«Λουκέτο» μπήκε για λόγους υγιεινής στις κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι ασκήσεις και πολλοί φοιτητές να κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο. «Στο κόκκινο» βρίσκονται εργαστήρια της Ιατρικής, όπου διατηρούνται πειραματόζωα και γίνεται διαχείριση μολυσματικών υλικών, καθώς και άλλοι χώροι του πανεπιστημίου, το οποίο παραμένει για 20ή μέρα χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας.
Εκτός από τους όγκους των σκουπιδιών σε κάθε γωνιά της πανεπιστημιούπολης, την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης και τις κλειστές γραμματείες, το Αριστοτέλειο κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, θέρμανση και πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και διεθνή ηλεκτρονικά περιοδικά, εάν δε σταλούν κονδύλια. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Τμήματος Νομικής πηγαίνει... κόντρα στην απόφαση της Συγκλήτου για τη διήμερη συμβολική αναστολή του εκπαιδευτικού, διοικητικού και ερευνητικού έργου του πανεπιστημίου, σήμερα και αύριο.
Σήμα κινδύνου για βασικές λειτουργίες του ΑΠΘ εξέπεμψαν χτες οι πρυτανικές αρχές και μέλη της Συγκλήτου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων. Η απεργία των 850 εργολαβικών υπαλλήλων συνεχίζεται για 20ή μέρα και τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας άρχισαν να «περικυκλώνουν» πολλές ακαδημαϊκές μονάδες.
«Το θέμα των εργολαβιών ήταν μία βραδυφλεγής βόμβα που θα ξεσπούσε στην πρώτη κρίση», τόνισε χτες ο κ. Μυλόπουλος εξηγώντας πως το ΑΠΘ έχει να προσλάβει τακτικό προσωπικό από το 1987 και οι ανάγκες καλύπτονται εδώ και πολλά χρόνια με εργολαβίες φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης, στις οποίες δίδεται σήμερα το 70% του τακτικού προϋπολογισμού (περίπου 17 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, οι 200 από τους 850 εργολαβικούς υπαλλήλους απασχολούνται σε γραμματείες και εργαστήρια. Η Σύγκλητος έχει χαρακτηρίσει δίκαιο τον αγώνα των εργαζομένων καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει μία από τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις, που έχει υποβάλει το ΑΠΘ από το Σεπτέμβριο του 2010 για τη θεσμική επίλυση του ζητήματος. Χτες, ο πρύτανης προέταξε τη λύση της παράκαμψης των εργολάβων και της μεταφοράς των εργαζομένων στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ, μέσω υπογραφής συμβάσεων έργου. Για γίνει αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, όπως είπε ο πρύτανης τονίζοντας πως θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. «Οι εργολαβίες κοστίζουν 30% περισσότερο απ' ό,τι αν οι εργαζόμενοι είχαν άλλη σχέση εργασίας με το πανεπιστήμιο. Εάν γινόταν δεκτή η πρότασή μας από την κ. Αννα Διαμαντοπούλου το 2010, τώρα θα είχαμε γλιτώσει το εργολαβικό κέρδος και θα είχαμε χρήματα», υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος.
Το όριο των ανελαστικών δαπανών
Για να καλυφθούν οι βασικές ανελαστικές δαπάνες του ιδρύματος η Σύγκλητος έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 7.955.000 ευρώ. Αναφερόμενος στη μείωση της χρηματοδότησης και στην οικονομική δυσπραγία του ιδρύματος ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής τόνισε: «Είμαστε στο 10ο μήνα και από τα 26,5 εκατ. του τακτικού προϋπολογισμού έχουμε λάβει τα 12,7 εκατ.». Η κρατική επιχορήγηση υπολείπεται κατά πολύ του ορίου των ανελαστικών δαπανών με αποτέλεσμα ορισμένες μονάδες να οδηγούνται σήμερα σε αδυναμία λειτουργίας. Μπορεί να έχουν γίνει διακανονισμοί με τη ΔΕΗ και την Εταιρία Φυσικού Αερίου - η οποία έχει «κόψει» την παροχή από το καλοκαίρι - για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, ωστόσο το πανεπιστήμιο αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση, εάν δε σταλούν κονδύλια.
Στάση πληρωμών
Οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν «παραλύσει», καθώς το κτίριο της πρυτανείας παραμένει υπό κατάληψη από τις 24 Σεπτεμβρίου από τους εργολαβικούς, ενώ και οι γραμματείες πολλών σχολών υπολειτουργούν εξαιτίας των απεργιών. «Εάν δεν ανοίξει η οικονομική υπηρεσία δε θα πάρουμε χρήματα και δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές», τόνισε η υπεύθυνη της αρμόδιας υπηρεσίας, Εύα Τουτουντζή.
Σκουπίδια παντού
Εντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες σχολές και νοσοκομειακοί χώροι από την έλλειψη καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης των χώρων του ιδρύματος. Οι κλινικές της Κτηνιατρικής έχουν κλείσει με πολλαπλές «παρενέργειες», καθώς αρκετοί φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο μετά τη διακοπή των ασκήσεων και η εξωτερική αξιολόγηση της σχολής από τους κριτές της ΕΕ μπορεί να είναι αρνητική την επόμενη χρονιά. Οι κλινικές έκλεισαν λόγω των προβλημάτων υγιεινής και της έλλειψης προσωπικού, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του τμήματος, Αθανάσιος Ντινόπουλος.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, έκρουσε το καμπανάκι για τα εργαστήρια της σχολής, όπου διατηρούνται πειραματόζωα, δεδομένα μικροβιολογίας και γίνεται διαχείριση μολυσματικών υλικών, ενώ ο εκπρόσωπος της Οδοντιατρικής τόνισε πως κάθε χρόνο η σχολή δέχεται 14.000 ασθενείς.
Τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά της πανεπιστημιούπολης, ενώ τις προηγούμενες μέρες ενεργοποιήθηκαν φοιτητές για να καθαρίσουν διάφορους χώρους του ιδρύματος. Η Σύγκλητος έχει ζητήσει από τους εργολαβικούς υπαλλήλους να σταματήσουν την κατάληψη και να διασφαλίσουν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη.
«Στοπ» στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά
Από το Νοέμβριο οι πανεπιστημιακοί κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε μεγάλο μέρος ηλεκτρονικών περιοδικών και βάσεων δεδομένων, αφού σταδιακά μέχρι το Μάρτιο λήγουν οι σχετικές συμβάσεις. Κάθε χρονιά διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός για την πρόσβαση στις σχετικές υπηρεσίες, αλλά, λόγω της έλλειψης πιστώσεων, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία, σύμφωνα με τους αρμοδίους.
Στο μεταξύ, η έλλειψη μονίμων και συμβασιούχων διδασκόντων δημιουργεί δυσκολίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ υπολειτουργούν εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας.
Εκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη
Σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο ΑΠΘ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων, όπου θα κυριαρχήσουν τα οικονομικά και λειτουργικά ζητήματα των ΑΕΙ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο αναστέλλεται το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο του Αριστοτελείου σε μια συμβολική κίνηση δημοσιοποίησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Σήμερα, στις 11 π.μ., προγραμματίζεται πορεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και αύριο, στις 7 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση υποστήριξης στο ΑΠΘ μπροστά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα δοθεί συναυλία από τον Διονύση Τσακνή.
«Οχι» στο κλείσιμο από τη Νομική
Τις αντιρρήσεις της για την απόφαση της Συγκλήτου για διήμερη συμβολική αναστολή των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων εξέφρασε χτες η διοίκηση του Τμήματος Νομικής υποστηρίζοντας πως στερείται προδήλως νομικού ερείσματος.
«Ανεξαρτήτως του τρόπου επιλογής τους, τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, στα πλαίσια και των γενικών αρχών της δράσης και της συνέχειας που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, δε δικαιούνται να αποφασίζουν αναστολή των λειτουργιών του ιδρύματος που διοικούν, παρά μόνον σε έκτακτες περιστάσεις, ιδίως σε καταστάσεις άμεσου κινδύνου που θα συνέτρεχαν κατά την αιτιολογημένη κρίση της Συγκλήτου. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να παραμείνει κλειστό, καθιστάμενο δικαιολογημένα τότε υπερήμερο, μέχρι την άρση της κατάστασης ανάγκης, οι δε πανεπιστημιακές αρχές θα όφειλαν τότε να προσφύγουν στις αρμόδιες δημόσιες αρχές για την άρση της κατάστασης αυτής», σημειώνεται στην απόφαση του δ.σ. του τμήματος, που ελήφθη κατά πλειοψηφία. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος, σύμφωνα με την απόφαση, νομίμως συνεχίζει την εκπαιδευτική διαδικασία σήμερα και αύριο.
(Λίνα Κοϊνά - Αγγελιοφόρος)
thessalonikimesaapoeikones.blogspot.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου