Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ανάδειξη Αρχαίων Σταγείρων - Ανάπλαση χώρου προτομής Αριστοτέλη

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη ανάπλασης χώρου προτομής του Αριστοτέλη και της περιοχής προ της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων, προϋπολογισμού 293.000,00€.

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη ανάδειξης των Αρχαίων Σταγείρων-Ανάπλαση χώρου προτομής του Αριστοτέλη και της περιοχής προ της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 293.000,00€.
Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει:
1.-Διαμόρφωση κυκλικού κόμβου νότιας εισόδου στον οικισμό της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφάλειας των υπεραστικών συγκοινωνιών.
2.-Δημιουργία πεζοδρομίων για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών.
3.-Διαμόρφωση χώρου θέας και εγκατάστασης αγάλματος του Αριστοτέλη.
4.-Διαμόρφωση κλιμακωτής πρόσβασης προς τη θέση του αγάλματος Αριστοτέλη, ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο της λοφώδους έξαρσης.
5.-Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων και λεωφορείων.
6.-Δημιουργία μικρής πλατείας (θέσης στάσης).

Οι προτεινόμενες διαμορφώσεις θα γίνουν με τη χρήση τοπικών υλικών, επεξεργασμένων με την πατροπαράδοτη τεχνική, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Επόμενος στόχος του Δήμου Αριστοτέλη είναι η ένταξη του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη».
Το συγκεκριμένο έργο θα εκτελεστεί σε συνέχεια του έργου «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίων Σταγείρων», που αφορά στην «Στερέωση-αποκατάσταση κτιρίων κατοικίας, ιερού και εργαστηρίων βόρειου λόφου αρχαίων Σταγείρων» και «Κατασκευή εγκαταστάσεων υποδοχής επισκεπτών», προϋπολογισμού 800.000,00€, το όποιο έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» και οι εργασίες του βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω εργασιών, ο αρχαιολογικός χώρος των Αρχαίων Σταγείρων θα αναδειχθεί και θα μπορεί να δεχτεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Ο Δήμος μας αποτελεί τη γενέθλια γη ενός από τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρωπότητας, που επηρεάζει μέχρι και σήμερα τους τομείς της φιλοσοφίας και της επιστήμης, του δικού μας Αριστοτέλη.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις παγκόσμιες μοναδικότητες της περιοχής μας και τους πολλούς και αξιόλογους αρχαιολογικούς της χώρους.
Η ανάδειξη αυτών των χώρων είναι πλέον στοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση του τουρισμού μας.
Στόχος μας η ανάδειξη μιας ποιοτικής και όχι μόνο τουριστικής ταυτότητας της περιοχής μας.
Στο πλαίσιο αυτό επιθυμούμε ο αρχαιολογικός χώρος των Αρχαίων Σταγείρων να αποκτήσει παγκόσμια απήχηση, την απήχηση που έχει ήδη ο Αριστοτέλης.
Παράλληλα με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Σταγείρων και τη διοργάνωση των ¨Αριστοτελείων¨, προγραμματίζουμε και άλλες σημαντικές δράσεις που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Αριστοτέλη, ώστε ο Δήμος μας να αποκτήσει την ταυτότητά του».


Αρναία, 19/04/2012
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια :