Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Radio Canada: “Ελληνικές διαμαρτυρίες, μια Καναδική μεταλλευτική εταιρεία και βίαιες αντιδράσεις”

Aναφορά από το RADIO CANADA INTERNATIONAL στην διαδήλωση της 21 Οκτωβρίου στις Σκουριές και τη βίαιη καταστολή της. Oι Καναδοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για καταστάσεις όπου είναι μπλεγμένες Καναδικές εταιρείες…

Ο δημοσιογράφος του RCI Wojtek Gwiazda συνομιλεί με την Jennifer Moore της Καναδικής οργάνωσης Mining Watch Canada για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις δραστηριότητες των Καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση μέρους της συνέντευξης (ή ακούστε την εδώ) και θα διαπιστώσετε ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, η αντίδραση, η καταπίεση, η καταστολή, δεν είναι καθόλου η εξαίρεση. Ο κανόνας είναι!



Wojtek Gwiazda: Τι μπορείς να μου πεις σχετικά με τις διαδηλώσεις ενάντια στην Καναδική μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα;

Jennifer Moore: Πρόσφατα είδαμε βίαιη καταστολή από την αστυνομία μεγάλων ειρηνικών διαδηλώσεων στη βόρεια Ελλάδα ενάντια σε ένα προτεινόμενο μεταλλείο χρυσού της Καναδικής Eldorado Gold με έδρα το Βανκούβερ. Αυτή είναι μια περιοχή στην Ελλάδα, στη βορεια ακτή όπου οι κοινότητες αντιδρούν στη μεταλλεία χρυσού μεγάλης κλίμακας εδώ και περίπου 17 χρόνια. Ανησυχούν σοβαρά για τις επιπτώσεις στα δάση και τα υδατικά αποθέματα της περιοχής και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η κυβέρνηση και η εταιρεία εκμεταλλεύονται τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας για να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά αυτό το έργο. Και ο κόσμος λέει “όχι”.

WG: Είδα μερικά από τα βίντεο από τις συγκρούσεις με την αστυνομία. Φαίνονται πολύ βίαιες και είναι ανησυχητικό ότι μια Καναδική εταιρεία είναι ανανεμιγμένη σε αυτό. Σου προκαλεί έκπληξη το γεγονός;

JM: Δυστυχώς όχι. Βλέπουμε αυξανόμενη βία, καταστολή και ποινικοποίηση ενάντια σε κοινότητες που αντιτίθενται σε μεταλλεία ή που ζητούν αυστηρούς όρους σε μεταλλεία που λειτουργούν. Αυτή είναι μια αυξανόμενη τάση που βλέπω καθημερινά στη δουλειά μου που εστιάζει στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπου κατευθύνεται το 40% των Καναδικών επενδύσεων στον μεταλλευτικό τομέα στο εξωτερικό. Δυστυχώς κάθε δεύτερη εβδομαδα χρειάζεται να ανταποκριθούμε με κάποια επείγουσα δράση, μιλάμε για ανθρώπους που δολοφονούνται ή καταπιέζονται βίαια για την αντίσταση και τις προσπάθειες τους να υπερασπιστούν τη γη τους και το νερό και την ευημερία των κοινοτήτων τους.

WG: Όμως αυτό δε γίνεται από τις ίδιες τις μεταλλευτικές εταιρείες

JM: Εξαρτάται από την περίπτωση. Μερικές φορές είναι η κρατίκή αστυνομία ή ο κρατικός στρατός, άλλες φορές είναι ιδιωτικές αστυνομικές δυνάμεις ή παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν ή προσβλέπουν σε κάποια συμφέροντα από το μεταλλείο ή από την προστασία της ξένης επένδυσης. Υπάρχουν διαφορετικοί παίκτες που μπορεί να ενέχονται στην καταστολή.

WG: Γιατί συμβαίνουν αυτές οι συγκρούσεις και γιατί δεν εκπλήσσεσαι που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα;

JM: Γιατί σε όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες δυο δεκαετίες είδαμε την εφαρμογή εξαιρετικά ευνοϊκών θεσμικών καθεστώτων για τις ξένες επενδύσεις στον μεταλλευτικό τομέα. Και μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι κοινότητες μαθαίνουν και αντιδρούν στις επιπτώσεις της βιομηχανικής μεταλλείας. Υπάρχει πραγματικό χάσμα ανάμεσα στις ευνοϊκές συνθήκες και τη νομική υποστήριξη και προστασία που έχουν οι εταιρείες, για έργα που θα ωφελήσουν κατά κύριο λόγο τον ξένο επενδυτή, πολύ περισσότερο από τα κρατικά ταμεία και απείρως περισσότερο από τις τοπικές κοινότητες, oι οποίες επίσης μένουν και με το κομμάτι της αποκατάστασης αυτών των δραστηριοτήτων. Και καθώς οι κοινότητες μαθαίνουν και αποκτούν πληροφόρηση και οργανώνονται, βλέπουμε επίσης αυξανόμενη αντίσταση. Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη τάση για σύγκρουση ανάμεσα σε αυτά τα διαφορετικά συμφέροντα σε πολλές χώρες και δεν είναι παράξενο που το βλέπουμε αυτό σε εποχές όπου οι συγκυρίες βοηθούν την προώθηση έργων, όπως είναι η περίπτωση της Ελλάδας τώρα. Με τη χώρα σε σοβαρή οικονομική κρίση φαίνεται ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προβάλουν την απειλή στη βόρεια ακτή και να πουν ότι τώρα αυτά τα έργα πρέπει να προχωρήσουν ώστε να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας, είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι.

WG: Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις όπου εγκαθίστανται μεταλλευτικές εταιρείες, οι ωφέλειες στην πραγματικότητα δεν πάνε στους ανθρώπους που ζουν εκεί.

JM: Ακριβώς. Και στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που ζούν εκεί είναι αυτοί που πρέπει να ζήσουν με τη σκόνη, με την αλλαγή στην ποιότητα του νερού τους, τη διαθεσιμότητα του νερού, τις αλλαγές στο φυσικό τοπίο που μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’αυτούς. Και συνήθως μένουν και με το λογαριασμό της αποκατάστασης αφού οι εταιρείες σηκωθούν και φύγουν και πολύ συχνά οι μεταλλευτικές δραστηριότητες διαρκούν μονο 7 ή 10 ή 15 χρόνια. Είναι λοιπόν μια μικρής διάρκειας δραστηριότητα που για εκείνους έχει ιδιαίτερα μακροπρόθεσμες συνέπειες.

WG: Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες αναζητούν περισσότερες περιοχές για εκμετάλλευση. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε περισσότερες τέτοιες συγκρούσεις;

JM: Αυτά τα πράγματα έρχονται και φεύγουν και εξαρτώνται πάρα πολύ από τις τιμές των προϊόντων, όμως ειδικά σε σχέση με τα μεταλλεία χρυσού, οι τιμές του χρυσού ήταν ασυνήθιστα υψηλές τα τελευταία χρόνια και γι’αυτό βλέπουμε πολύ κερδοσκοπία ειδικά στον τομέα εξόρυξης χρυσού. Γι’αυτό νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες τέτοιες συγκρουσεις να εμφανίζονται στις ειδήσεις σε αρκετά τακτική βάση, όπως βλέπουμε τον τελευταίο μήνα.

WG: Αυτή η Καναδική εταιρεία, η Eldorado Gold, είναι μεγάλη εταιρεία;

JM: Όχι ιδιαίτερα μεγάλη. Υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που είναι καταχωρημένες στον Καναδά, πολλές από τις οποίες είναι απλώς εταιρείες έρευνας, υπάρχει λοιπόν μια πολύ κερδοσκοπική πλευρά της μεταλλευτικής βιομηχανίας που προσπαθούν να πάνε κάπου, να κάνουν μια καλή ανακάλυψη και μετά να την πασάρουν σε μια μεγαλύτερη εταιρεία που μπορεί να αναπτύξει το έργο. Δεν γνωρίζω πόσο σοβαρή είναι η Εldorado Gold σχετικά με την ανάπτυξη του έργου.

WG: Πόσο μεγάλοι “παίκτες” είναι οι Καναδικές μεταλλευτικέ εταιρείες στον κόσμο;

JM: Περίπου το 60% του συνόλου των μεταλλευτικών εταιρειών παγκοσμίων είναι καταχωρημένες στα Καναδικά Χρηματιστήρια και έχουν εξέχουσα θέση στον τομέα της έρευνας και στον τομέα της εξόρυξης χρυσού. Είμαστε λοιπόν μεγάλοι παίκτες και συχνά κυρίαρχοι παίκτες σε επίπεδο χώρας, σε πολλά μέρη του κόσμου και το βλέπουμε αυτό σε πολλές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και σίγουρα και σε πολλές άλλες γεωγραφικές περιοχές.

[Παραλείπουμε τμήματα της συνέντευξης που αφορούν τη Λατινική Αμερική - αν και έχουν κι αυτά ενδιαφέρον - και ξαναγυρνάμε στην Ελλάδα]

WG: Γιατί νομίζω ότι αν οι Καναδοί έβλεπαν σκηνές σαν αυτές που είδα εγώ (εννοεί τα βίντεο από τις Σκουριές), τις συγκρούσεις που είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας να κάνουν μεταλλευτικά έργα σε ορισμένες χώρες και την αντίσταση του πληθυσμού σε αυτά, πιθανόν θα αναστατώνονταν…

JM: Συμφωνώ. Νομίζω ότι οι περισσότεροι Καναδοί θα ανησυχούσαν σοβαρά αν έβλεπαν τι γίνεται στον κόσμο στο όνομα τους, προς όφελος μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων.




antigoldgreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :