Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Αναρρίχηση στα Μετέωρα για ένα τάμα

Δύο φορές τον χρόνο οι άνθρωποι των Μετεώρων,που έχουν την αναρρίχηση στο αίμα τους, ανεβαίνουν της Αγίας Τριάδας στην κορυφή του ομώνυμου βράχου και τοποθετούν ένα μαντίλι και του Αγίου Γεωργίου ή τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, πάλι στον ίδιο βράχο, ανεβάζουν εκατοντάδες μαντίλια στη σκήτη του Αγίου.

Εδώ, στην πλευρά του βράχου Αγιο Πνεύμα που βλέπει προς το Καστράκι, σε ένα κοίλωμα στη μέση της τέλεια κομμένης, με μαχαίρι λες, πλευράς, υπάρχει η παλιά σκήτη του Αγίου Γεωργίου. Τώρα σώζονται μερικά ερείπια και ξεχωρίζει μια βραχογραφία του Παντοκράτορα. Η παράδοση θέλει έναν Τούρκο που έκοβε ξύλα να καταπλακώνεται από έναν κορμό και να κινδυνεύει η ζωή του.

Η γυναίκα του έσπευσε να αφιερώσει στον Αγιο τη μουσουλμανική μαντίλα της. Και έτσι ο Αϊ-Γιώργης έγινε Μαντιλάς.Οι πιστοί προσπερνούν το καινούργιο εκκλησάκι που οικοδομήθηκε στη βάση του βράχου και στο οποίο έχει ήδη αρχίσει η Λειτουργία, και πηγαίνουν στα παιδιά που από νωρίς έχουν αρχίσει να ανεβοκατεβαίνουν με τη βοήθεια σκοινιών από τη σκήτη. Τους δίνουν καινούργια μαντίλια και λαμπάδες, και αυτά τα περνούν στη μέση τους και αρχίζουν να σκαρφαλώνουν με το πολύχρωμο φορτίο τους.

Είναι εξασκημένα, αλλά και πιστεύουν ότι κάποιος τα φυλάει, γιατί ποτέ δεν συνέβη μεγάλο κακό. Πάνω μαζεύουν και ζώνονται τα μαντίλια που κρέμασαν την προηγούμενη χρονιά, και ξεζώνονται και κρεμούν τα καινούργια. Τα παλιά τα πάνε στο ιερό της εκκλησιάς και οι επίτροποι τα κόβουν κομμάτια και τα προσφέρουν ως φυλακτά μαζί με τον άρτο, το αντίδωρο και παραδοσιακό γλύκισμα από στάρι.Κάποια στιγμή οι αναρριχητές ακούγονται να τραγουδούν πάνω στη σκήτη το τραγούδι του παπα-Γιώργη.

Αυτό είναι το σύνθημα ότι η τελετή πάει να τελειώσει. Ενας-ένας πιάνουν τα σκοινιά και αρχίζουν να κατεβαίνουν. Ο τελευταίος περνά ένα άσπρο μαντίλι στο μεγάλο καρφί όπου ήταν στερεωμένα τα σκοινιά. Τα σκοινιά πέφτουν και το μαντίλι μένει εκεί να ανεμίζει μαζί με όλα τα άλλα πάνω στη σκήτη.Οι αναρριχητές και όλοι οι άλλοι χωριανοί κατηφορίζουν στην πλατεία στο Καστράκι και πιάνουν στην πλατεία σε κύκλο έναν απίθανο χορό, τραγουδώντας μόνο με το στόμα τους, χωρίς όργανα ή μεγάφωνα, παραδοσιακά τραγούδια με φόντο τους βράχους της ζωής τους.


Πηγή: Halkidikifocus.gr

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video:
http://www.halkidikifocus.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3021:anarrixisi-meteora-tama&catid=35:greece&Itemid=299



Δεν υπάρχουν σχόλια :