...γιατί νομίζω ότι θα είναι μεγάλη η καταστροφή. 'Οχι μόνο το πεδίο θα αλλάξει, και η θάλασσα θα αλλάξει, θα γίνει καταστροφή τέλεια. Και οι άνθρωποι θα αλλάξουν. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει για λίγο χρυσό. Και επιπλέον ο χρυσός και τα λεφτά δεν θα πάνε στην Ελλάδα,
θα πάνε έξω... Ελπίζω να τα καταφέρετε να τους σταματήσετε...
Συνέντευξη του Κώστα Γαβρά για τα μεταλλεία χρυσού.
( Η συνέντευξη πάρθηκε λίγο μετά την συνέντευξη τύπου που έδωσε, μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ) Δημήτρη Εϊπίδη για την δημιουργία της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης)
Λίγα λόγια για τον Κώστα Γαβρά.
Ο Κώστας Γαβράς είναι Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας και σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Καθιερώθηκε με μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων. Ο Γαβράς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1969 (Ζ), και κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου 1982 (Ο αγνοούμενος). Κέρδισε επίσης Χρυσό Φοίνικα φεστιβάλ Κανών 1982 (Ο αγνοούμενος), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Κανών 1975 (Ειδικό δικαστήριο), Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 1990 (Μουσικό κουτί). To 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν που κέρδισε Βραβείο César καλύτερου σεναρίου 2003. Στο Φ.Κ.Θ το προηγούμενο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2012, στα πλαίσια των ειδικών προβολών, προβλήθηκε η νέα του ταινία Capital που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού.
Y.Γ Επειδή συχνά χρησιμοποιούμε την έκφραση κοιτάσματα χρυσού, την οποία (κακώς) χρησιμοποίησα και γω στην συνέντευξη, θέλω να διευκρινίσω τα εξής: Δεν πρόκειται περί κοιτασμάτων. Σε πολλά σημεία της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί οι οποίοι μεταξύ των άλλων μετάλλων, περιέχουν και ελάχιστες ποσότητες χρυσού. Συγκεκριμένα στις Σκουριές η περιεκτικότητα είναι έως και 0,80 του γραμμάρια ανά τόνο υλικού εξόρυξης.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θα πρέπει να κονιορτοποιήσουμε βουνά ολόκληρα για να πάρουμε ελάχιστη ποσότητα χρυσού. Μέχρι τώρα αυτό δεν συνέφερε. Όμως με τα θηριώδη τεχνικά μέσα της εποχής, εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα θεωρείται πλέον αυτό που περιέχει από 0, 18 του γραμμαρίου χρυσό ανά τόνο και άνω.
Όλο το άρθρο και η συνέντευξη εδώ:
thessalonikimesaapoeikones
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου