίπτωση δεν θα νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά.

3. Ως τίμημα εξαγοράς θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ως τίμημα εξαγοράς θα λαμβάνεται η αγοραία αξία μειωμένη κατά ένα ποσοστό. Για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των επικείμενων κτισμάτων ή άλλων πραγμάτων κτλ., τα οποία έχουν ανεγερθεί ή δημιουργηθεί από τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους του.

4. Το τίμημα εξαγοράς θα μειώνεται κατά 0,25% για κάθε χρόνο κατοχής πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Δηλαδή για το ελάχιστο διάστημα αυθαίρετης κατοχής των 20 ετών, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις, η συνολική μείωση ανέρχεται σε 5%.

5. Το τίμημα εξαγοράς μπορεί να μειωθεί περαιτέρω κατά 10%, εφόσον ο αυθαίρετος κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στη δημόσια έκταση και κατά επιπλέον 10% εφόσον είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος. Για ενδιαφερόμενο ο οποίος υπάγεται στις δύο ή και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις η συνολική πρόσθετη έκπτωση επί του τιμήματος μπορεί να φθάσει το 20% ή το 30%.

6. Η μείωση του τιμήματος εξαγοράς θα αναφέρεται σε αντικειμενική αξία των ακινήτων μέχρι 50.000 ευρώ. Η πέραν του ποσού αυτού αξία δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε μείωση και το αντίστοιχο τίμημα θα καταβάλλεται από τον αγοραστή εξολοκλήρου.



* 2.000.000 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων υπολογίζεται ότι θα παραχωρηθούν σε καταπατητές
* 100.000 υπολογίζεται ότι είναι οι καταπατητές που θα δικαιούνται να αγοράσουν τις παράνομα καταλυμένες εκτάσεις
* 500 εκτ. € υπολογίζεται ότι θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από την πώληση των καταπατημένων εκτάσεων μόνο το 2001
* 1,5 δισ. € εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία η πώληση του συνόλου του καταπατημένων εκτάσεων μέχρι το 2013




Πώς θα πουληθούν οι δημόσιες εκτάσεις

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει αναλυτικά τη διαδικασία για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες:

- Η διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου, ο χαρακτηρισμός αυτών ως αστικών ή αγροτικών, ο προσδιορισμός του χρόνου έναρξης της κατοχής τους, ο συνολικός χρόνος κατοχής, ο οποίος πρέπει να αποδεικνύεται από έγγραφα βέβαιης χρονολογίας ή από στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας, καθώς και ο υπολογισμός του τιμήματος εξαγοράς θα γίνονται από ειδική επιτροπή που θα συγκροτείται με απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας στην έδρα κάθε νομού. Η επιτροπή θα συντάσσει σχετικό αιτιολογημένο πρακτικό, το οποίο στη συνέχεια θα υποβάλλει για έγκριση στον γενικό γραμματέα περιφέρειας.

- Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας θα μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίπτει την αίτηση εξαγοράς. Αν την εγκρίνει, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία θα εκδίδει απόφαση παραχώρησης, στην οποία θα ορίζονται το τίμημα εξαγοράς, οι δόσεις και ο χρόνος καταβολής.

- Ο δικαιούχος θα οφείλει να καταβάλει εφάπαξ τον αναλογούντα φόρο μεταβίβασης και την πρώτη δόση του τιμήματος εξαγοράς, για να λάβει αντίγραφο της απόφασης παραχώρησης. Η απόφαση αυτή θα αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας προς μεταγραφή με δαπάνη του δικαιούχου.

- Το τίμημα εξαγοράς, όπως θα διαμορφώνεται μετά τις μειώσεις που προβλέπονται, θα καταβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του αγοραστή σε έξι κατ’ ανώτατο όριο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβάλλεται μετά την έκδοση της προβλεπόμενης εγκριτικής απόφασης του γενικού γραμματέα περιφέρειας και πριν από την έκδοση της απόφασης παραχώρησης.




* Με σφραγίδα ΔΝΤ - ΕΕ. Η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή πολυετούς προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Στη σελίδα 5 του συμφωνηθέντος μνημονίου οικονομικής πολιτικής, όπου αναφέρεται ο κατάλογος των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν το 2011, περιλαμβάνεται η προαναγγελία της ρύθμισης για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου. Ειδικότερα, ένα από τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο αυτό είναι η παροχή κινήτρων “για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης”. Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού διευκρινίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις “θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1,500 δισ. ευρώ από το 2011 ώς το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :