Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

"Αποτελέσματα εφαρμογής, προοπτικές για την Ανακύκλωση στη Χαλκιδική εν μέσω κρίσης", ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής Α.Ε. - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α., στο πλαίσιο του έργου LIFE+ RECYCLING SYMPRAXIS.
Το πρόγραμμα που έχει ήδη ολοκληρωθεί είχε......



ως κεντρικό στόχο τη μελέτη, ανάπτυξη και εφαρμογή σε πιλοτικό επίπεδο, εξελιγμένων τοπικών / περιφερειακών Συμπράξεων Ιδιωτικού - Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) για τον περιορισμό, την ανάκτηση και την ανακύκλωση απορριμμάτων.


Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων συμμετείχαν η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής, οι Δήμοι Σιθωνίας, Παλλήνης και Σταγείρων –Ακάνθου, το Επιμελητήριο και άλλοι φορείς, ενώ η ΑΝΕΤΧΑ ήταν ο συντονιστής εταίρος.


Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE πραγματοποιήθηκε και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Χαλκιδική. Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές της ημερίδας το πρόγραμμα αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνητρο για την εφαρμογή και εξέλιξη της ανακύκλωσης στη Χαλκιδικής. Παράλληλα εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα συνολικό πρόγραμμα ανακύκλωσης στο νομό.

τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα.
Το μεγαλύτερο ετήσιο βάρος απορριμμάτων εμφανίζεται στον δήμο Κασσάνδρας με 14.000 περίπου τόνους και ακολουθούν οι πρώην δήμοι Μουδανιών, Σιθωνίας, Καλλικράτειας,Παλλήνης με ετήσια βάρη από 10.000 έως 12.900 περίπου τόνους.


Οι συγκεκριμένοι δήμοι είναι κατεξοχήν τουριστικοί και σε αυτούς παράγεται το 63,16% του ετήσιου βάρους των απορριμμάτων του νομού. Παράλληλα σημειώνεται ότι στους παραπάνω δήμους συγκεντρώνεται το 67,2% του μέσου τουριστικού πληθυσμού του νομού και το 65,06% του ισοδύναμου πληθυσμού του νομού (Πίνακας 6.14), γεγονός που επαληθεύει σε μεγάλο βαθμό τη μεθοδολογία υπολογισμού και τις παραγόμενες ποσότητες των ΑΣΑ στο Νομό.



Στους πρώην δήμους Μουδανιών και Παλλήνης την θερινή περίοδο παράγεται το 71,5- 75,5% των απορριμμάτων. Στους πρώην δήμους Κασσάνδρας, Τορώνης και Ορμύλιας τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 64-69,5%. Στους υπόλοιπους δήμους το ποσοστό των απορριμμάτων την θερινή περίοδο είναι πάνω από το 50%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον νομό είναι 60,45%. Σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό στους πρώην δήμους Παναγίας Ζερβοχωρίων, Ανθεμούντα και Αρναίας οι οποίοι δεν είναι τουριστικοί ή έχουν πολύ μικρή τουριστική περίοδο κυμαίνεται μεταξύ 21,85% και 27,39%.



Του Θοδωρή Δούκα

www.halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :