Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ενα ολόκληρο χωριό ζει από τα έλατα

Το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων στην Ελλάδα προέρχεται από τις καλλιέργειες των κατοίκων του Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Για όλους τα Χριστούγεννα είναι γιορτή. Για τους κατοίκους του Ταξιάρχη Χαλκιδικής τα Χριστούγεννα είναι ζωή. Η ζωή τους. Στην ιστορία μιας ελληνικής χριστουγεννιάτικης μυθοπλασίας, όπου μπερδεύονται γλυκά ο Αη Βασίλης, τα κάλαντα, οι παραδοσιακές νοστιμιές, τα παιχνίδια και τα δώρα, οι κάτοικοι του Χολομώντα θα μπορούσαν να γίνουν σκανδαλιάρικα ξωτικά που κλέβουν το πνεύμα των Χριστουγέννων από τον κόσμο.

Είναι βλέπετε αυτοί που κάθε χρόνο προσφέρουν τα έλατα, τα χριστουγεννιάτικα δένδρα στα σπίτια των πόλεων, και αν μια χρονιά δεν τα φέρουν, οι πολύχρωμες μπάλες και τα άλλα στολίδια θα μείνουν στο πατάρι και ο Αη Βασίλης δεν θα βρει τον δρόμο του για ν' αφήσει τα δώρα των παιδιών.

Το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων στην ελληνική αγορά προέρχεται από τις πλαγιές του χαλκιδικιώτικου βουνού, από τις συστηματικές καλλιέργεις των κατοίκων του Ταξιάρχη, οι οποίοι και φέτος, παρά την οικονομική κρίση που επίσης τους έχει πλήξει, είναι παρόντες σε πλατείες και διασταυρώσεις των αστικών κέντρων. Αυτές τις μέρες υπολογίζουν ότι διέθεσαν σε όλη την Ελλάδα περίπου 35.000 έλατα. Τα περισσότερα διατίθενται κομμένα στη βάση τους και ένας σημαντικός αριθμός, που τα τελευταία χρόνια αυξάνει, πωλούνται με τη ρίζα τους σε γλάστρα.

«Ολο το χωριό, περίπου 1.000 νοματαίοι, ζει από τα έλατα» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη, Νίκος Παπακωνσταντίνου. Δεκαπέντε οικογένειες δεν έχουν μάλιστα καμία άλλη ασχολία, παρά μόνο την παραγωγή τους. Είναι ίσως το μόνο επάγγελμα που από τη φύση του έχει οικογενειακή συνέχεια από τον παππού στον γιο και από τον γιο στον εγγονό. «Υπάρχουν περιπτώσεις στον Ταξιάρχη που η κληρονομιά που αφήνει ένας ηλικιωμένος είναι τα φυτεμένα του έλατα. Ενα έλατο τέτοιου μεγέθους που να χωράει κάτω από τα κλαδιά του τα δώρα των παιδιών χρειάζεται για να γίνει 10 - 12 χρόνια. Δεν έχεις παρά να περιμένεις και κάθε χρόνο να δημιουργείς μια νέα φυτεία για να έχεις ετήσια παραγωγή. Μάλιστα οι ελατοπαραγωγοί του Χολομώντα αμέσως μετά την επιστροφή τους στο χωριό από την εξόρμηση των Χριστουγέννων έχουν καθιερώσει σχεδόν σαν έθιμο να φυτεύουν τα νέα έλατα στη ρίζα των κομμένων.

Αρχές Δεκεμβρίου οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζονται για τη μεγάλη εξόρμηση. Στα σπίτια και στις φυτείες ελάτης οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Να κοπούν τα δενδρα να φορτωθούν στα φορτηγά, να βγει η άδεια, να κλείσει ο παραγωγός το δικό του σημείο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, να νοικιαστεί τροχόσπιτο με τα απαραίτητα για την ολιγοήμερη διαμονή, να φορτωθεί ο εξοπλισμός για τη φύλαξη και τη στερεοποίηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου. Παραμονή Χριστουγέννων επιστρέφουν όλοι στο χωριό τους. «Φέτος με πολύ λιγότερα απ' όσα είχαμε υπολογίσει» λέει η ελατοπαραγωγός κ. Χριστίνα Αργυρού. Πουλούσαμε έλατο 20.000 δραχμές και σήμερα πουλάμε ακόμα και 20 ευρώ...

Πώς συνδέθηκε τόσο ο Ταξιάρχης με τα Χριστούγεννα; Λόγω δασολογίου, λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο Ταξιάρχης απέκτησε δασολόγιο τη δεκαετία του '60. Τότε ήταν που το ΑΠΘ ξεκίνησε τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Δάσους έκτασης 42.000 στρεμμάτων. Η ανάγκη δημιουργίας του γρήγορα οριοθέτησε την κοινοτική έκταση του Ταξιάρχη, που περικλείει 3.000 στρέμματα δάσους. Αυτές οι οριοθετήσεις βοήθησαν και τους κατοίκους και σήμερα σε 13.000 στρέμματα υπάρχουν όρια και όνομα.

Το '60, όταν τα λαμπιόνια άρχισαν να χορεύουν τρελά στις ευρωπαϊκές πόλεις και τα έλατα να μπαίνουν στα σπίτια για να προσφέρουν χριστουγεννιάτικη θαλπωρή, «ο δασάρχης της περιοχής, που έβλεπε πέρα απο τον Χολομώντα, έριξε την ιδέα να καλλιεργηθούν έλατα που θα πωλούνται ως χριστουγεννιάτικα». Πέντε έξι ιδιοκτήτες χωραφιών την άκουσαν. Οταν αρχές του '70 οι συγχωριανοί τους είδαν ότι ξεπούλησαν, μπήκαν σύρματα στις πλαγιές και τα έλατα άρχισαν να ξεφυτρώνουν πιο γρήγορα κι από τα μανιτάρια...

Για πολλά χρόνια οι ελατοπαραγωγοί υπέφεραν από την εσφαλμένη, όπως υποστηρίζουν, αντίληψη ότι καταστρέφουν το πράσινο. Στις φυτείες του Χολομώντα υπάρχουν σήμερα οχτώ εκατ. δένδρα και αυτή η αντίληψη έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, όλοι πλέον «έχουν συνειδητοποιήσει ότι όχι μόνο δεν το καταστρέφουμε, αλλά το προστατεύουμε γιατί είναι η περιουσία μας».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


αναρτήθηκε από Ρεσπέντζα

Δεν υπάρχουν σχόλια :