Φοροδιαφυγή-μαμούθ ύψους 29 εκατ. ευρώ σε offshore (υπεράκτια) εταιρεία της Χαλκιδικής εντόπισαν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και η ΔΟΥ Πολυγύρου, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται στις 18.310 offshore εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα.
Έλεγχος σε βάθος δεκαετίας, που διενεργήθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία......
(δραστηριοποιείται στον τομέα της αγοραπωλησίας κτημάτων), εντόπισε σωρεία παραβάσεων των φορολογικών νόμων, οι οποίες σχετίζονται με απόκρυψη εισοδημάτων και μεγάλη φοροδιαφυγή. Για τον λόγο αυτό, ο προϊστάμενος τής ΔΟΥ Πολυγύρου απέστειλε συνολικώς 19 έγγραφα (εκθέσεις, φύλλα ελέγχου και πράξεις επιβολής προστίμων) στη ΔΟΥ Χαλκίδας, όπου φέρεται να κατοικεί μόνιμα ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας, ώστε αυτός να κληθεί και να εξοφλήσει τις οφειλές του.
Ένας από τους πολλούς...
Δεν είναι όμως μόνον η συγκεκριμένη περίπτωση που απασχολεί τις οικονομικές αρχές: έτσι, στη Χαλκιδική βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι σε άλλες πέντε υποθέσεις φοροδιαφυγής offshore εταιρειών της περιοχής, με οφειλές και πρόστιμα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί «κόσκινο» σε άλλες δεκατέσσερις υπεράκτιες, όπου εντοπίστηκε φοροδιαφυγή συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι οι έρευνες, που ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες, θα συνεχιστούν για καιρό ακόμη, μια που τα ποσά που ενδέχεται να προκύψουν είναι υπέρογκα. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι από μία και μόνον εταιρεία προέκυψε φοροδιαφυγή 29 εκατ. ευρώ.
Από τις 18.310 υπεράκτιες που έχουν καταγραφεί μέχρι και αυτήν τη στιγμή στο σύνολο της χώρας, στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική δραστηριοποιούνταν περισσότερες από 2.000 και στην Αθήνα 9.500. Αρκετές είναι οι offshore εταιρείες που είχαν έδρα στα νησιά (μόνο στη Μύκονο, ο αριθμός τους έφτανε τις 125). Το αξιοσημείωτο είναι ότι, από τις 18.310 offshore, περίπου 1.000 δεν έχουν δηλώσει εκπρόσωπο -δεν διαθέτουν καν αριθμό φορολογικού μητρώου.
Πώς φτάνουν στα ίχνη τους
Η μεθοδολογία που ακολουθούν οι διωκτικές αρχές στηρίζεται πρωτίστως στις καταγγελίες πολιτών αναφορικά με συγκεκριμένα ακίνητα. Έτσι, αρχικώς ερευνάται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, από πού το αγόρασε και σε ποια τιμή. Στη συνέχεια, τα στοιχεία διασταυρώνονται στα υποθηκοφυλακεία, στα πολεοδομικά γραφεία και στις κατά τόπους ΔΟΥ.
Παρότι χρονοβόρο, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αποτελεί ακόμη ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, στο μικροσκόπιο μπαίνει κάθε πολίτης με υπερβολικά μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου στη συνέχεια να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο την απέκτησε και αν, φυσικά, μπορεί να τη δικαιολογήσει.
Τα χέρια των αρχών «λύνουν» οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, που έχουν ήδη συναφθεί με μια σειρά από αποκαλούμενους «φορολογικούς παραδείσους» (και οι οποίες προβλέπουν ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με παράνομες συναλλαγές). Καθοριστική προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι και η αντίστοιχη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα με την Ελβετία.
Με τον τρόπο αυτό, οι ελληνικές διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ρίξουν φως στις «τριγωνικές διαδρομές» που ακολουθεί μια σειρά από υπεράκτιες εταιρείες για την αγοραπωλησία «χρυσών» ακινήτων, με στόχο να χαθεί η διαδρομή του βρώμικου χρήματος, με το οποίο αποκτήθηκαν οι επίμαχες ιδιοκτησίες.
http://www.halkidikinews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου