«Η Βόρεια Ευρώπη δεν θέλει το ελληνικό χρέος να είναι πολύ βιώσιμο. Στο μυαλό τους, χρειάζεται το χρέος στην Ελλάδα να είναι σχεδόν μη βιώσιμο, ώστε να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις η χώρα».
Γκάμπριελ Στερν
οικονομολόγος,Exotix Ltd
Κυνικός, αλλά άκρως αποκαλυπτικός ο οικονομολόγος μιας εταιρίας του χρηματιστικού κεφάλαιου, αποκαλύπτει αυτό που εμείς υποστηρίζουμε από τη στιγμή που ψηφίστηκε το πρώτο Μνημόνιο. Οτι το πρόβλημα για τους καπιταλιστές δεν είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος, αλλά το χρέος αποτελεί ένα εργαλείο για την προώθηση και ολοκλήρωση της «κινεζοποίησης» του ελληνικού λαού.
Κυνικός, αλλά άκρως αποκαλυπτικός ο οικονομολόγος μιας εταιρίας του χρηματιστικού κεφάλαιου, αποκαλύπτει αυτό που εμείς υποστηρίζουμε από τη στιγμή που ψηφίστηκε το πρώτο Μνημόνιο. Οτι το πρόβλημα για τους καπιταλιστές δεν είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος, αλλά το χρέος αποτελεί ένα εργαλείο για την προώθηση και ολοκλήρωση της «κινεζοποίησης» του ελληνικού λαού.
Αυτή τη στιγμή γίνεται σε διεθνές επίπεδο μια συζήτηση για την από εδώ και πέρα διαχείριση του ελληνικού χρέους. Μια συζήτηση άτυπη, στην οποία όμως παίρνουν μέρος παράγοντες όπως η Λαγκάρντ, ο Σόιμπλε, ο Ντράγκι, ο Γιούνκερ, ο Ρεν, ο Νταλάρα. Κι από κοντά μια ολόκληρη στρατιά συμβούλων τους και θεσμικών οικονομολόγων, οι απόψεις των οποίων «μετράνε». Ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζει η κάθε πλευρά, και μόνο το γεγονός της δημόσιας συζήτησης, που γίνεται με εκατέρωθεν διαξιφισμούς και δηλητηριώδη βέλη, πιστοποιεί ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε με το περιβόητο PSI+, για το οποίο τόσο μελάνι χύθηκε στη χώρα μας και τόσα πανηγύρια στήθηκαν όταν συνομολογήθηκε, μαζί με την ψήφιση του Μνημόνιου-2. Κι έχουν περάσει από τότε μόλις οχτώ μήνες!
Μια ματιά στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο με μεγάλη πλειοψηφία (θα τον ψηφίσει και η ΔΗΜΑΡ) θα μας αποκαλύψει την εικόνα της προπαγανδιστικής απάτης αναφορικά με το χρέος. Το 2012 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στα 340.600 εκατ. ευρώ, έναντι 355.657 εκατ. ευρώ το 2011. Δηλαδή, το περιβόητο PSI+, που «κούρεψε» το χρέος κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου, οδηγεί πριν ακόμη παρέλθει έτος σε μείωση του χρέους κατά μόλις 15 εκατ. ευρώ! Για τους δανειστές, βέβαια, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι τόσο το χρέος σε απόλυτο μέγεθος όσο το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, γιατί απ’ αυτή τη σχέση φαίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους από τη χρεώστρια χώρα. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, λοιπόν, πάντα σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το χρέος θα διαμορφωθεί το 2012 σε 175,6%, έναντι 170,6% το 2011. Λόγω της ύφεσης, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Υπάρχει και συνέχεια, όμως. Το 2013, το χρέος θα αυξηθεί και σε απόλυτο μέγεθος (346.200 εκατ. ευρώ), ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα εκτιναχτεί στο 189,1% (στην πραγματικότητα το ποσοστό θα είναι πολύ ψηλότερο, γιατί η ύφεση του 2013 υποεκτιμάται στο 4,5%, ενώ στην πραγματικότητα θα είναι πολύ βαθύτερη).
Να γιατί γίνεται η διεθνής συζήτηση. Γιατί οι πάντες γνωρίζουν (γνώριζαν και την εποχή του PSI), ότι και μετά το «κούρεμα» το ελληνικό χρέος δε θα είναι βιώσιμο. Οπως γνωρίζουν πολύ καλά (αριθμοί είναι αυτοί και τους έχουμε παραθέσει σε σχετικά άρθρα στην «Κ»), ότι ακόμα και με την πιο αισιόδοξη εκδοχή, μέχρι το 2020 υπάρχει ένα ποσό περίπου 170 εκατ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια που δεν καλύπτεται ούτε από τα δάνεια της τρόικας. Τι θα κάνουν; Θα προχωρήσουν σε νέες διευθετήσεις, αργά ή γρήγορα. Το πώς θα το βρουν, είναι τεχνικό ζήτημα. Το χρέος, όμως, θα εξακολουθήσει να είναι υπέρογκο, οι πιστωτές θα εξακολουθούν να παίρνουν όλο το κρατικό πλεόνασμα και ταυτόχρονα το χρέος θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή της «κινεζοποίησης του ελληνικού λαού.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό χρέος καθίσταται όλο και λιγότερο βιώσιμο χωρίς πρόσθετα μέτρα μείωσής του».
Ολι Ρεν
ΚΟΝΤΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΝΟΕΜΒΡΗ
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012
Το χρέος εργαλείο για την «κινεζοποίηση»
Ετικέτες
ΔΙΕΘΝΗ
,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
,
ΕΛΛΑΔΑ
,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου