Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΕΝΙΑΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Θετικός χαρακτηρίζεται για τη Χαλκιδική ο επανακαθορισμός των Εφορειών Αρχαιοτήτων και οι έδρες αυτών, που ψηφίστηκαν τη Δευτέρα στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο περιείχε σχετικό άρθρο του υπουργείου Πολιτισμού.



Το αξιοσημείωτο είναι ότι στη Χαλκιδική δημιουργείται ενιαία Εφορεία Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρή αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων που υπάρχουν σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, από το υπουργείο. Δεν είναι εξάλλου καθόλου ασύνδετη η απόφαση του υπουργείου από την πρόσφατη επιτυχία της αστυνομίας και τη σύλληψη σπείρας αρχαιοκαπήλων στην περιοχή.

Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού καταργείται η ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα στην Κ. Μακεδονία προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων:


1) Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τους Δήμους της γνωστής Ενότητας Α Θεσσαλονίκης.
2) Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Πιερίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης ( πλην των δήμων Α Θεσσαλονίκης), του Κιλκίς και της Πιερίας.
3) Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής με έδρα τον Πολύγυρο και περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.
4) Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας –Ημαθίας, με έδρα τη Βέροια και περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.



της Βικτωρίας Καρακούση


http://www.halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :