Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Χοντρό ψαλίδι στις ταρίφες των νέων φωτοβολταϊκών

«Κούρεμα» της τάξης του 25% στις ταρίφες των νέων αγροτικών φωτοβολταϊκών-σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν μέχρι την 1η Αυγούστου 2012- προβλέπει μεταξύ άλλων η πρώτη δέσμη των μέτρων για την αγορά φωτοβολταϊκών που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Αυγούστου 2012 το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή αγοράς της μεγαβατώρας για τις νέες μονάδες ισχύος ίσης ή μικρότερης από 100 KW διαμορφώνεται στα 225 ευρώ από 305 ευρώ. Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη από αυτή που «φωτογράφιζε» στην πρόσφατη σχετική γνωμοδότησή της η ΡΑΕ.

Όπως είχαν προαναγγείλει η εφημερίδα Agrenda και το Agronews, το «πακέτο» των μέτρων περιλαμβάνει επίσης την αναστολή χορήγησης νέων αδειών, τη μείωση των τιμών και για τα οικιακά φωτοβολταϊκά (σε στέγες) καθώς επίσης και τη διάθεση του 25% του τέλους της ΕΡΤ για το λογαριασμό ΑΠΕ (προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του εν λόγω λογαριασμού).

Αναμένεται και δεύτερη δέσμη μέτρων η οποία θα ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή αυτό το διάστημα παραμένει κλειστή. Σε αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα περιλαμβάνεται και η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν.

Αναφορικά με τις μειώσεις τιμών στις νεοεισερχόμενες μονάδες, το υπουργείο επικαλείται ότι οι τιμές στην Ελλάδα «το πρώτο εξάμηνο του 2012, συνέχιζαν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Επιπλέον, η σημαντικά υψηλότερη ηλιοφάνεια στη χώρα μας, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες, οδηγεί σε αρκετά υψηλότερο μεσοσταθμικό έσοδο ανά εγκατεστημένο kW, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, παρά τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών, οι επενδύσεις να αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα».

Παράλληλα, αναφέρεται και στο μειωμένο κόστος της επένδυσης. Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι το «κόστος προμήθειας και εγκατάστασης για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Αυγούστου 2012, έχει μειωθεί κατά 14% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις σε στέγες, κατά 10% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις έως 100kW και κατά 11% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις άνω των 100kW».



«Πάγωμα» νέων αιτημάτων

Με την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας δεν εξετάζονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης, καθώς και τα αντίστοιχα αιτήματα που εκκρεμούν. Συνεχίζουν όμως ακωλύτως την αδειοδοτική διαδικασία έργα με άδεια παραγωγής, καθώς και έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Από τις προβλέψεις της Υ.Α. εξαιρούνται τα Φ/Β στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.

Το υπουργείο επικαλείται πρόσφατα στοιχεία (τέλος Ιουνίου 2012) σύμφωνα με τα οποία η ισχύς των έργων που συνεχίζουν απρόσκοπτα την εξέλιξη τους (δηλ. δεν υπάγονται στις προβλέψεις της προαναφερθείσας Υ.Α. για την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης για Φ/Β σταθμούς) υπολογίζεται περίπου σε 5.500 MW, εκ των οποίων έργα συνολικής ισχύος 3.700 MW διαθέτουν άδεια παραγωγής, ενώ έργα συνολικής ισχύος 1.800 MW, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, διαθέτουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Από τα έργα αυτά περίπου 1.750 MW έχουν υπογράψει σύμβαση πώλησης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :