Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αναγνωρίστε τα σημάδια της κατάθλιψης στα παιδιά

Η κατάθλιψη δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, καθώς μπορεί να προσβάλλει παιδιά και εφήβους, επισημαίνει η Γερμανική Εταιρεία για το Παιδί και την Εφηβική Ψυχιατρική, Ψυχοσωματική και Ψυχοθεραπεία (DGKJP). Είναι λοιπόν σημαντικό οι γονείς να μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια της νόσου, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Στην προσχολική και πρωτοβάθμια σχολική ηλικία, η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ως έλλειψη κινήτρων, φόβο για τα νέα καθήκοντα και ως απομάκρυνση από τους φίλους. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία που πάσχουν από κατάθλιψη, ειδικότερα, μπορεί να εμφανίσουν μεγαλύτερη εγγύτητα προς τη μητέρα τους, αναφέρει η DGKJP.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη έχει σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα όταν ένα παιδί παραπονιέται για πόνους στο στομάχι ή πονοκεφάλους. Εάν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, οι γονείς θα πρέπει να μεταφέρουν το παιδί τους σε ένα γιατρό, ο οποίος θα ελέγξει αν η αιτία των συμπτωμάτων είναι φυσική, αναφέρει η DGKJP.

Οι έφηβοι υποφέρουν πιο συχνά από κατάθλιψη από ότι τα παιδιά σε μικρότερες ηλικίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο και απώλεια της όρεξης.

Αν ένας έφηβος χάσει πολύ βάρος, ή είναι κυκλοθυμικός και ίσως έχει τάση κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της κατάθλιψης. Σύμπτωμα κατάθλιψης είναι και η μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Ο τύπος της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάθλιψης. Μερικές φορές η θεραπεία εξωτερικής μορφής χωρίς ο ασθενής να μεταβεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα είναι επαρκής, αλλά σε άλλες περιπτώσεις η μερική νοσηλεία ή η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι προτιμότερη. Τα φάρμακα επίσης μπορεί να βοηθήσουν.

Η DGKJP συμβουλεύει τους γονείς ενός παιδιού με κατάθλιψη να εξοικειωθούν τόσο με την ασθένεια όσο και την θεραπεία, ώστε να παρέχουν καλύτερη στήριξη. Μπορούν επίσης να συγκρίνουν τις περιπτώσεις, σε μια ομάδα αυτο-βοήθειας, με άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες.


Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :